Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΥΠΕΝ: Έρχεται νέο ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα

ΥΠΕΝ: Έρχεται νέο ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εφαρμόζει κίνητρα για τη μεταφορά της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες που οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι χαμηλότερες, όπως τα μεσημέρια και τα Σαββατοκύριακα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη.

Στο νέο πλαίσιο αλλάζει το ωράριο του μειωμένου («νυχτερινού») τιμολογίου, το οποίο σήμερα είναι 2-8 π.μ. και 4-5 μ.μ. το χειμώνα, και 11 μ.μ.-7 π.μ. το καλοκαίρι. Το ωράριο θα μεταφερθεί σε ζώνη μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ. για τις καλοκαιρινές ημέρες και θα ισχύει για όλο το 24ωρο τα Σαββατοκύριακα. Αυτές οι ώρες είναι φθηνότερες λόγω της αυξημένης παραγωγής από φωτοβολταϊκά και της μειωμένης ζήτησης το Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας στο Action24, εξήγησε ότι το νυχτερινό τιμολόγιο πλέον δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες της αγοράς, καθώς το βράδυ το ρεύμα είναι ακριβότερο. «Έχουμε αυτή τη στιγμή ένα απομεινάρι του παλιού ηλεκτρικού συστήματος, που όταν δεν υπήρχε ζήτηση το βράδυ έδινε η τότε ΔΕΗ το νυχτερινό τιμολόγιο. Τώρα το βράδυ είναι η πιο ακριβή ώρα της ημέρας, και οι πιο φθηνές είναι τα μεσημέρια, όταν δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά, και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός τις Κυριακές».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Έχει λοιπόν νόημα να μετακινήσουμε τη ζήτηση εκεί που υπάρχει η φθηνή τιμή, γιατί αυτό θα επιτρέψει να είναι φθηνότερα τα τιμολόγια που θα δίνουν οι πάροχοι. Έχουμε αυτή τη στιγμή αναλογικούς μετρητές, που δεν είναι “έξυπνοι”, αλλά έχουν δύο ζώνες. Με αυτό το δεδομένο, θα πάμε σε δύο ζώνες, μία τις μεσημεριανές ώρες και τα Σαββατοκύριακα -όλο το Σαββατοκύριακο. Αυτό, νομίζω, μέχρι την αρχή του χρόνου θα μπορέσουμε να το εισάγουμε».

Αν και οι αλλαγές είχαν ανακοινωθεί την άνοιξη για το φθινόπωρο, το νέο σύστημα θα τεθεί σε ισχύ από το 2025. Οι νέες ζώνες μειωμένων χρεώσεων θα αφορούν καταναλωτές με νυχτερινό μετρητή, οι οποίοι υπολογίζονται σε 1,2 εκατ. Άλλοι καταναλωτές θα μπορούν να επωφεληθούν από πολυζωνικά τιμολόγια μόλις εγκατασταθούν «έξυπνοι» μετρητές από τον ΔΕΔΔΗΕ. Σημειώνεται ότι το όφελος από το νυχτερινό τιμολόγιο δεν αφορά το σύνολο των καταναλωτών, καθώς πολλοί πάροχοι έχουν καταργήσει τις μειωμένες χρεώσεις τη νύχτα (παραμένουν μόνο στη ΔΕΗ για το πράσινο τιμολόγιο και στην Ελίν για το μπλε-σταθερό). Συνεπώς, για να επωφεληθούν οι καταναλωτές από το νέο πλαίσιο, θα χρειαστεί να δημιουργηθούν αντίστοιχα εμπορικά προγράμματα από τους προμηθευτές.



Ροη Ειδήσεων