Στις δηλώσεις του με το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προανήγγειλε την «Ατζέντα 2030» για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
«Η Ελλάδα σήμερα γιορτάζει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Οι γιορτές όμως αποκτούν νόημα όχι μόνο όταν θυμόμαστε το παρελθόν αλλά όταν χρησιμοποιούμε τα διδάγματά τους για να νοηματοδοτούμε το παρόν και το μέλλον» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.
«Το νόημα της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι η διαχρονική απόφαση του ελληνικού λαού, του ελληνικού έθνους, της ελληνικής κοινωνίας, να προασπίσει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την ακεραιότητά τους. Για να μπορούμε να το πετύχουμε αυτό προχωράμε στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχει γίνει στο νέο ελληνικό κράτος- αυτό που έχουμε ονομάσει Ατζέντα 2030» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.
«Για να αποκτήσουμε έτσι τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις που είχαμε ποτέ, για να μπορούν με τη σειρά τους να μας γεμίζουν υπερηφάνεια, όπως σήμερα, και να εγγυώνται το μεγάλο αγαθό της εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής αξιοπρέπειας» κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.
Το πρόγραμμα «Ατζέντα 2030» προσβλέπει στη διαρκή εξέλιξη του στρατιωτικού εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα, παρέχοντας στους στρατεύσιμους όχι μόνο αμυντική εκπαίδευση, αλλά και δεξιότητες για την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη.
Με τις δηλώσεις του, ο Νίκος Δένδιας φαίνεται πως προανήγγειλε το λεγόμενο φινλανδικό μοντέλο στράτευσης στο οποίο έχει αναφερθεί ξανά τους προηγούμενους μήνες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την εθελοντική στράτευση των γυναικών. Στη Φινλανδία, η θητεία είναι υποχρεωτική για τους άνδρες και εθελοντική για τις γυναίκες, ενώ οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν ημερομίσθιο και εκπαιδεύονται σε ποικίλες δεξιότητες.
Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών αναφερόμενος στο φινλανδικό μοντέλο, ο κ. Δένδιας (ο οποίος βρέθηκε στη χώρα προ μηνών) είχε πει πως εξετάζονται αλλαγές στην στράτευση στην Ελλάδα οι οποίες αναμένεται να είναι ριζικές, «όχι στον χρόνο ή στην αντικατάσταση των στρατεύσιμων από επαγγελματικά και μόνο στελέχη, ενδεχόμενο το οποίο απορρίπτουμε, καθώς πιστεύουμε στον στρατό των πολιτών, αλλά για να αποτελεί ποιοτικό χρόνο και όχι ‘χαμένο’, όπως πιστεύει σημαντική μερίδα των νέων μας σήμερα». «Με μια εκπαίδευση ταχύρρυθμη, αλλά αποτελεσματική, στα πρότυπα της εκπαίδευσης των στρατεύσιμων στη Φινλανδία» είχε πει τον περασμένο Απρίλιο.
Στη Φινλανδία, η στρατιωτική θητεία διαρκεί σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, συχνά λιγότερο από εννέα μήνες. Ανάλογα με την εκπαίδευση, η στρατιωτική θητεία διαρκεί 165, 255 ή 347 ημέρες.
Οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται για απλά καθήκοντα υπηρετούν για 165 ημέρες, όσοι εκπαιδεύονται για καθήκοντα που απαιτούν ειδικές δεξιότητες και όσοι ολοκληρώνουν άοπλη υπηρεσία υπηρετούν για 255 ημέρες. Οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται για να γίνουν αξιωματικοί, υπαξιωματικοί ή για τα πιο απαιτητικά ειδικά καθήκοντα στην ιεραρχία υπηρετούν 347 ημέρες. Η μη στρατιωτική θητεία διαρκεί 347 ημέρες.
Παρά τη συντομία της, η εκπαίδευση χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη αυστηρότητα και ένταση. Σε αντίθεση με το ελληνικό σύστημα, η φινλανδική θητεία δεν περιλαμβάνει αγγαρείες ή υπηρεσίες σκοπιάς, αλλά επικεντρώνεται σε αυστηρά εκπαιδευτικά προγράμματα, δίνοντας έμφαση στη σωματική και ψυχολογική αντοχή.
Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των στρατευσίμων στην Ελλάδα. Ήδη έχει γίνει επικοινωνία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και άλλους επαγγελματικούς φορείς για να προσδιοριστούν οι δεξιότητες που χρειάζεται η ελληνική αγορά, με στόχο η θητεία να προσφέρει ουσιαστική προετοιμασία για τους νέους. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο αύξησης της συμμετοχής γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενισχύοντας τη θέση τους στον στρατό και προσφέροντας νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Φινλανδίας, κάθε πολίτης υποχρεούται να συμμετέχει στην εθνική άμυνα, και οι άνδρες ηλικίας 18-60 ετών πρέπει να ολοκληρώσουν στρατιωτική ή πολιτική θητεία. Η εκπαίδευση στη στρατιωτική θητεία περιλαμβάνει καθημερινές δεξιότητες και ηγετικά προσόντα, ενώ όλοι οι στρατεύσιμοι ξεκινούν ως ίσοι ανεξαρτήτως ιστορικού.