Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΈρχεται Σοκ και "ΔΕΟΣ" για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα - Αυτή είναι...

Έρχεται Σοκ και “ΔΕΟΣ” για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα – Αυτή είναι η νέα υπηρεσία της ΑΑΔΕ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δημιουργεί μια νέα, δυναμική μονάδα ελέγχου με την επωνυμία «Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών» (ΔΕΟΣ). Αυτή η πρωτοβουλία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους φοροφυγάδες και τους λαθρεμπόρους, ενισχύοντας σημαντικά το «οπλοστάσιο» της Αρχής.

Η βασική επιδίωξη της ΔΕΟΣ είναι η ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να αυξηθούν οι φορολογικές εισπράξεις. Αυτό θα προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου για νέες παρεμβάσεις που στοχεύουν στη μείωση της άμεσης φορολογίας και την αύξηση των εισοδημάτων.

Η λειτουργία της ΔΕΟΣ θα είναι άμεσα συντονισμένη με τις υφιστάμενες φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες. Με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και την ανάλυση φορολογικών δεδομένων, οι έλεγχοι θα επικεντρώνονται σε υποθέσεις υψηλού κινδύνου. Ο συνδυασμός ανθρώπινης τεχνογνωσίας και τεχνολογίας θα επιτρέψει στη νέα μονάδα να στοχεύει μεγάλες επιχειρήσεις και τομείς που θεωρούνται ευάλωτοι σε φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο, όπως το εμπόριο καυσίμων, ο τουρισμός και η βιομηχανία.

Οι νέες ελεγκτικές στρατηγικές δεν σταματούν στη δημιουργία της ΔΕΟΣ. Περιλαμβάνουν και την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών εργαλείων της ΑΑΔΕ, με στόχο την πιο αποδοτική παρακολούθηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για το 2025, προβλέπονται τα εξής:

  • Καθολική δήλωση εσόδων-εξόδων μέσω myDATA από την 1η Ιανουαρίου 2025, καθώς και λειτουργία του νέου myDATAapp μέχρι το τέλος του 2024. Με την εφαρμογή αυτή, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εκδίδουν και να μεταβιβάζουν παραστατικά, όπως τιμολόγια και αποδείξεις, μέσω κινητού ή tablet.
  • Ενεργοποίηση του Ψηφιακού Πελατολογίου τον Ιανουάριο του 2025.
    Πρόκειται για ένα υποχρεωτικό ψηφιακό βιβλίο πελατών που θα τηρούν συγκεκριμένοι κλάδοι ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Θα επιτρέπει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και θα δίνει δυνατότητα διασταυρώσεων με ομοειδείς επιχειρήσεις. Η εφαρμογή θα ξεκινήσει από συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια αυτοκινήτων και χώρους στάθμευσης, με προγραμματισμένη επέκταση σε άλλους κλάδους εντός του 2025.
  • Υποχρεωτική εφαρμογή του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής στις αρχές του 2025.
    Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να μεταβιβάζουν τα δεδομένα τους στην πλατφόρμα myDATA, δίνοντας στις φορολογικές αρχές πλήρη εικόνα της πορείας των προϊόντων σε όλα τα στάδια διακίνησης.
  • Επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου σε όλους τους κλάδους της οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Με αυτές τις δράσεις, η ΑΑΔΕ επιδιώκει να ενισχύσει τη διαφάνεια, να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να διασφαλίσει μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.



Ροη Ειδήσεων