Η κυβέρνηση σχεδιάζει “νέες μόνιμες μειώσεις άμεσων φόρων” αξιοποιώντας τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τα οποία αναμένεται να φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ έως το 2027.
Προτεραιότητα δίνεται στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, τις ασφαλιστικές εισφορές, τα τεκμήρια διαβίωσης και το “Τέλος Επιτηδεύματος”. Η έμμεση φορολογία, προς το παρόν, δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια.
Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, με επανεξέταση των φορολογικών συντελεστών. Ο εισαγωγικός συντελεστής 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα παραμείνει, ενώ επανεξετάζεται ο συντελεστής 22% για εισοδήματα μεταξύ 10.001 και 20.000 ευρώ, με στόχο τη μείωση της “ψαλίδας” με τον εισαγωγικό συντελεστή. Για παράδειγμα, αν ο συντελεστής για αυτό το κλιμάκιο μειωθεί από 22% σε 15%, θα σημάνει μείωση φόρου από τα 2.200 ευρώ στα 1.500 ευρώ, προσφέροντας επιπλέον αποδοχές 50 ευρώ τον μήνα σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με 14 μισθούς.
Σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, σχεδιάζεται νέα μείωση κατά 0,5% έως το 2027, ενώ από το 2025 θα μειωθούν κατά μία μονάδα. Επίσης, η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% αποτελεί δέσμευση, με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, πολλοί πολίτες καταβάλλουν υψηλότερους φόρους από αυτούς που τους αναλογούν λόγω τεκμηρίων, όπως αυτοκίνητα, κατοικίες, αγορές αγαθών και δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία. Οι περισσότεροι επηρεαζόμενοι είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα, που επιβαρύνονται λόγω ιδιοκατοίκησης ή κατοχής αυτοκινήτου.
Το “Τέλος Επιτηδεύματος” θα καταργηθεί οριστικά το 2027 για τις επιχειρήσεις και από το 2025 για όλα τα φυσικά πρόσωπα, όπως ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Εξετάζεται επίσης η κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης για ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς η ψηφιακή διαφάνεια μειώνει τις δυνατότητες φοροδιαφυγής, οδηγώντας σε δικαιότερη φορολογική επιβάρυνση.
Η μείωση της φοροδιαφυγής αποτυπώνεται στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Στο πρώτο εννεάμηνο του 2024, σημειώνεται υπέρβαση 2,5 δισ. ευρώ, με 1,9 δισ. ευρώ να ενισχύει τον προϋπολογισμό και 688 εκατ. ευρώ να προέρχονται από αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της διασύνδεσης ταμειακών με τα POS.
Οι περισσότερες αλλαγές στην άμεση φορολογία θα ισχύσουν από το 2026, και οι φορολογικές ελαφρύνσεις, βάσει των νέων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, θα χρηματοδοτηθούν από έσοδα που προκύπτουν από την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων.