Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΤο «Τάγμα Αθανάτων» πίσω από την επίθεση του PKK - Τι κρύβεται...

Το «Τάγμα Αθανάτων» πίσω από την επίθεση του PKK – Τι κρύβεται πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία

Από αυτόνομες ομάδες του PKK έγινε η τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που βγήκε το μεσημέρι της Παρασκευής.

To Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που έγινε την Τετάρτη στην τουρκική αμυντική εταιρεία TUSAS που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

«Η ενέργεια αυτοθυσίας, που διαπράχθηκε μέσα στο συγκρότημα της TUSAS στην Άγκυρα γύρω στις 15:30 της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε από μία ομάδα του ‘Τάγματος των αθανάτων’», ανέφερε το PKK που παραθέτει τα ονόματα των δύο επιτιθέμενων, ενός άνδρα και μίας γυναίκας.

Από αυτόνομες ομάδες του βορείου Ιράκ η τρομοκρατική επίθεση

Όπως ανέφερε στο μεσημβρινό δελτίο του OPEN η ανταποκρίτρια στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, άπαντες στη γειτονική χώρα ανέμεναν ότι το PKK θα επανέλθει με νέα προκήρυξη, σχετικά με το τι συνέβη ακριβώς.

«Σήμερα έχουμε την επίσημη ανάληψη, που έρχεται από το όρος Καντίλ στο βόρειο Ιράκ, εκεί όπου βρίσκονται τα αρχηγεία της στρατιωτικής πτέρυγας του PKK. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκε μια ανακοίνωση, όπου αναφέρεται ότι η επίθεση έγινε από έναν πυρήνα που ονομάζεται “Τάγμα των Αθανάτων”. Εντός της ανακοίνωσης υπογραμμίζεται ότι η επίθεση έγινε από αυτόνομες ομάδες, ενώ υπάρχει η επισήμανση ότι δεν έχει καμία σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο. Η τρομοκρατική επίθεση είχε προγραμματιστεί πριν από αρκετό καιρό και δεν έγινε στον απόηχο της δήλωσης Μπαχτσελί για να απελευθερωθεί ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν και να διαλυθεί το PKK», σημείωσε αρχικά η Μαρία Ζαχαράκη στο μεσημβρινό δελτίο του OPEN.

Στη συνέχεια η ανταποκρίτρια του σταθμού στην Τουρκία τόνισε πως με βάση την ανακοίνωση «η επίθεση κατευθύνθηκε από το όρος Καντίλ και όχι από κάποιον πυρήνα εντός της Τουρκίας. Το PKK σημειώνει ότι συντάσσεται στο πλευρό του Οτσαλάν, στηρίζοντας πιστά όσα αποφασίσει ο ηγέτης του κόμματος. Σε περίπτωση που αποφασίσει να πάει σε διαπραγματεύσεις για ειρήνευση στο Κουρδικό, τότε το PKK είναι έτοιμο να τον ακολουθήσει και να καταθέσει τα όπλα, όποτε ζητηθεί».

Οι δράστες της επίθεσης

Την Πέμπτη (24/10) ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών δημοσίευσε τα ονόματα των δύο δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης στην Άγκυρα της Τουρκίας.

Ο άνδρας ταυτοποιήθηκε ως Αλί Ορέκ, ήταν μέλος του PKK και είχε την κωδική ονομασία «Ρότζερ» ενώ το όνομα της γυναίκας είναι Mine Sevjin Alcicek, η οποία ήταν εξίσου μέλος της κουρδικής οργάνωσης.

Το «ευχαριστώ» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέκοψε το ταξίδι του στο Καζάν της Τουρκίας, όπου βρέθηκε για τη σύνοδο κορυφής των BRICS μετά την τρομοκρατική επίθεση κατά της TAI και επέστρεψε στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν αναμένεται να παραστεί στις κηδείες των νεκρών της τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο Ερντογάν σε δηλώσεις του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους διεθνείς ηγέτες που στάθηκαν στο πλευρό της Τουρκίας μετά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους μας που εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για την προδοτική τρομοκρατική πράξη που διαπράχθηκε χθες στην Άγκυρα και για την αλληλεγγύη τους», δήλωσε ο Ερντογάν.

Αναφερόμενος στην επίθεση που έπληξε την Αεροδιαστημική Βιομηχανία της Τουρκίας (TAI), ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι τέτοιες επιθέσεις δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας. «Αυτή η ειδεχθής επίθεση ενίσχυσε περαιτέρω την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να εξαλείψει την τρομοκρατία».

Αναπάντητα ερωτήματα

Το χρονικό της επίθεσης, λίγες μόνο ώρες μετά τη δήλωση Μπαχτσελί για διάλυση του PKK και απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, εγείρει ωστόσο και κάποια άλλα σοβαρά ερωτήματα:

  • Πώς οργανώθηκε τόσο γρήγορα μια επίθεση σε έναν τόσο στρατηγικό και, υποτίθεται, αδιάβλητο στόχο;
  • Γιατί επελέγη η TAI, ένα από τα κορυφαία σύμβολα της τουρκικής τεχνολογικής υπεροχής και εθνικής υπερηφάνειας;
  • Η επίθεση δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για το βάθος και την ένταση των πολιτικών και κοινωνικών συγκρούσεων στην Τουρκία, ειδικά όσον αφορά το Κουρδικό ζήτημα.



Ροη Ειδήσεων