Ακόμη πιο περίπλοκο παραμένει το αντιπολιτευτικό τοπίο μετά και τη νέα διάσπαση που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη να μην έχει ακόμη όνομα, καθώς αυτό θα το αποφασίσουν τα μέλη του σύμφωνα με τις υποδείξεις του Στεφάνου Κασσελάκη, αλλά ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να δώσει το στίγμα και τη φυσιογνωμία του νέου του εγχειρήματος με την δημοσιοποίηση ενός εναλλακτικού προγράμματος διακυβέρνησης που προσομοίαζε, όπως τον επικρίνουν, περισσότερο με πολιτική πλατφόρμα ενός κόμματος που ανήκει στο φιλελεύθερο χώρο.
Ο έκπτωτος πρόεδρος είχε παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα, υπό τον τίτλο «Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ» μερικές μέρες πριν το συνέδριο. Μάλιστα ήδη από την πρώτη στιγμή οι θέσεις και προτάσεις που περιλαμβάνονταν σε αυτή τη νέα πολιτική πλατφόρμα, είχαν προκαλέσει σφοδρές εσωκομματικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, καθώς σκιαγραφούν με αρκετή γλαφυρότητα ένα businessfriendly κόμμα, όπως το έχει χαρακτηρίσει ο κ. Κασσελάκης με αποτέλεσμα κάποιες θέσεις του να απέχουν σημαντικά από τις πάγιες θέσεις και τις κόκκινες γραμμές της αριστεράς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο γεγονός πως η εσωκομματική κριτική είχε επισημάνει τότε με νόημα ότι τα πρώτα σχόλια σε sites που υμνούν τον οικονομικό φιλελευθερισμό είναι ιδιαίτερα θετικά για το πρόγραμμα Κασσελάκη, αφήνοντας αιχμές για την ανεπαρκή ιδεολογική του εμβάθυνση στα ιδανικά της αριστεράς.
Την κριτική που του ασκήθηκε βέβαια τότε έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο ίδιος, στην ομιλία του κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης του νέου φορέα, κάνοντας άνοιγμα ακόμη και στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της δεξιάς παράταξης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «το κίνημά μας θα απευθυνθεί σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο και στην θεσμική δεξιά» με τους δύο πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, Άρη Σπηλιωτόπουλο και Ευάγγελο Αντώναρο να χειροκροτούν, ευρισκόμενοι στον χώρο των γραφείων του Ταύρου, έτοιμοι από ό,τι φαίνεται να αναλάβουν την εκπροσώπηση της θεσμικής δεξιάς.
Τα επόμενα βήματα του Στέφανου Κασσελάκη
Πρόθεση του Στεφάνου Κασσελάκη και των στενών συνεργατών του είναι να μην βιαστούν αρχικά σε ό,τι αφορά την διαμόρφωση και την οργάνωση του νέου κόμματος, οι ίδιοι το αποκαλούν κίνημα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ξεκινήσει να στελεχώνουν τις δομές του νέου εγχειρήματος από το δίκτυο εθελοντών που έτρεξε όλο αυτό το διάστημα την άτυπη καμπάνια Κασσελάκη, ενώ βασική φιλοδοξία τους αποτελεί η δημιουργία ανάλογων πυρήνων σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ που θα ανεξαρτητοποιηθούν και θα ακολουθήσουν το εγχείρημα θα μπορούσε δυνητικά να αγγίξει τα απαραίτητα κατώτατα όρια (δέκα βουλευτές) για την συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά παραταύτα και σε αυτήν την περίπτωση δεν πρόκειται να έχουμε κάποια συγκλονιστική εξέλιξη άμεσα.
Πάντως, έχουν ήδη αποχωρήσει οι βουλευτές Αυλωνίτης, Παππάς, Χρηστίδου και Μάλαμα και χρειάζεται μόνο ένας ακόμη βουλευτής για να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα προνόμια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ας σημειωθεί ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 31 βουλευτές όσους και το ΠΑΣΟΚ (31), ενώ θεωρείται βέβαιο ότι οι απώλειες δεν θα σταματήσουν εδώ.
Βέβαια οι αποχωρήσαντες βουλευτές το επόμενο διάστημα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και την πίεση των πρώην συντρόφων τους που θα τους υπενθυμίζουν την υποχρέωση τους να παραδώσουν τις βουλευτικές τους έδρες. Ήδη τον χορό των επιθέσεων άνοιξαν οι 4 υποψήφιοι πρόεδροι αλλά και ο πρόεδρος της ΚΟ, Νίκος Παππάς, καθώς ζήτησαν από τους βουλευτές που δήλωσαν ή σκέφτονται να ανεξαρτητοποιηθούν, να μην το κάνουν και πως σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για αποστασία και θα κριθούν από την Ιστορία.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες πρώτιστο μέλημα για την πλευρά Κασσελάκη αποτελεί η διοργάνωση περιοδειών σε όλη την περιφέρεια τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε ο ίδιος σιγά σιγά να γυρίσει όλη τη χώρα ώστε να οργανωθεί το πράγμα σε κάθε γωνία».