Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΤαμείο Ανάκαμψης: Ανοίγει ο δρόμος για την 4η δόση του 1 δισ....

Ταμείο Ανάκαμψης: Ανοίγει ο δρόμος για την 4η δόση του 1 δισ. ευρώ ανεβαίνοντας στα 18,2 δισ. συνολικά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει μέσα στην εβδομάδα την εκταμίευση ενός ακόμη 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Ελλάδα. Πρόκειται για την τέταρτη δόση που λαμβάνει η χώρα, αυξάνοντας το συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων και δανείων που έχει λάβει στα 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα συνολικά 36 δισεκατομμύρια που είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα.

Με αυτή την έγκριση, η χώρα ολοκληρώνει το τέταρτο αίτημα πληρωμής, καθώς στα τέλη Ιουλίου εκταμιεύθηκαν ήδη 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου. Μέχρι τώρα, πάνω από το 50% των πόρων έχει εκταμιευθεί, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι περίπου 33%.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έχουν ενταχθεί ήδη 794 έργα και δέσμες έργων στο σκέλος των επιδοτήσεων, ενώ έχουν συναφθεί 339 δανειακές συμβάσεις, κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 12,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η επόμενη αίτηση για εκταμίευση, ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα υποβληθεί τον Οκτώβριο, υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης 29 σημαντικών ορόσημων και την συμβασιοποίηση νέων δανείων ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι πόροι από το Ταμείο, που ανέρχονται σε 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ για το τρέχον έτος, θα συμβάλουν στο μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων 14 ετών, ύψους 12,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι σήμερα, περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη εισρεύσει στην οικονομία, και αναμένονται επιπλέον 7 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους.

Το 2023, η Ελλάδα έλαβε 2 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο, επιτυγχάνοντας τον στόχο της. Για το 2024, ο στόχος είναι να εισρεύσουν 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, 5 δισεκατομμύρια για το 2025, και αντίστοιχο ποσό για το 2026, το τελευταίο έτος του προγράμματος.

Στην τέταρτη δόση, υπήρχε κίνδυνος απώλειας κονδυλίων λόγω της διπλής ανάπλασης Βοτανικού – Ελαιώνα και της ενεργειακής αναβάθμισης 9.700 εμπορικών κτηρίων. Αν αυτά τα έργα καθυστερήσουν περαιτέρω, τα ορόσημα θα μεταφερθούν στην πέμπτη δόση, προσθέτοντας επιπλέον προαπαιτούμενα για την εκταμίευσή της.



Ροη Ειδήσεων