Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΛίβανος: Κατηγορεί το Ισραήλ ότι δεν δέχεται καμία κατάπαυση του πυρός

Λίβανος: Κατηγορεί το Ισραήλ ότι δεν δέχεται καμία κατάπαυση του πυρός

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου κατηγόρησε την Παρασκευή το Ισραήλ για άρνηση κατάπαυσης του πυρός με τη Χεζμπολάχ, αμέσως μετά από αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε νότια προάστια της Βηρυτού, για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα σε αυτό το σημαντικό προπύργιο του κινήματος.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε νέες επιθέσεις στον Λίβανο, περιλαμβάνοντας περίπου δέκα χτυπήματα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα ολόκληρα κτίρια να καταρρεύσουν.

Οι βομβαρδισμοί έγιναν μερικές ώρες αφότου δύο Αμερικανοί απεσταλμένοι επισκέφθηκαν την Ιερουσαλήμ, καθώς οι ΗΠΑ επιθυμούν να επιτευχθεί ειρήνευση μέσω διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, η οποία ξεκίνησε τη σύρραξη τον Σεπτέμβριο, αλλά και την ισλαμιστική Χαμάς στη Γάζα, που μαίνεται για 393 ημέρες.

Ο Νατζίμπ Μικάτι, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, ανέφερε ότι οι νέες ισραηλινές επιθέσεις που «στοχοποίησαν ξανά νότια προάστια της Βηρυτού» και προκάλεσαν «καταστροφικούς βομβαρδισμούς», αποτελούν «ένδειξη που επιβεβαιώνει την άρνηση όλων των προσπαθειών για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός». Οι ισραηλινές δυνάμεις δήλωσαν ότι στόχευσαν «στόχους» της Χεζμπολάχ σε Βηρυτό και Ναμπάτια, ενώ στην ανατολική Μπααλμπέκ, οι βομβαρδισμοί κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 52 άτομα, τραυματίζοντας 72, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές. Στην περιοχή της Τύρου επλήγησαν επίσης στόχοι, ενώ κάτοικοι κατήγγειλαν πως δεν υπήρχαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκεί.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, ANI, αναφέρθηκε σε βομβαρδισμούς και στη Μπιντ Τζμπάιλ και στην Άλια, ανατολικά της Βηρυτού. Μετά από τους εκτεταμένους βομβαρδισμούς στις ιστορικές πόλεις Μπααλμπέκ και Τύρο, οι οποίες είναι ενταγμένες στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αξιωματούχος του ΟΗΕ εξέφρασε φόβους για πιθανές ζημιές σε λιβανικές αρχαιότητες, με την ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο, Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ, να προειδοποιεί ότι «η πολιτιστική κληρονομιά του Λιβάνου δεν πρέπει να γίνει ακόμη ένα θύμα» της σύρραξης.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις από τις 23 Σεπτεμβρίου και διεξάγουν επιχειρήσεις από τις 30 Σεπτεμβρίου στη νότια επικράτεια του Λιβάνου. Το Ισραήλ επιδιώκει να εξουδετερώσει τη Χεζμπολάχ ώστε να επιτρέψει την επιστροφή των 60.000 εκτοπισμένων κατοίκων στα βόρεια, οι οποίοι έφυγαν λόγω των επιθέσεων με ρουκέτες που ξεκίνησαν με τον πόλεμο στη Γάζα πριν από περισσότερο από έναν χρόνο.

Πρόσφατα, τουλάχιστον επτά Ισραηλινοί τραυματίστηκαν από ρουκέτες από τον Λίβανο, όπως ανέφερε υπηρεσία ασθενοφόρων. Την ίδια μέρα, οι σειρήνες ήχησαν στο κεντρικό Ισραήλ, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις αναφέρθηκαν σε εκτοξεύσεις και αναχαιτίσεις βλημάτων. Λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποδέχθηκε δύο Αμερικανούς απεσταλμένους, οι οποίοι πρότειναν αποχώρηση των δυνάμεων της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο, με τις λιβανικές ένοπλες δυνάμεις και τους κυανόκρανους του ΟΗΕ να αναλαμβάνουν την ασφάλεια της περιοχής. Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση αντιτίθεται στην αποχώρηση αν δεν υπάρξει συμφωνία που διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ.

Από την πλευρά του ΟΗΕ, ο Ζαν-Πιερ Λακρουά δήλωσε ότι οι κυανόκρανοι παραμένουν στον Λίβανο, αλλά εγκατέλειψαν κάποιες θέσεις που ενδέχεται να καταληφθούν από κάποια από τις δύο πλευρές. Μέχρι τώρα, οι συγκρούσεις έχουν κοστίσει τη ζωή σε 1.900 ανθρώπους από τις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το AFP.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει την παρουσία του στη Μέση Ανατολή για την «προστασία του Ισραήλ», περιλαμβάνοντας βαλλιστικούς πυραύλους, μαχητικά, βομβαρδιστικά B-52, και άλλα αεροσκάφη.

Παράλληλα, το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, με βομβαρδισμούς που προκάλεσαν τον θάνατο εννέα ατόμων σε Τζαμπάλια και Νουσέιρατ, όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Ο Ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι σκότωσε τον διοικητή της Χαμάς στη Ράφα, ενώ οι επιθέσεις στην περιοχή είναι καθημερινές, σύμφωνα με μαρτυρίες. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι οι κάτοικοι του βόρειου τμήματος της Γάζας αντιμετωπίζουν «άμεσο κίνδυνο».

Παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, οι προσπάθειες παραμένουν άκαρπες, με τη Χαμάς να απορρίπτει προτάσεις για σύντομη εκεχειρία, απαιτώντας «πλήρη και μόνιμη κατάπαυση του πυρός». Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.206 άτομα, ενώ από τους 251 απαχθέντες, 97 παραμένουν όμηροι στη Γάζα. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν προκαλέσει τον θάνατο 43.259 Παλαιστίνιων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που ο ΟΗΕ θεωρεί αξιόπιστα.



Ροη Ειδήσεων