Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΟικονομικές αναταράξεις μετά το “Ναι” στους ATACMS: Τι σημαίνει για τις αγορές

Οικονομικές αναταράξεις μετά το “Ναι” στους ATACMS: Τι σημαίνει για τις αγορές

Της Δάφνης Γρηγοριάδη, Οικονομικής Αναλύτριας

Εντείνει τις ήδη αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS για να πλήξει στρατηγικούς στόχους στη Ρωσία, σε απάντηση της συμμετοχής στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων. Το Σαββατοκύριακο, η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη αεροπορική της επίθεση στην Ουκρανία από την αρχή του καλοκαιριού, πλήττοντας σοβαρά το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας και προκαλώντας μαζικές διακοπές ρεύματος. Αυτή η κλιμάκωση έχει άμεσες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, επηρεάζοντας κυρίως τις αγορές ενέργειας και συναλλάγματος.

Προς το παρόν είναι μικρός ο αντίκτυπος στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, αλλά αν η Ουκρανία στόχευε περισσότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις το πετρέλαιο θα ανέβει περαιτέρω.

Η απόφαση να επιτραπούν οι επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες διαταραχές στην προσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ενδεικτικά σήμερα το brent διαμορφώνεται πάνω από τα 71 δολάρια το βαρέλι.

Η αναμονή για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας, καθώς και οι απειλές για κλιμάκωση της σύγκρουσης, δημιουργούν ένταση στις διεθνείς χρηματαγορές.

Ανησυχία υπάρχει και στις αγορές συναλλάγματος, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να προστατεύσουν τις θέσεις τους. Η αστάθεια αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για “ασφαλή” νομίσματα, όπως το δολάριο ΗΠΑ ή το ελβετικό φράγκο, και να προκαλέσει αποδυνάμωση άλλων νομισμάτων.

Η Γαλλία και η Βρετανία έχουν παραχωρήσει πυραύλους Storm Shadow στην Ουκρανία, με περιορισμούς που επιτρέπουν τη χρήση τους μόνο εντός ουκρανικού εδάφους. Αν οι δύο χώρες επιτρέψουν τώρα τη χρήση τους σε ρωσικό έδαφος, αυτό θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση. Η πιθανότητα νέων αντιποίνων κατά των δυτικών χωρών θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών ενέργειας και να δημιουργήσει σοβαρές συνέπειες για την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα έφερνε τις δυο χώρες σε δύσκολη θέση με τον επερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να τερματίσει άμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν πράγματι αυτό συμβεί, οι τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά.



Ροη Ειδήσεων