Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έδωσε την έγκρισή του «επί της αρχής» για μια προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χεζμπολάχ, κατά τη διάρκεια συνάντησης για θέματα ασφαλείας με Ισραηλινούς αξιωματούχους την Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με πηγή που ενημέρωσε το CNN.
Το Ισραήλ εξακολουθεί να διατηρεί αμφιβολίες για ορισμένες πτυχές της συμφωνίας, οι οποίες αναμένονταν να αποσταλούν στη λιβανική κυβέρνηση τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ορισμένα ζητήματα παραμένουν υπό διαπραγμάτευση και, όπως τόνισαν πολλές πηγές, η συμφωνία δεν θα είναι οριστική αν δεν επιλυθούν όλα τα ανοικτά θέματα.
Επιπλέον, η έγκριση μιας τέτοιας συμφωνίας απαιτεί και τη στήριξη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, κάτι που δεν έχει ακόμη συμβεί. Παράλληλα, πηγές που παρακολουθούν τις συνομιλίες επισημαίνουν ότι, αν και υπάρχει θετική δυναμική, οι συνεχιζόμενες ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ δημιουργούν τον κίνδυνο «ένα λάθος» να οδηγήσει σε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.
Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Ισραήλ κινείται προς μια συμφωνία εκεχειρίας, αν και μένουν ακόμη ζητήματα προς διευθέτηση, ενώ ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ εκτίμησε ότι ενδέχεται να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες.
Οι διαπραγματεύσεις φάνηκε να προχωρούν την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από τις συνομιλίες του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Έιμος Χόκστιν σε Βηρυτό και Ισραήλ. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η ένταση κλιμακώθηκε με έντονες αεροπορικές επιθέσεις από το Ισραήλ στο Λίβανο, που κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, και με εκατοντάδες ρουκέτες της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ.
Παράλληλα, σημειώνονται αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης Νετανιάχου. Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι «την απόλυτη νίκη» και χαρακτήρισε την κατάπαυση του πυρός «μεγάλο λάθος», ενώ ζήτησε την ακύρωση της συμφωνίας.
Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, η οποία ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, έχει εξελιχθεί σε πλήρη πόλεμο. Οι ισραηλινές επιχειρήσεις, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο, έχουν προκαλέσει τεράστιες μετακινήσεις πληθυσμών τόσο στο βόρειο Ισραήλ όσο και στον Λίβανο.