Το Ισραήλ, το οποίο τιμά σήμερα το Γιομ Κιπούρ, δέχεται διεθνή κριτική για τη στρατιωτική του επίθεση στον Λίβανο και τα πυρά κατά των δυνάμεων του ΟΗΕ στη χώρα.
Το Ισραήλ δήλωσε την Παρασκευή ότι τα πυρά του ήταν απάντηση σε μια «απειλή» κοντά σε θέση της δύναμης UNIFIL (FINUL) στο νότιο Λίβανο, όπου διεξάγει επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς.
Η UNIFIL ανέφερε ότι «δύο κυανόκρανοι από τη Σρι Λάνκα τραυματίστηκαν», ενώ δύο Ινδονήσιοι τραυματίστηκαν την προηγούμενη ημέρα, με εκρήξεις να σημειώνονται για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες.
Η Χεζμπολάχ κάλεσε χθες τους Ισραηλινούς να εγκαταλείψουν στρατιωτικές θέσεις σε κατοικημένες περιοχές στο βόρειο Ισραήλ, ισχυριζόμενη ότι «ο στρατός του ισραηλινού εχθρού χρησιμοποιεί σπίτια ως κέντρα συγκέντρωσης αξιωματικών και στρατιωτών του» σε περιοχές όπως «η Χάιφα, η Τιβεριάδα, η Άκρα».
Ενώ η χώρα γιορτάζει το Γιομ Κιπούρ, αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε τουλάχιστον πέντε περιοχές στο βόρειο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για εκτόξευση «πυραύλων» προς μια ισραηλινή βάση κοντά στη Χάιφα, ενώ χθες είχε εξαπολύσει επίθεση με drones στην ίδια περιοχή.
Στη Γάζα, πυρά και εκρήξεις ακούγονταν στη συνοικία Αλ Ζεϊτούν, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καταδίκασε τα ισραηλινά πυρά κατά της UNIFIL, λέγοντας: «Ασφαλώς, απολύτως». Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επίσης χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο» οι κυανόκρανοι να «στοχοθετούνται σκόπιμα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις», και προειδοποίησε ότι η Γαλλία «δεν θα ανεχθεί» νέες επιθέσεις.
Ο Μακρόν τόνισε ότι «η διακοπή των εξαγωγών όπλων» που χρησιμοποιούνται στις συγκρούσεις σε Γάζα και Λίβανο είναι «ο μοναδικός τρόπος» για να σταματήσει η βία.
Παράλληλα, οι δέκα μη μόνιμες χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για τις επιθέσεις αυτές, σημειώνοντας ότι η στοχευμένη επίθεση κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Σάιμον Χάρις, ζήτησε από το Ισραήλ να λάβει υπόψη τις «ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας» και να «σταματήσει» τις επιθέσεις κατά των στρατιωτών της UNIFIL.
Από τον Οκτώβριο του 2023, οι συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 2.100 ανθρώπων στον Λίβανο, με πάνω από 1.200 να σκοτώνονται από τις 23 Σεπτεμβρίου.
Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περίπου 700.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός του Λιβάνου και 400.000 έχουν διαφύγει στη Συρία.
Επιπλέον, ο λιβανικός στρατός ανέφερε ότι δύο στρατιώτες του σκοτώθηκαν στα σύνορα με το Ισραήλ, αυξάνοντας τον αριθμό των Λιβανέζων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους σε τέσσερις, λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών.
Προχθές, μετά από ισραηλινές επιθέσεις στη Βηρυτό, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κάλεσε τον ΟΗΕ να υιοθετήσει ψήφισμα για «πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός».
Οι επιθέσεις προκάλεσαν τον θάνατο 22 ανθρώπων και τον τραυματισμό 117, με τον στόχο τους να είναι «ο επικεφαλής του μηχανισμού ασφαλείας της Χεζμπολάχ, Ουαφίκ Σάφα».
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Έιμος Χόχσταϊν, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται «αδιάκοπα» για την επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.
Ο ισραηλινός στρατός έχει στρέψει την προσοχή του στο μέτωπο του Λιβάνου, ενώ παράλληλα διεξάγει επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τουλάχιστον 42.126 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, στην πλειονότητά τους άμαχοι.