Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε από τα ναυπηγεία του Naval Group στο Λοριάν της Γαλλίας, κατά την τελετή καθέλκυσης της δεύτερης φρεγάτας τύπου Belh@rra, “ΝΕΑΡΧΟΣ“, την έναρξη συνομιλιών για την απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας αυτού του τύπου, καθώς και την υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος εκσυγχρονισμού για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Η πρώτη φρεγάτα “ΚΙΜΩΝ” έχει ήδη καθελκυστεί, ενώ ακολουθεί η “ΦΟΡΜΙΩΝ“.
Τον κ. Δένδια συνόδευαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, και ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ναυπήγησης των τεσσάρων φρεγατών Belh@rra, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKO, των πυραυλακάτων ΡΟΥΣΣΕΝ και των υποβρυχίων, που θα ξεκινήσουν σύντομα να πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Επίσης, ανέφερε την απόκτηση τεσσάρων περιπολικών ISLAND, τη συμμετοχή της Ελλάδας στο σχεδιασμό και ναυπήγηση της νέας φρεγάτας CONSTELLATION, καθώς και στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας, δημιουργώντας ένα πυραυλικό τείχος επιφανείας στο Αιγαίο.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, τόνισε τη στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλία, η οποία βασίζεται σε κοινές αξίες και στόχους, ιδίως στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας. Υπενθύμισε τη Συμφωνία για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση που υπέγραψε το 2021, επισημαίνοντας τη σημασία αυτής της στενής συνεργασίας.
Η “ΝΕΑΡΧΟΣ”, όπως και οι υπόλοιπες φρεγάτες του τύπου, θα διαθέτει προηγμένα στρατηγικά όπλα, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου SCALP NAVAL, που θεωρείται ένας από τους πιο εξελιγμένους πυραύλους cruise.
Ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πρόθεση της Ελλάδας να μην αγοράζει απλώς έτοιμα όπλα, αλλά να συμμετέχει ενεργά στη συμπαραγωγή αμυντικών συστημάτων, με την ελληνική αμυντική βιομηχανία να παίζει σημαντικό ρόλο στη ναυπήγηση των φρεγατών. Ήδη έχουν υπογραφεί 25 συμβόλαια με ελληνικές εταιρείες και ο στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό ελληνικής συμμετοχής από 12% σε 15%.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, προστατεύοντας παράλληλα τα σύνορα και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τηρώντας πάντα τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.