Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε σήμερα Τρίτη διάταγμα που επιτρέπει την ευρύτερη χρήση πυρηνικών όπλων, ανανεώνοντας προηγούμενο διάταγμα που είχε υπογράψει τον Ιούνιο του 2020.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass, η κεντρική αρχή του διατάγματος παραμένει ότι τα πυρηνικά όπλα αποτελούν «ένα ακραίο μέτρο προστασίας της ακεραιότητας της Ρωσίας». Ωστόσο, το νέο διάταγμα διευρύνει τις περιπτώσεις στις οποίες η Μόσχα μπορεί να απαντήσει με πυρηνικά όπλα, επεκτείνοντας τις κατηγορίες κρατών και στρατιωτικών συμμαχιών που εμπίπτουν σε αυτές.
Πιο συγκεκριμένα, το διάταγμα αναφέρει ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια από ένα μη πυρηνικό κράτος, εφόσον εμπλέκεται ή υποστηρίζεται από κράτος με πυρηνικά όπλα, θα εκλαμβάνεται ως κοινή επίθεση κατά της Ρωσίας. Επιπλέον, μια πυρηνική «απάντηση» μπορεί να ενεργοποιηθεί:
- Σε περίπτωση «κρίσιμης απειλής» για την ακεραιότητα της Ρωσίας, ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν μόνο συμβατικά όπλα.
- Σε περίπτωση επίθεσης στη Λευκορωσία.
- Σε περίπτωση μαζικής επίθεσης με μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ, drones ή άλλου είδους αεροσκάφη, που παραβιάζουν τα ρωσικά σύνορα.
Το διάταγμα τονίζει επίσης ότι «η κρατική πολιτική στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής έχει αμυντικό χαρακτήρα», και ότι στόχος της είναι η διατήρηση ενός επιπέδου πυρηνικών δυνάμεων «επαρκούς για την πυρηνική αποτροπή». Παράλληλα, επιδιώκεται η προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας και των συμμάχων της, καθώς και η αποτροπή της κλιμάκωσης στρατιωτικών συγκρούσεων, «ώστε να τερματιστούν υπό όρους αποδεκτούς από τη Ρωσία και/ή τους συμμάχους της».
Δηλώσεις Πεσκόφ
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρίνισε ότι «η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης με συμβατικά όπλα κατά της ίδιας ή της Λευκορωσίας, αν δημιουργείται κρίσιμη απειλή για την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητά τους». Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι αυτό ισχύει και για περιπτώσεις όπου μη πυρηνικά κράτη, όπως η Ουκρανία, χρησιμοποιούν όπλα που παρέχονται από πυρηνικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ. «Ναι, αυτό λέει το έγγραφο», κατέληξε.