Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΜητσοτάκης: Πού ήταν οι υπερπατριώτες όταν φυλάγαμε τον Έβρο; Τι απάντησε για...

Μητσοτάκης: Πού ήταν οι υπερπατριώτες όταν φυλάγαμε τον Έβρο; Τι απάντησε για Τουρκία και Αντώνη Σαμαρά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

«Να μην αποκλείουμε καμία ιδέα, η Ευρώπη έχει πρόβλημα με το μεταναστευτικό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου οι «27» έθεσαν επί τάπητος αυτό το μείζον ζήτημα. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΕΕ μετακινείται πλέον κοντά στις ελληνικές θέσεις για το μεταναστευτικό και χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα πρόταση αυτήν της Ιταλίας, για τα προαναχωρησιακά κέντρα σε τρίτες χώρες.

«Καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία στα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό και αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «εμείς αντιμετωπίσαμε πρώτοι τον Μάρτιο του ’20 την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι η μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ αυτή τη στιγμή είναι να θεσπίσει ένα νέο πλαίσιο για τις επιστροφές. «Τους όρους για το ποιος θα έρθει στην ΕΕ πρέπει να τους καθορίζουμε εμείς και όχι οι διακινητές» σημείωσε.

Από τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ιδιαίτερη σημασία είχαν οι αναφορές του στα ελληνοτουρκικά. Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι απόψεις Σαμαρά είναι σεβαστές και ότι ως πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έγιναν διερευνητικές επαφές. Ο πρωθυπουργός διαχώρισε τις απόψεις Σαμαρά από ορισμένες άλλες φωνές, εκ δεξιών της ΝΔ, που επικρίνουν την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας.

Γι’ αυτές τις ακραίες φωνές ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Αναρωτιέμαι πού ήταν όλοι αυτοί οι πατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα στον Εβρο, πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο και υπογράφαμε την ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε Rafale, Belharra, F-35; Εχω μιλήσει και στο παρελθόν για πατριώτες της φακής… Και εν πάσει περιπτώσει, σήμερα είμαστε σε θέση να συζητούμε πολιτισμένα με την Τουρκία, αλλά και σε μία θέση πολύ πιο ισχυρή απ ότι το 2019. Το ότι συζητάμε δε σημαίνει ότι ξεπουλάμε, ότι συμφωνούμε ή ότι προδίδουμε κανέναν. Και η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία ρητορική που δεν υπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα και δεν κομίζει καμία ουσιαστική εναλλακτική στο τραπέζι. Στηρίζω απόλυτα τον ΥΠΕΞ σε αυτό, θα συνεχίσουμε να συζητάμε, έχω μιλήσει 6 φορές με τον Ερντογάν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Εχουμε πολύ δρόμο για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αυτό ως απάντηση σε όλους αυτούς που θεωρούν τον εαυτό τους περισσότερο πατριώτες από εμάς. Υποψιάζομαι πως στην πρώτη πραγματική κρίση, θα είναι οι πρώτοι που θα βάζαν την ουρά στα σκέλια».

Δεν θα καθορίζουν οι διακινητές ποιοι θα εισέρχονται στην ΕΕ

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η Ευρώπη έχει πάρει μια απόφαση. Είναι μια απόφαση η οποία προφανώς εξυπηρετεί και τα ελληνικά συμφέροντα, ότι δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό το οποίο ερχόμαστε τώρα να συμπληρώσουμε ως επόμενο βήμα είναι να δρομολογήσουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις επιστροφές. Διότι η επιχειρηματολογία μας θα είναι πλήρης μόνο αν πούμε ότι εμείς καθορίζουμε ποιος θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όποιος δεν μπορεί και δεν έχει θέση στην Ευρώπη, γιατί δεν δικαιούται άσυλο, πρέπει να επιστρέφει στη χώρα από την οποία προήλθε».

«Και αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο και της οδηγίας που δώσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί γρήγορα νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία γύρω από τα ζητήματα των επιστροφών. Άρα, θεωρώ ότι η Ευρώπη με αργά αλλά σταθερά βήματα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και προς μια κατεύθυνση που εξυπηρετεί σίγουρα και τις ελληνικές θέσεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ενδιαφέρουσα λύση τα προαναχωρησιακά κέντρα εκτός ΕΕ

Για τις επιστροφές, σημείωσε: «Να ξεκαθαρίσουμε τι κάνει και τι δεν κάνει η Ιταλία, γιατί προφανώς κάθε χώρα έχει και τις δικές της ιδιαιτερότητες.

Είναι μια καινούργια, ενδιαφέρουσα θα έλεγα λύση. Εγώ δεν την απέρριψα σε καμία περίπτωση για τις περιπτώσεις εκείνες των μεταναστών, οι οποίοι συλλέγονται σε διεθνή ύδατα.

Στην Αλβανία όμως, οι άνθρωποι αυτοί τελικά με τον ένα, με τον άλλο τρόπο θα περάσουν πάλι μέσα από την μέσα από την Ιταλία -και να το τονίσω αυτό- είναι μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας και δεν είναι μια απόφαση η οποία σε αυτό το επίπεδο έχει ευρωπαϊκή διάσταση.

Αυτό το οποίο έχει αξία είναι ότι στην επιστολή της κ. Φον Ντερ Λάιεν για τις επιστροφές υπάρχει μια φράση ότι θα εξετάσουμε και καινοτόμες λύσεις και μέσα στις καινοτόμες λύσεις που μπορούν να εξεταστούν, είναι και αυτή η ιδέα των κέντρων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους θα αποστέλλονται μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα απορρίπτονται αν αυτοί δεν μπορούν να επιστραφούν κατευθείαν στις χώρες προέλευσής τους.

Αυτό είναι ακόμα μια ιδέα. Δεν έχει τύχει επεξεργασίας. Επί της αρχής τη βρίσκω θετική και προφανώς όταν δούμε τις συγκεκριμένες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούμε να τοποθετηθούμε».

Οι επιστροφές στην Τουρκία δεν γίνονται και θα πρέπει να γίνουν

Αναφερόμενος στη σχετική συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για επιστροφές που ωστόσο δεν έγιναν ποτέ, τόνισε:

«Έχω τονίσει πολλές φορές ότι έχει βελτιωθεί η συνεργασία μας με την Τουρκία στο επίπεδο του προσφυγικού μεταναστευτικού.

Αυτό αφορά όμως την επιχειρησιακή διάσταση και την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατικών αρχών Ελλάδος και Τουρκίας και κυρίως την καλύτερη συνεργασία με το Λιμενικό.

Όμως έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι οι επιστροφές στην Τουρκία δεν γίνονται και θα πρέπει να γίνουν και προφανώς αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο μας απασχολεί. Το θίγουμε στην Τουρκία. Δεν είμαστε μόνο εμείς αυτοί που το θίγουμε και πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να επιμείνουμε.

Η Ελλάδα κάνει επιστροφές, αλλά θέλω να τονίσω ότι οι επιστροφές είναι μια δύσκολη διαδικασία συνολικά, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την ευρωπαϊκή Ένωση. Στατιστικά, μόνο ένας στους πέντε από αυτούς, οι οποίοι πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης, τελικά επιστρέφουν.

Και γι’ αυτό και έχει τόσο μεγάλη σημασία το γεγονός ότι η Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έρχεται και αναγνωρίζει αυτό το πρόβλημα και λέει ουσιαστικά για να το πω με πολύ απλά λόγια, ότι αν δεν δικαιούσαι να μπεις στην Ευρώπη, πρέπει να γυρίσεις. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να στείλουμε ένα μήνυμα και στους διακινητές. Αλλά και σε αυτούς που γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο: Ότι αν έρθουν στην Ευρώπη έχουν αυξημένες πιθανότητες να επιστρέψουν στη χώρα από την οποία ήρθαν.

Είναι μια απολύτως σωστή πολιτική. Η Ελλάδα επέμενε πολλά χρόνια σε αυτή την τη διάσταση, την οποία τονίζω ότι ερχόμαστε να συμπληρώσουμε με συμφωνίες νόμιμης μετανάστευσης, διμερείς, όπως αυτές που κάνει η Ελλάδα, αλλά και πάλι τους όρους με τους οποίους θα έρθει κάποιος οικονομικός μετανάστης τους καθορίζουμε εμείς και όχι οι διακινητές.

Αν μπεις παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να υπάρχει τρόπος να γυρίσεις πίσω στη χώρα από την οποία ξεκίνησες.

Για να το πω πολύ απλά και πολύ απλοϊκά, αυτό είναι το νόημα της της νέας προσπάθειας που πρέπει να κάνουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία πρέπει να συμπληρώσει και νομοθετικά, όπως ξέρετε, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, καθώς το κεφάλαιο αυτό το είχαμε αφήσει εκτός των ευρωπαϊκών συζητήσεων».



Ροη Ειδήσεων