Της Δάφνης Γρηγοριάδη, Οικονομικής Αναλύτριας
Η πρόσφατη αύξηση της έντασης στη Μέση Ανατολή μπορεί να έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες που δεν περιορίζονται μόνο στον τομέα της ενέργειας. Ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια της κρίσης, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν όχι μόνο τις χώρες της περιοχής αλλά και τη διεθνή οικονομία.
Αυτή τη στιγμή, οι επιπτώσεις είναι σχετικά περιορισμένες. Ωστόσο, εάν η κατάσταση κλιμακωθεί και οι Στενές του Ορμούζ κλείσουν —από όπου διακινείται το 25% του παγκόσμιου πετρελαίου— οι συνέπειες θα είναι δραματικές.
Η αβεβαιότητα στην περιοχή έχει ήδη δημιουργήσει υψηλές πληθωριστικές προσδοκίες και έχει αυξήσει το κόστος μεταφοράς, επηρεάζοντας αρνητικά την εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτές οι τάσεις φαίνεται να συνεχίζονται.
Επιπλέον, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ, προβλέποντας ότι οι εχθροπραξίες θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Αυτή η υποβάθμιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο κόστος δανεισμού και μειωμένο ενδιαφέρον από επενδυτές, με αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη και τις εμπορικές σχέσεις της χώρας.
Συνολικά, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει τεταμένη, και οι οικονομικές συνέπειες αυτής της κρίσης απαιτούν προσεκτική παρακολούθηση, καθώς μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την παγκόσμια αγορά.