Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΗλίας Σιδέρης, Ποινικολόγος: Η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο...

Ηλίας Σιδέρης, Ποινικολόγος: Η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο σήμερα

“Μία από τις πιο έντονες υποθέσεις που έχω χειριστεί αφορούσε ένα σοβαρό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Αυτή η υπόθεση δεν ξεχώρισε μόνο για το νομικό της ενδιαφέρον αλλά και για την ανθρώπινη διάσταση που έφερε στην επιφάνεια”, τονίζει ο  ποινικολόγος Ηλίας Σιδέρης στη συνέντευξή του στους AtticaTimes.gr και την οικονομική αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη.

 

 Ποια είναι η άποψή σας για τη Δικαιοσύνη σήμερα;

H.Σ.: Η Δικαιοσύνη, αν και αποτελεί έναν θεσμό που έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Σήμερα, βλέπουμε μια αυξημένη ανάγκη για ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην απονομή της. Πολλοί πολίτες αισθάνονται ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και κάποιες φορές αναποτελεσματικές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη αντιμετωπίζει μια πληθώρα υποθέσεων καθημερινά, κάτι που δυσχεραίνει την άμεση διεκπεραίωση τους. Ένας από τους μεγαλύτερους τομείς που θα μπορούσε να βελτιωθεί είναι η ταχύτητα με την οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις, ειδικά στις πολιτικές και ποινικές υποθέσεις, ώστε να αποκαθίσταται το αίσθημα δικαιοσύνης στους πολίτες σε εύλογο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης σημαντική η ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών, η καλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας και η εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών σε σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης υποθέσεων.

 Ποια είναι η άποψή σας για τον Ποινικό Κώδικα, υπάρχουν διατάξεις που θα θέλατε να αλλάξουν ή να βελτιωθούν;

H.Σ.:   Ο Ποινικός Κώδικας είναι ένα ζωντανό νομοθέτημα που συνεχώς εξελίσσεται για να ανταποκριθεί στις κοινωνικές και νομικές ανάγκες. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αρκετές διατάξεις που χρήζουν βελτίωσης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ποινές για συγκεκριμένα αδικήματα, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φαίνονται είτε υπερβολικά αυστηρές είτε ανεπαρκείς. Για παράδειγμα, οι διατάξεις που αφορούν τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά υπάρχει ακόμα περιθώριο για περαιτέρω αυστηροποίηση και προστασία των θυμάτων. Επίσης, οι διαδικασίες αναστολής ποινών θα μπορούσαν να γίνουν πιο διαφανείς και να βασίζονται σε συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να μειώνεται το περιθώριο αδικίας και ανισότητας.

Υπάρχει κάποια υπόθεση που σας έχει εντυπωθεί και εάν ναι, γιατί;

H.Σ.:   Μία από τις πιο έντονες υποθέσεις που έχω χειριστεί αφορούσε ένα σοβαρό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Αυτή η υπόθεση δεν ξεχώρισε μόνο για το νομικό της ενδιαφέρον αλλά και για την ανθρώπινη διάσταση που έφερε στην επιφάνεια. Τα θύματα σε τέτοιες υποθέσεις είναι συχνά σε ευάλωτη θέση και οι δικηγόροι έχουν την ευθύνη να τα προστατεύσουν, όχι μόνο νομικά αλλά και ηθικά. Η συγκεκριμένη υπόθεση με σημάδεψε, καθώς μου θύμισε ότι, πίσω από κάθε νομική διαφορά, υπάρχουν ανθρώπινες ιστορίες και συναισθήματα που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Η υποστήριξη τέτοιων ανθρώπων μου δίνει την αίσθηση ότι ο ρόλος του δικηγόρου ξεπερνά την απλή εκπροσώπηση στα δικαστήρια.

 Υπάρχουν στιγμές που φοβάστε για την ασφάλειά σας λόγω των υποθέσεων που αναλαμβάνετε;

H.Σ.:   Όντας δικηγόρος με ειδίκευση στο ποινικό δίκαιο, συχνά έρχομαι αντιμέτωπος με υποθέσεις που έχουν μεγάλο ρίσκο. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις στις οποίες το περιβάλλον ήταν τεταμένο και η ένταση ανάμεσα στους εμπλεκόμενους ήταν υψηλή. Αν και η προσωπική ασφάλεια είναι πάντα προτεραιότητα, θεωρώ πως είναι απαραίτητο να επιδεικνύουμε ψυχραιμία και επαγγελματισμό σε τέτοιες καταστάσεις. Είναι, βεβαίως, σημαντικό να υπάρχει ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας για όλους τους δικηγόρους και δικαστικούς λειτουργούς που αντιμετωπίζουν ευαίσθητες ή επικίνδυνες υποθέσεις.

 Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δικηγόροι στην άσκηση του επαγγέλματός τους;

H.Σ.:   Το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δικηγόροι, και ιδιαίτερα οι ποινικολόγοι, είναι η συνεχής εξέλιξη και πολυπλοκότητα της νομοθεσίας. Η ταχύτητα με την οποία αλλάζουν οι νόμοι και οι κανονισμοί μπορεί να κάνει την ενημέρωση και την προσαρμογή σε αυτές τις αλλαγές δύσκολη. Παράλληλα, η αυξημένη γραφειοκρατία και η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης επιδεινώνουν την αποτελεσματική άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος. Τέλος, οι σύγχρονες ανάγκες απαιτούν δικηγόρους με ολοκληρωμένη νομική κατάρτιση και εξειδικευμένες γνώσεις, καθιστώντας απαραίτητη τη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση.



Ροη Ειδήσεων