Άνοιξε η αυλαία των καταθέσεων των ιατροδικαστών στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για την υπόθεση του θανάτου της έξι μηνών Ίριδας με την προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών, Αγγελική Τσιόλα, να δέχεται τις επίμονες ερωτήσεις της Έδρας.
Η μάρτυρας έθεσε ως αιτία θανάτου του βρέφους την αγενεσία φλεβόκομβου ενώ μετά από πρόταση της εισαγγελέως, ως απάντηση σε σχετικό αίτημα της υπεράσπισης, έγινε δεκτό, από το δικαστήριο να προσκομισθεί και το πανάκι το οποίο φέρεται να χρησιμοποίησε η κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου.
Από την πλευρά της υπεράσπισης τονίστηκε πως η κυρία Τσιόλα έχει λάβει γνώση της δικογραφίας και για αυτό η κατάθεση της είναι αναξιόπιστη και ζητήθηκε να μην ληφθεί υπόψιν.
«Ήταν Μάρτιος του 2021, ημέρα Κυριακή, όταν δέχθηκα τηλεφώνημα από το Καραμανδάνειο για νεκρό βρέφος και μου είπαν την ώρα θανάτου. Στη συνέχεια με ενημέρωσε προφορικά το Αστυνομικό Τμήμα ότι υπάρχει αιφνίδιος θάνατος. Τη Δευτέρα, μια ημέρα μετά, με ενημέρωσαν ότι έχει πάει η σήμανση για φωτογράφιση του χώρου.
Με ενημέρωσαν ότι το βράδυ της Κυριακής είχε προσκομιστεί από τους γονείς στο αστυνομικό τμήμα μια σαλιάρα του παιδιού, το γνωστό πανάκι, το οποίο στη συνέχεια έστειλαν στην υπηρεσία μας. Ξεκίνησα τη νεκροτομή στη συνέχεια» κατέθεσε η μάρτυρας.
Η μάρτυρας είπε στην κατάθεση της πως δεν μπορούσε να καταλήξει σε συγκεκριμένη αιτία θανάτου και «πήρα δείγμα για ιστολογικές και τοξικολογικές. Ενημέρωσα τους γονείς. Μου είπαν ότι έχασαν και άλλο παιδί και μου μίλησαν για το 3,5 ετών κοριτσάκι. Μου είπαν ότι είχαν κάνει μηνύσεις για καθυστερήσεις, χωρίς να θυμάμαι τι ακριβώς. Μου ζήτησαν να μην πάνε στην Αθήνα τα δείγματα, γιατί είχαν αντιδικία με το άλλο παιδί».
Η ιατροδικαστής εξήγησε, καταθέτοντας στο δικαστήριο, πως η παθολογοανατόμος, Αντιγόνη Μητζέλου, την κάλεσε μετά από καιρό. «Μου είπε ότι έχει τα αποτελέσματα και πως η αιτία θανάτου είναι σπάνια, αλλά η ίδια κάνει πολύ λεπτομερή δουλειά και μου έθεσε τη διαπίστωση για την αιτία θανάτου. Μου είπε αγενεσία-υποπλασία ερεθισματαγωγού συστήματος καρδιάς. Σαν έννοια το ήξερα, αλλά όχι στην καρδιά. Τη ρώτησα αν μπορούσε να βρίσκεται κάποιος εν ζωή με αυτό και μου είπε ότι γίνεται στα βρέφη. Το είπα στον Ηλιάδη και στον Αναστασάκη. Ο κ.Αναστασάκης μου είπε ότι ελέγξανε το μεγάλο παιδί και δεν έχει τέτοιο ζήτημα» περιέγραψε η κυρία Τσιόλα.
Μετά από επίμονες ερωτήσεις που δέχθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου, η μάρτυρας είπε πως τις νέες πληροφορίες, είπε πως θα ζητούσε επενεκτίμηση. «Θα πρέπει να διερευνηθεί εάν ο φλεβόκομβος υπάρχει ή όχι. Εάν είχα τέτοιες πληροφορίες τότε θα ζητούσα άλλη εξέταση από άλλο παθολογοανατόμο…» είπε η μάρτυρας.
«Όταν έχω τη διαπιστωμένη παθολογική οντότητα, βεβαίως δεν θα χρειαστεί να πάρω άλλες πληροφορίες. Με τις νέες πληροφορίες, αν γύριζα το χρόνο πίσω, θα ζητούσα μια εξειδικευμένη εξέταση από εξειδικευμένο, παθολογοανατόμο» πρόσθεσε η κυρία Τσιόλα.
Πρόεδρος: Σήμερα με αυτά τα δεδομένα τι αιτία θανάτου θα δίνατε;
Μάρτυρας: Απροσδιόριστη.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου της επεσήμανε πως στην κατάθεση της στην ανακρίτρια, με την μάρτυρα να της απαντά πως τότε είχε δεσμευτεί από την παθολογοανατομική εξέταση αλλά σήμερα το έχει ψάξει παραπάνω.
Πρόεδρος: Στην ανάκριση απαντήσατε ασφυξία, τι άλλαξε;
Μάρτυρας: Τότε δεσμεύτηκα από τη δεύτερη παθογολοανατομική Ευτυχιάδη, όπως είχα δεσμευτεί από της Μητσέλου.
Πρόεδρος: Ακόμα δηλαδή κι αν δεν καταλαβαίνετε πως το υιοθετείτε;
Μάρτυρας: Έφτασε σε μια διάγνωση επίσημη ο παθολογοανατόμος, πως θα την αμφισβητήσω;