Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΜητσοτάκης: «Στις 28/11 ξεκινούν 37.000 δωρεάν χειρουργεία με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης»

Μητσοτάκης: «Στις 28/11 ξεκινούν 37.000 δωρεάν χειρουργεία με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης»

Στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού και την ίδρυση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε ότι ο προσωπικός γιατρός αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς για την υγεία των πολιτών, ανακοινώνοντας την έναρξη 37.000 δωρεάν χειρουργείων από τις 28/11, χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Μπορεί η Βουλή να εμφανίζει σήμερα μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα μετά τις τελευταίες αναδιατάξεις στα έδρανα της αντιπολίτευσης αντίθετα όμως το ν/σ το οποίο συζητούμε είναι μέρος μίας σταθερής διαδρομής που αναβαθμίζει τη δημόσια υγεία υπηρετώντας τρεις κεντρικούς στόχους: την εκτεταμένη πρόληψη, την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, την ανακαίνιση 93 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας. Και όλα αυτά φυσικά δίπλα σε νέους διορισμούς υγειονομικών και σε σημαντικά μέτρα βελτίωσης των αποδοχών τους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο ως φιλόδοξο, λέγοντας πως «Μπορεί να μας εξασφαλίζει ποιοτική και δωρεάν παρακολούθηση της υγείας μας για όλη τη ζωή» και πως δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ΕΣΥ, προσθέτοντας ότι η υλοποίησή του απαιτεί επιμονή και χρόνο, με σταδιακή πρόοδο.

Συγκεκριμένα για τον προσωπικό γιατρό, σημείωσε: «Δεν είναι τυχαίο έτσι ότι σχεδόν το 44% των ασφαλισμένων σήμερα δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο σύστημα του προσωπικού γιατρού. Κι όμως, ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον παρά τις επιμέρους διαφορές που μπορεί να έχουμε ως προς την υλοποίηση του θεσμού, ότι ο προσωπικός γιατρός είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο υγειονομικής αναφοράς. Μπορεί να μας εξασφαλίζει ποιοτική και δωρεάν παρακολούθηση της υγείας μας για όλη τη ζωή» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε τη σημασία της νέας δομής του θεσμού, λέγοντας: «Δεν είναι ο προσωπικός γιατρός αυτός ο οποίος απλά θα μας γράψει τα φάρμακα χωρίς αμοιβή. Είναι εκείνος ο οποίος θα μας συμβουλεύσει για τα εμβόλια, για τις εξετάσεις τις οποίες πρέπει να κάνουμε. Είναι εκείνος ο οποίος θα πρέπει να μας κατευθύνει στο νοσοκομείο και είναι κυρίως εκείνος ο οποίος θα ενημερώνει και θα παρακολουθεί τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς που σύντομα θα έχουμε όλοι».

Αναφέρθηκε επίσης στις διατάξεις του νομοσχεδίου, που αποσκοπούν στην κάλυψη ολόκληρου του πληθυσμού, με κίνητρα για αύξηση των διαθέσιμων γιατρών και διευκόλυνση των πολιτών στην επιλογή προσωπικού γιατρού σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Στο εξής λοιπόν, ο αριθμός των προσωπικών γιατρών γίνεται μεγαλύτερος, γιατί σε αυτόν προστίθενται όλοι οι αγροτικοί αλλά και ειδικευόμενοι του τελευταίου έτους της γενικής Ιατρικής, αφού λάβουν την απαιτούμενη επιμόρφωση και στο πεδίο των κινήτρων. Προσωπικοί γιατροί θα μπορούν να γίνουν όλοι όσοι υπηρετούν σε μονάδες πρωτοβάθμιας Υγείας και διαθέτουν δικό τους ιατρικό ιατρείο».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επιπλέον δύο ακόμη σημαντικές πρωτοβουλίες: «Η γενναία απόφαση να αμείβονται με ένα εφάπαξ ποσό 40.000 ευρώ όσοι απόφοιτοι της ιατρικής ακολουθούν την ειδικότητα της γενικής οικογενειακής ιατρικής ή της εσωτερικής παθολογίας» καθώς και την ίδρυση «των 8 πανεπιστημιακών κέντρων υγείας στελεχωμένα με διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των ιατρικών σχολών που θα έχουν διπλή αποστολή να συμβάλουν στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης αλλά και να επιμορφώνουν κυρίως νέους γιατρούς».



Ροη Ειδήσεων