Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΕντοπίστηκε βρετανικό υποβρύχιο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στο Ικάριο Πέλαγος

Εντοπίστηκε βρετανικό υποβρύχιο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Ικάριο Πέλαγος

Ένα βρετανικό υποβρύχιο που είχε χαθεί τον Οκτώβριο του 1943 κατά τη διάρκεια μιας μυστικής αποστολής στο Αιγαίο ανακαλύφθηκε σε βάθος 253 μέτρων στο Ικάριο Πέλαγος. Το υποβρύχιο, με την ονομασία HMS TROOPER, εντοπίστηκε από την ομάδα του Κώστα Θωκταρίδη, που έχει ανακαλύψει συνολικά οκτώ ναυάγια υποβρυχίων.

Σύμφωνα με τον κ. Θωκταρίδη, το 84 μέτρων υποβρύχιο είναι κομμένο σε τρία μέρη, ένδειξη βίαιης βύθισης μετά από έκρηξη νάρκης. Αυτή η ανακάλυψη λύνει ένα μυστήριο δεκαετιών και φέρνει μια μορφή κλεισίματος στις οικογένειες των 64 μελών του πληρώματος που έχασαν τη ζωή τους.

Ο πρώην διευθυντής του Αρχείου του Βασιλικού Μουσείου Υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, George Malcolmson, δήλωσε: «Με μεγάλη συγκίνηση μαθαίνω ότι ο διακεκριμένος Έλληνας ερευνητής Κώστας Θωκταρίδης και η ομάδα του έλυσαν ένα μυστήριο 81 ετών και ανακάλυψαν την τοποθεσία του ναυαγίου του βρετανικού υποβρυχίου HMS Trooper. Η γνώση της τοποθεσίας της τελευταίας κατοικίας των ανδρών του υποβρυχίου μας θα βοηθήσει να μπει ένας επίλογος για τους επιζώντες συγγενείς και απογόνους».

Ο Richard Wraith, γιος του κυβερνήτη του TROOPER, ανέφερε: «Γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια την επίπονη προσπάθεια της ερευνητικής ομάδας να εντοπίσει το ναυάγιο του υποβρυχίου, και τώρα είμαι πολύ ευχαριστημένος που οι προσπάθειές τους ανταμείφθηκαν».

Κατά την ανακάλυψη, δεν έγινε καμία επέμβαση στο ναυάγιο, καθώς αποτελεί τον «υγρό τάφο» του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου του 22χρονου Αυστραλού αξιωματικού John Stuart Ryder.

Το ιστορικό υπόβαθρο δείχνει πως μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας το 1943, οι Βρετανοί ανησυχούσαν για τις γερμανικές κινήσεις στο Αιγαίο, με το TROOPER να αποστέλλεται για επιθετική περιπολία και μυστική αποστολή. Στις 30 Σεπτεμβρίου 1943, το υποβρύχιο αποβίβασε πράκτορες και εφόδια στον Κάλαμο Ευβοίας, πριν εξαφανιστεί στις αρχές Οκτωβρίου, όταν χτυπήθηκε από γερμανική νάρκη.



Ροη Ειδήσεων