Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικάΔένδιας: «Η πρόκληση της αποτροπής στο Αιγαίο, πρέπει να αντιμετωπιστεί και με...

Δένδιας: «Η πρόκληση της αποτροπής στο Αιγαίο, πρέπει να αντιμετωπιστεί και με πυραυλικά συστήματα»

Η αποτροπή στο Αιγαίο δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε πολεμικά πλοία ή μαχητικά αεροσκάφη. Χρειάζεται να ενισχυθεί με πυραυλικά συστήματα στα νησιά της Ελλάδας για να διασφαλιστεί η πλήρης αποτροπή σε θάλασσα και αέρα. Αυτή η αλλαγή φιλοσοφίας αντλείται από τα μαθήματα που παίρνουμε από συγκρούσεις, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Βασίλη Νέδο.

«Υπάρχει», είπε, «μια συνολική νέα προσέγγιση για τα εξοπλιστικά, την οποία θα παρουσιάσουμε. Δύο είναι οι βασικές αρχές: Η διασφάλιση της αποτροπής στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου. Και η αντίληψη εντός και εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων για την τήρηση του δημοσιονομικού χώρου».

Ο κ. Δένδιας επισήμανε πως «η έναρξη διαπραγμάτευσης για τέταρτη FDI είναι ένα σημαντικό βήμα για την αμυντική θωράκιση της χώρας», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι το μόνο βήμα.

«Ο Στόλος είχε παραμεληθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Χρειάζονται ενέργειες για να ανταποκριθεί στις μελλοντικές προκλήσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δαπάνες δεν μπορούν να γίνουν ένα “μαύρο πηγάδι”», σημείωσε, τονίζοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού των φρεγατών, πυραυλακάτων και υποβρυχίων, αλλά και την έναρξη συζήτησης για νέα υποβρύχια.

Διευκρίνισε ότι «τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν αντιμετωπίζονται αποσπασματικά», αλλά αξιολογείται ο ρόλος κάθε συστήματος. Αναφέρθηκε, επίσης, στον «θόλο» πάνω από την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «ο σχεδιασμός ολοκληρώθηκε και θα υλοποιηθεί», αφού ενημερωθεί η Βουλή και αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ.

Για την Ε.Ε., υπογράμμισε ότι πρέπει «να αντιληφθεί ότι η Άμυνα δεν μπορεί να συγχέεται με άλλα θέματα», καθώς οι δαπάνες που αφορούν την άμυνα δεν πρέπει να «ποινικοποιούνται». Ανέφερε ότι οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με το πλεονάζον υλικό πρέπει να προχωρήσουν, σημειώνοντας ότι δεν έχουν ακόμα τηρηθεί όλες οι δεσμεύσεις.

Για το πρόβλημα με τη λειψανδρία στις στρατιωτικές σχολές, τόνισε ότι φέτος εισήχθησαν πολύ λιγότεροι σπουδαστές από όσους χρειάζεται ο Στρατός. Πρότεινε την ενίσχυση των συνθηκών διαβίωσης και αμοιβών στις σχολές και τη μακροπρόθεσμη βελτίωση της ελκυστικότητας της στρατιωτικής καριέρας.

Αναφορικά με τη στρατιωτική θητεία, υποστήριξε ότι πρέπει να ωφελεί τόσο τη χώρα όσο και τους πολίτες, προτείνοντας αλλαγές στην εκπαίδευση με προσαρμογή ξένων μοντέλων, όπως του φινλανδικού.

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι πιστεύει πως μπορούν να βρεθούν λύσεις στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχεται από Τούρκους αξιωματούχους, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να σιωπήσει σε θέματα Διεθνούς Δικαίου.

Τέλος, σχολίασε τις φήμες περί πρότασής του για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι δεν συμμετέχει σε αυτή τη συζήτηση και ότι ο Πρόεδρος πρέπει να είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής. Όσον αφορά τη σχέση του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ότι είναι η σχέση υπουργού με τον επικεφαλής της κυβέρνησης.



Ροη Ειδήσεων