Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΘετικά τα μηνύματα για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες: Πλησιάζει η γεώτρηση στην Κρήτη

Θετικά τα μηνύματα για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες: Πλησιάζει η γεώτρηση στην Κρήτη

Θετικά νέα έρχονται για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κρήτης, λίγες ημέρες μετά την απόφαση της ΕΔΕΥΕΠ να εγκρίνει την έναρξη της δεύτερης φάσης των ερευνών από την κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy στο ένα από τα δύο θαλάσσια οικόπεδα που διαχειρίζεται. Η έναρξη της δεύτερης φάσης στην περιοχή “Νοτιοδυτικά της Κρήτης” φέρνει πιο κοντά την απόφαση για την πραγματοποίηση ερευνητικής γεώτρησης, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στη διετία 2025-2026. Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο γενικός διευθυντής της ExxonMobil Cyprus, Βαρνάβας Θεοδοσίου, σε συνέδριο στην Αθήνα, η οριστική απόφαση για τη γεώτρηση αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.

Στις 3 Οκτωβρίου, η κοινοπραξία ενημέρωσε την ΕΔΕΥΕΠ για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των ερευνών στο οικόπεδο νοτιοδυτικά της Κρήτης και υπέβαλε αίτημα για την έναρξη της δεύτερης φάσης, η οποία θα είναι καθοριστική για την απόφαση σχετικά με τις γεωτρήσεις. Στα δύο οικόπεδα που διαχειρίζεται η κοινοπραξία, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, έχει ήδη προχωρήσει αρκετά, έχοντας συλλέξει και τρισδιάστατα δεδομένα (3D) που παρέχουν καλύτερη εικόνα των γεωλογικών σχηματισμών του βυθού.

Η έναρξη της δεύτερης φάσης για το οικόπεδο νοτιοδυτικά της Κρήτης δείχνει ότι δίνεται έμφαση σε αυτή την περιοχή, όπου ξεκινά η συλλογή τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η συλλογή αυτών των δεδομένων πραγματοποιήθηκε νωρίτερα από το προγραμματισμένο, τον Μάρτιο. Αυτό σημαίνει ότι η κοινοπραξία μπορεί να εξετάσει τις επιλογές της το επόμενο διάστημα και να αποφασίσει μέχρι τα τέλη του 2024 αν θα προχωρήσει στην πρώτη γεώτρηση.

Η πρώτη φάση των ερευνών περιλάμβανε την πρόσκτηση και επεξεργασία 3.250 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, καθώς και γεωχημική έρευνα. Οι θαλάσσιες γεωφυσικές έρευνες ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2023 από την εταιρεία PGS (που έχει πλέον συγχωνευτεί με την TGS) για λογαριασμό των ExxonMobil και HELLENiQ ENERGY. Το πρόγραμμα εργασιών ολοκληρώθηκε επιτυχώς, τηρώντας αυστηρά περιβαλλοντικά μέτρα, όπως το πρωτόκολλο “ήπιας εκκίνησης” και η “ζώνη αποκλεισμού”. Συνολικά, συλλέχθηκαν 7.789 χιλιόμετρα σεισμικών δεδομένων, υπερκαλύπτοντας τα απαιτούμενα 3.250 χιλιόμετρα.

Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2024, ενώ η δεύτερη φάση ξεκίνησε επίσημα στις 10 Οκτωβρίου 2024 και θα διαρκέσει τρία χρόνια. Αυτή η φάση περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της πρόσκτησης και επεξεργασίας τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων. Η κοινοπραξία έχει ήδη διεξαγάγει προκαταρκτικές τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες στο πρώτο τρίμηνο του 2024, και τα δεδομένα βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης.

Οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ για τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη χώρα είναι πολύ θετικές. Υπάρχουν 8 ενεργές συμβάσεις έρευνας και παραγωγής στην Ελλάδα, με τα πιθανά αποθέματα να υπολογίζονται σε 24 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Εφόσον επιβεβαιωθούν, τα αποθέματα αυτά θα καλύψουν τη ζήτηση φυσικού αερίου της Ελλάδας και θα επιτρέψουν εξαγωγές μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Τα άμεσα οικονομικά οφέλη για το ελληνικό κράτος, σε μια χρονική περίοδο 25 ετών από την έναρξη της παραγωγής, θα προέλθουν από τη φορολογία και τα μερίσματα παραγωγής. Στην έκθεσή της για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, η ΕΔΕΥΕΠ αναφέρει ότι στόχος της είναι η λήψη απόφασης για γεωτρήσεις στο δεύτερο μισό του 2024, ενώ η συλλογή πρόσθετων τρισδιάστατων δεδομένων έχει επιταχυνθεί για να διευκολυνθεί η ανάλυση που θα οδηγήσει στην ερευνητική γεώτρηση.

πηγή: capital.gr



Ροη Ειδήσεων