Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΈρχεται το εθνικό μητρώο επιδομάτων: Τι θα λαμβάνεται υπόψιν για τη χορήγηση...

Έρχεται το εθνικό μητρώο επιδομάτων: Τι θα λαμβάνεται υπόψιν για τη χορήγηση τους

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στην πολιτική των επιδομάτων στη χώρα, καθώς, πέρα από την εισαγωγή περισσότερων κριτηρίων για τη χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων, προγραμματίζεται η δημιουργία ενός «εθνικού μητρώου δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων», όπου θα καταγράφονται όλοι οι δικαιούχοι.

Αυτό ανακοίνωσε μέσω του EΡΤnews ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι στόχος είναι να υπάρχει μια ενιαία βάση δεδομένων που θα αποκαλύπτει ποιος λαμβάνει τι, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη εποπτεία και ορθολογικότερη διαχείριση των επιδομάτων.

«Θα κάνουμε ένα κεντρικό μητρώο επιδομάτων όπως είναι στη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να υπάρχει μία εποπτεία συνολική για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, για τα επιδόματα του υπουργείου Εργασίας και για τα επιδόματα σαν και αυτά που συζητούσαμε πριν το επίδομα θέρμανσης και να δούμε ποιος παίρνει τι και γιατί το παίρνει. Επομένως όταν δεις τα επιδόματα στη ολότητά τους και έχεις τη συνολική εικόνα μπορείς να βγάλεις και ασφαλέστερα συμπεράσματα και να έχεις τελικά μία πιο δίκαια πιο στοχευμένη πολιτική», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Για τη χορήγηση των βασικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, προωθείται η εισαγωγή περιουσιακών κριτηρίων, ώστε να εξαιρούνται όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα αλλά διαθέτουν ακίνητη περιουσία, πολυτελή οχήματα ή σημαντικές καταθέσεις.

Στο επίδομα τέκνων, το 20% του εισοδήματος από μισθό δεν θα λαμβάνεται υπόψη, για να μη χάσουν οι μισθωτοί μέρος του επιδόματος λόγω αύξησης των μισθών. Στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα κριτήρια για την κινητή και ακίνητη περιουσία θα αναθεωρηθούν.

«Το 2025 θα είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για τα επιδόματα, καθώς θα έχουμε και την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του ΟΠΕΚΑ μέσα από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, συγχρόνως και μια μεγάλη αλλαγή στα βασικότερα επιδόματα, επιδόματα στέγασης, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επίδομα παιδιού. Με καλύτερη στόχευση, περισσότερη δικαιοσύνη, παραμέτρους εκεί που δεν υπάρχουν, όπως στοιχεία κινητής και ακίνητης περιουσίας στο επίδομα παιδιού. Συγχρόνως όμως αύξηση των επιδομάτων, έτσι ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν ακριβώς εκεί που πρέπει,» ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Το νέο Μητρώο Δικαιούχων Επιδομάτων θα επιτρέψει την εφαρμογή πρόσθετων κριτηρίων, αποτρέποντας το ενδεχόμενο τα επιδόματα να λειτουργούν ως αντικίνητρο για εργασία.

«Η εξέταση του κάθε επιδόματος αυτή τη στιγμή γίνεται από την κάθε πλατφόρμα διαχείρισης του επιδόματος ξεχωριστά χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου αν ο συγκεκριμένος δικαιούχος λαμβάνει και άλλα επιδόματα. Θεωρώ ότι με αυτή την πλατφόρμα που θα ενοποιήσει όλα αυτά τα επιδόματα ενδεχομένως θα ανακαλυφθούν περιπτώσεις που κακώς ελήφθη ένα επίδομα ενώ έχει λάβει συγκεκριμένο διαφορετικό επίδομα για παρόμοιο λόγο ο δικαιούχος του επιδόματος αυτού» ανέφερε ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, με τα νέα κριτήρια να τίθενται σε ισχύ από το 2025.



Ροη Ειδήσεων