Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΞανά στους αιθέρες το ιστορικό αεροσκάφος Ηarvard- Θα πετάξει μαζί με το...

Ξανά στους αιθέρες το ιστορικό αεροσκάφος Ηarvard- Θα πετάξει μαζί με το Spitfire

Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση στην Ελλάδα ενός ακόμα ιστορικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας. Ήταν η πρώτη του πτήση ύστερα από σχεδόν 60 χρόνια. Το αεροσκάφος, ένα Harvard που αποκαταστάθηκε πλήρως στο αεροδρόμιο Biggin Hill στο Ηνωμένο Βασίλειο με την υποστήριξη του Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», είναι το δεύτερο ιστορικό αεροσκάφος που ανακατασκευάστηκε για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και επανήλθε σε πτητική κατάσταση. Στις 10 Νοεμβρίου θα πετάξει για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενο από το Spitfire.

Ο κ. Δημήτριος Κόλιας, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ ΜΠΕ: «Το Harvard έφτασε στην Ελλάδα και αυτό είναι πολύ σημαντικό από πολλές απόψεις. Είναι μια μεγάλη επιτυχία, είμαστε συγκινημένοι και είναι επιπλέον είναι μεγάλη η χαρά όλων μας που η πρώτη πτήση του έγινε εδώ, στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος εκτός των άλλων θα είναι το αεροπλάνο οδηγός για την εκπαίδευση των πιλότων του ελληνικού Spitfire MJ75… Ήταν η άριστη συνεργασία μας με την ελληνική ΠΑ που οδήγησε στο να καταφέρουμε να έχουμε την ολοκλήρωση της δεύτερης προσπάθειας μας. Και έτσι καταφέραμε να βρεθεί ξανά στους ουρανούς ένα ακόμη ιστορικό αεροσκάφος που υπηρέτησε στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία».

Η επιστροφή του Harvard στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Συναρμολογήθηκε και πέταξε στις 24 Οκτωβρίου παρουσία του Α/ΓΕΑ της ΠΑ. Η αποκατάσταση έγινε με χρήση αυθεντικών εξαρτημάτων του ίδιου τύπου, ώστε το Harvard «να πετά για πολλά, πολλά χρόνια ως ένα κανονικό αεροσκάφος μέσα στην ΠΑ της Ελλάδας».

Ο κ. Κόλιας ανέφερε πως το επόμενο εγχείρημα είναι η αποκατάσταση του ιστορικού αεροσκάφους Ντακότα 49-2622 «Ποσειδώνας» στη Θεσσαλονίκη. «Μετά το Harvard το επόμενο βήμα έχει ήδη ξεκινήσει και είναι η Ντακότα… από αύριο κιόλας ξεκινάμε τα διαδικαστικά ώστε να γίνει η αποκάταστη του αεροσκάφους σε πτητική κατάσταση. Συγκεκριμένα σχεδιάζουμε να φτάσουν στο αεροσκάφος τέσσερις τεχνικοί από το Ηνωμένο Βασίλειο που θα δουλέψουν έξι μήνες εδώ…».

Το ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ» έχει επίσης αποφασίσει την αποκατάσταση ενός de Havilland D.H.82A Tiger Moth II της ΠΑ. Ο κ. Κόλιας σχολίασε: «Είναι μια απόφαση που έχουμε πάρει πρόσφατα… θα πρέπει να φτιάξουμε και αυτό το ιστορικό αεροπλάνο να πετά…». Το Tiger Moth αναμένεται να ενισχύσει τη συλλογή πτητικών ιστορικών αεροσκαφών της Ελλάδας.

Ως «πρεσβευτές» της Ελλάδας, τα ιστορικά αεροσκάφη της συμμετέχουν σε αεροπορικές επιδείξεις παγκοσμίως, εκπροσωπώντας την αεροπορική κληρονομιά της χώρας. Ο κ. Κόλιας τόνισε: «Και το ελληνικό Spitfire MJ75 και το Harvard και όλα αυτά τα αεροσκάφη κουβαλάνε μια ιστορία πίσω τους και αυτή η ιστορία ανήκει σε όλους μας. Θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε έτσι λοιπόν και στο Ντακότα και στο Tiger Moth και στο Helldiver…».



Ροη Ειδήσεων