Το ζήτημα της φορολόγησης των φιλοδωρημάτων έφτασε στη Βουλή, με τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς να υποβάλλουν ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη. Στην ερώτησή τους, ζητούν να μάθουν εάν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση ώστε τα προαιρετικά φιλοδωρήματα σε εργαζόμενους του κλάδου της εστίασης να μην θεωρούνται μισθός και να αποδίδονται πλήρως στους δικαιούχους, ανεξάρτητα από τον τρόπο καταβολής τους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς, «πλέον πολλοί λογαριασμοί πληρώνονται με κάρτα σε POS και οι πελάτες επιλέγουν να πληρώσουν ηλεκτρονικά το φιλοδώρημα, ενώ υπάρχει και σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Οπότε, σύμφωνα με την εγκύκλιο Α.1088/2023 της ΑΑΔΕ, τα φιλοδωρήματα που πληρώνονται με κάρτα στο διάστημα ενός μήνα είναι μισθός και υπόκεινται κανονικά σε φόρο και ασφαλιστικές κρατήσεις!».
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι «εάν σε λογαριασμό 100 ευρώ ο πελάτης προσθέσει με κάρτα φιλοδώρημα 10 ευρώ στο/στη σερβιτόρο/α, μετά την παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών και την επιβολή φόρου, το καθαρό ποσό που θα αποδοθεί στον εργαζόμενο είναι 4 ευρώ!». Επισημαίνεται ότι πολλοί εργοδότες δεν καταβάλλουν καν τον κατώτερο μισθό στους εργαζόμενους στην εξυπηρέτηση, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα ότι «θα έχουν “έξτρα φιλοδωρήματα”». Οι εργαζόμενοι βασίζονται σε αυτά τα φιλοδωρήματα για την επιβίωσή τους.
Πώς φορολογούνται τα φιλοδωρήματα:
Τα φιλοδωρήματα αποτελούν μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους εργαζόμενους, αλλά πώς τα αντιμετωπίζει η εφορία; Υπάρχουν τρεις τύποι φιλοδωρημάτων:
1. Φιλοδώρημα ως ποσοστό επί της αξίας των λογαριασμών: Αυτό καταχωρείται ως έσοδο της επιχείρησης, φορολογείται, και αποδίδεται στους εργαζόμενους μαζί με τον μισθό τους.
2. Φιλοδώρημα τοις μετρητοίς: Οι εργαζόμενοι το μοιράζονται και δεν είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν στη φορολογική δήλωση.
3. Φιλοδώρημα μέσω κάρτας σε POS: Η επιχείρηση καταχωρεί το ποσό και το αποδίδει στον εργαζόμενο, αλλά υπόκειται σε φόρο και ασφαλιστικές εισφορές.
Απόφαση Αρείου Πάγου:
Ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε ότι «Τα φιλοδωρήματα που καταβάλλονται προαιρετικά σε εργαζόμενο από τους πελάτες του εργοδότη αποτελούν μέρος του μισθού μόνο όταν υπάρχει συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, και εισπράττονται τακτικά, επαυξάνοντας τις αποδοχές του».