Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικάΚοινές δηλώσεις Γεραπετρίτη - Φιντάν: «Σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά τους...

Κοινές δηλώσεις Γεραπετρίτη – Φιντάν: «Σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά τους δύο λαούς»

«Σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά τους δύο λαούς», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη. Η συνάντηση των δύο υπουργών, που προηγήθηκε των δηλώσεων, ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30 και διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανακοίνωσε πως ο επόμενος γύρος του ελληνοτουρκικού διαλόγου θα πραγματοποιηθεί στις 2-3 Δεκεμβρίου. «Συμφωνήσαμε ότι ο επόμενος κύκλος θα γίνει στην Αθήνα τον επόμενο μήνα, 2 και 3 Δεκεμβρίου. Δεν ισχυρίζομαι ότι μέσω του διαλόγου λύθηκαν όλα τα προβλήματα των δύο χωρών με έναν μαγικό τρόπο. Υπήρξαν πράγματι και δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Όμως σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε άμεσος και ειλικρινής δίαυλος που απέτρεψε την κλιμάκωση», σημείωσε ο Υπουργός. «Το περασμένο έτος επισκέφτηκα την Άγκυρα κι αναφέρθηκα στις τρεις βασικές μας επιδιώξεις, να επιλύουμε θέματα αιχμής και να αποσυμπιέζουμε εντάσεις, ώστε να προλαμβάνουμε επικίνδυνες κρίσεις. Να οργανώνουμε τη συζήτησή μας με βάση τρεις πυλώνες: τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε, «στους 16 μήνες που μεσολάβησαν έχουν παραχθεί απτά αποτελέσματα. Ηγέτες των δύο χωρών μας έχουν ήδη συναντηθεί έξι φορές, έλαβε χώρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αθήνα, όπου και η Διακήρυξη των Αθηνών, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί δύο γύροι πολιτικού διαλόγου και θετικής ατζέντας και τρεις κύκλοι για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Επεσήμανε, επίσης, ότι οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών αποκτούν κανονικότητα, όπως αρμόζει στις σχέσεις δύο γειτονικών κρατών.

Αναφορικά με το Κυπριακό, τόνισε ότι «οι θέσεις μας είναι γνωστές».

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για τη θερμή φιλοξενία και ανέφερε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώνονται, με πολυδιάστατη συνεργασία να αναπτύσσεται σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

Υπογράμμισε ότι υπάρχουν νέα πεδία συνεργασίας και ότι οι δύο πλευρές εργάζονται για την καλύτερη κατανόηση. «Στη δύσκολη αυτή γεωγραφία οι δυο χώρες πρέπει να κινούνται εντός αμοιβαίας εμπιστοσύνης και μπορούμε να συμβάλλουμε στην ευημερία των λαών μας με την προσέγγιση win-win», είπε, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες Ερντογάν και Μητσοτάκης έχουν δείξει την πολιτική βούληση προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Φιντάν δήλωσε ότι «η αιώνια γειτονιά μας πρέπει να μετατραπεί σε αιώνια φιλία» και αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη που μελέτησαν με τον κ. Γεραπετρίτη για τους επόμενους μήνες.

Ανέφερε επίσης πως στις αρχές του 2025 θα πραγματοποιηθεί η 6η συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Άγκυρα, ενώ ενισχύονται και οι επαφές μεταξύ των άλλων υπουργείων. Σημείωσε δε ότι επιδιώκεται η αύξηση του διμερούς εμπορίου στα 10 δισ. δολάρια.

Για τα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Φιντάν τόνισε την ανάγκη «ρεαλιστικής προσέγγισης και σωστής διάγνωσης των προβλημάτων». Επισήμανε ότι τα προβλήματα είναι αλληλένδετα και ότι πρέπει να αναζητηθούν λύσεις, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να τα περιορίσουμε σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Όλα τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν τριβές πρέπει να τα συζητήσουμε». Αναφέρθηκε επίσης σε «δίκαιο διαμοιρασμό στην Ανατολική Μεσόγειο» σύμφωνα με τη θέση της Τουρκίας και εκτίμησε ότι «αν κινηθούμε με το πνεύμα της διακήρυξης των Αθηνών θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα». Όσον αφορά το Κυπριακό, δήλωσε ότι θα πρέπει να συζητηθεί «με βάση τις πραγματικότητες στο νησί».

Ο κ. Φιντάν σημείωσε ότι «το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν ισχύει πια στην Κύπρο». Αναφέρθηκε επίσης στις μειονότητες, εκφράζοντας τις προσδοκίες «που έχουν οι ομογενείς μας στην Ελλάδα», ενώ δήλωσε πως η Τουρκία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε ακόμη την ανάγκη για «πιο αποτελεσματική συνεργασία με την Ελλάδα» στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το FETO, το PKK και το DHKP-C, διότι «είναι προς όφελος και των δύο χωρών».

Ο κ. Φιντάν ανέφερε πως η συνεργασία για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης πρέπει να ενισχυθεί και υπογράμμισε ότι «εμείς ως Τουρκία δεν θέλουμε πόλεμο στην περιοχή μας». Για το Παλαιστινιακό, τόνισε πως πρέπει να επιτευχθεί ηρεμία με το όραμα των δύο κρατών και κατηγόρησε τον Νετανιάχου για «φανατισμό που θα συνεχίσει να βάφει με αίμα την περιοχή». Αναφορικά με την Ουκρανία, ζήτησε μια δίκαιη λύση βασισμένη στην εδαφική ακεραιότητα και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με τη σύμμαχο Ελλάδα», υπογραμμίζοντας ότι οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν με αμοιβαίο σεβασμό και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.



Ροη Ειδήσεων