Αλλαγές στη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων και στις φορολογικές δηλώσεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μέσω συνέντευξης των αρμοδίων υπουργών. Μάλιστα, για τις αλλαγές αυτές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο μίλησε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας.
Ο κ. Δήμας ξεκίνησε κάνοντας αναφορά στα φιλοδωρήματα εξηγώντας ότι η κυβέρνηση θεσπίζει μία φοροαπαλλαγή. «Η φοροαπαλλαγή αυτή είναι της τάξεως των 300 ευρώ για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι μέσω των POS. Άρα μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακόμα τόσο διαδεδομένο, όσα φιλοδωρήματα δίνονταν μέσω POS, φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ. Είχαμε και την ομολογία από τον από τον Άρειο Πάγο. Άρα το φιλοδώρημα θεωρείται εισόδημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Για να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους που λαμβάνουν φιλοδώρημα θεσπίσαμε αυτό το αφορολόγητο των 300 ευρώ το μήνα, ώστε να μη δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας στη συνέχεια ότι θα έρθει και νομοθετική διάταξη ώστε να αποφευχθούν καταχρηστικές συμπεριφορές εκ μέρους των εργοδοτών.
«Την ίδια στιγμή σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας ερχόμαστε να νομοθετήσουμε ώστε να μην υπάρχουν καταχρηστικές συμπεριφορές, κυρίως από τους εργοδότες, ώστε να μην αλλάζουν τον μισθό. Είναι μια νομοθετική διάταξη. Αν ένας εργαζόμενος λαμβάνει το ποσό των 800 ευρώ το μήνα και έρθει ένας εργοδότης και πει ότι τα 600 ευρώ θα είναι ο μισθός και τα 200 ευρώ θα είναι τα φιλοδωρήματα, τα οποία λαμβάνει, τα 200 ευρώ ερχόμαστε και τα φορολογούμε πολύ περισσότερο για τον εργοδότη. Άρα είναι αντικίνητρο για τον εργοδότη να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας, θα τα δείτε πολύ σύντομα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών», σχολίασε σχετικά ο κ. Δήμας.
Αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σημείωσε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν εγκατασταθεί περισσότερα από 400.000 POS σε όλη την χώρα και έχει αντιμετωπιστεί πολύ ουσιαστικά η φοροδιαφυγή. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα λέει ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη εξέλιξη από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα στο συγκεκριμένο τομέα. Και επειδή μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε την φοροδιαφυγή, είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε κάποιες πολύ σημαντικές απαλλαγές για τους Έλληνες πολίτες, είτε αυτό είναι η μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών, είτε είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είναι με μπλοκάκι, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και άλλες πολύ σημαντικές φοροαπαλλαγές. Άρα νομίζω ότι όσον αφορά την φοροαπαλλαγή, η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει χειροπιαστά αποτελέσματα», ανέφερε.
Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις
Για τις φορολογικές δηλώσεις σημείωσε: «Πρώτον, θεσπίζουμε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά το οποίο υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις. Είναι από 15 Μαρτίου κάθε χρόνου μέχρι 15 Ιουλίου και αυτό αφορά τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα. Δεύτερον βάζουμε συγκεκριμένες ποινές στους διευθύνοντες συμβούλους, στα διευθυντικά στελέχη των φορέων, οι οποίοι είτε δεν αποστέλλουν τα στοιχεία που χρειάζεται η ΑΑΔΕ για να μπορέσει να προχωρήσει στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ή την αποστέλλουν καθυστερημένα ή ακόμα στέλνουν με πολλά λάθη τα στοιχεία αυτά. Εδώ η ευθύνη δεν πάει στο νομικό πρόσωπο, καταλήγει σε φυσικά πρόσωπα. Άρα είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι που έχουν μια ευθύνη απέναντι στους εργαζομένούς τους να δηλώσουν έγκαιρα και σωστά τα στοιχεία αυτά. Εφόσον δεν το κάνουν, θα τιμωρούνται με πρόστιμα».
Οι συνεπείς φορολογούμενοι
Ο κ. Δήμας σε σχόλιο του για τους συνεπείς φορολογούμενους ανέφερε: «αυξάνουμε το ποσοστό εφόσον ο φορολογούμενος υποβάλλει την φορολογική του δήλωση στον πρώτο 1,5 μήνα, δηλαδή από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου και κάνει την εφάπαξ καταβολή στις 30 Ιουλίου».
Συνεχίζοντας ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να σταματήσει τις παρατάσεις στην προθεσμία συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων. «Αυτό είναι που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Προφανώς να μην έχουμε παρατάσεις, αλλά να είναι ξεκάθαρη η διαδικασία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για όλους. Για τους φορολογούμενους, για τις επιχειρήσεις, για τους λογιστές, τους φοροτεχνικούς και το σύνολο της της κοινωνίας και νομίζουμε ότι με αυτή τη διαδικασία διορθώνουμε πολλά από τα λάθη τα οποία είχαμε στο παρελθόν», εξήγησε.
Όπως σημείωσε ο Χρίστος Δήμας, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αλλά και τις αλλαγές που εξειδίκευσε το επιτελείο της κυβέρνησης πρόσφατα αναμένεται να συνταχθεί εντός των επόμενων εβδομάδων και στη συνέχεια θα κατατεθείς τη Βουλή.
«Είναι πάρα πολλές διατάξεις, θετικές διατάξεις, είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο για την καινοτομία, τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, άρα έχουμε από κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη, τα σημαντικότερα φορολογικά κίνητρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Κίνητρα για νεοφυείς επιχειρήσεις, για επενδυτικούς αγγέλους, όλες τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όσον αφορά τα φορολογικά, τις φοροελαφρύνσεις και βεβαίως αυτά τα οποία ανακοινώσαμε και χθες, δηλαδή το νέο σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, την κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τη νέα μορφή, το οργανόγραμμα που θα έχει η ΑΑΔΕ και βεβαίως τη διάταξη για τα φιλοδωρήματα», σημείωσε.
Προτού καταλήξει ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στην Κέρκυρα αναφορικά με την εγκληματική οργάνωση των εφοριακών που εξαρθρώθηκε στην Κέρκυρα ο κ. Δήμας τόνισε: «τέτοια ζητήματα μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν όχι μόνο ως ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Νομίζω το σύνολο της πολιτείας. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και αυτό το οποίο μπορώ να εγγυηθώ εγώ είναι ότι τέτοιου είδους έλεγχοι θα συνεχιστούν σε όλη την επικράτεια. Δεν θα υπάρχει απολύτως καμία ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς. Ελπίζουμε όλοι μας να είναι το τελευταίο περιστατικό στην Κέρκυρα, αλλά από την πλευρά της Πολιτείας αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι θα συνεχιστούν τέτοιου είδους έλεγχοι σε όλη την επικράτεια».