Έξι ημέρες μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία μαζί του. Κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, τον συνεχάρη για την επιτυχημένη εκλογική νίκη του, υπογραμμίζοντας τη σημασία των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, και τον κάλεσε να επισκεφτεί την Ελλάδα το συντομότερο, στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή.
Το τηλεφώνημα διάρκειας 10 λεπτών έδωσε την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να υπενθυμίσει στον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, ο οποίος θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου, ότι «το πολύ καλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων» είχε διαμορφωθεί ήδη από την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, προτείνοντας να συνεχίσουν από εκεί που είχαν μείνει, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες διεθνείς συνθήκες.
Σε θετικό κλίμα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, με τον πρωθυπουργό να εκφράζει την προσδοκία για στενή συνεργασία με τη νέα αμερικανική διοίκηση σε ζητήματα διμερή, περιφερειακά και διεθνή. Από την πλευρά της Ελλάδας, είναι σημαντικό να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στις ελληνοαμερικανικές και τις ευρωαμερικανικές σχέσεις, καθώς η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει στρατηγικές συμφωνίες, με κυριότερη τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε επίσης ότι από το 2018, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αφιερώνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο 3%, ενισχύοντας έτσι τη θωράκιση της Ευρώπης και το ΝΑΤΟ και ενδυναμώνοντας τη συνεργασία με τη νέα αμερικανική ηγεσία.
Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Σήμερα, στις 12:30, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή εξωτερικών και άμυνας σε κλειστή συνεδρίαση, λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονται πλέον σε νέα φάση, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι η ειρήνη ωφελεί αμφότερες τις χώρες σε τομείς όπως το μεταναστευτικό. Παρά τις προοπτικές βελτίωσης, η Άγκυρα διατηρεί τις διεκδικήσεις της, ενώ η Αθήνα αναγνωρίζει μία και μόνη διαφορά, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Αυτό παραμένει το βασικό «αγκάθι», όμως οι διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η στρατηγική των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας έχει μεταβληθεί, και αναμένουν τις πρώτες ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.
Ο επόμενος γύρος πολιτικού διαλόγου προγραμματίζεται για τις 2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, με επικεφαλής τους υφυπουργούς Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μεμέτ Κεμάλ Μποζάι. Επίσης, στις 3 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι επόμενες συζητήσεις για τη θετική ατζέντα, ενώ στις αρχές του 2025, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.