Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΟργή και ένταση στην επίσκεψη του βασιλιά Φελίπε στη Βαλένθια - Του...

Οργή και ένταση στην επίσκεψη του βασιλιά Φελίπε στη Βαλένθια – Του πέταξαν λάσπες

Ένα εξαγριωμένο πλήθος εκτόξευσε λάσπη και απηύθυνε προσβλητικά λόγια προς τον βασιλιά της Ισπανίας και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους κατά την πρώτη επίσκεψή τους σε μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις πρόσφατες φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια. Το κύριο σύνθημα ήταν «δολοφόνοι», ενώ «άλλοι φώναζαν φύγετε τα χάσαμε όλα». Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του βασιλιά, της βασίλισσας και των αξιωματούχων στην κατεστραμμένη Paiporta, κοντά στη Βαλένθια, ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους ντόπιους. Μάλιστα, πέταξαν πέτρες στο όχημα διαφυγής τους, αν και ο βασιλιάς παρέμεινε να μιλάει με τον κόσμο. Η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει με έφιππους άνδρες για να περιορίσει το πλήθος δεκάδων ανθρώπων.

Ο αριθμός των νεκρών έχει πλέον φτάσει τους 214, με αρκετούς αγνοούμενους, καθώς οι αρχές επισημαίνουν ότι υπάρχουν ακόμα παγιδευμένοι. Το βράδυ του Σαββάτου εντοπίστηκαν ζωντανές δύο γυναίκες σε δύο διαφορετικά αυτοκίνητα. Στην πρώτη περίπτωση, μια ηλικιωμένη γυναίκα επέζησε τέσσερις μέρες με τη συνοδηγό της νεκρή δίπλα της. Στη δεύτερη περίπτωση, τα σωστικά συνεργεία άκουσαν τις φωνές μιας γυναίκας που είχε εγκλωβιστεί κάτω από συσσωρευμένα αυτοκίνητα και την ανέσυραν ζωντανή.

Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σε πολλές περιοχές, αλλά περίπου 7.000 κατοικίες παραμένουν χωρίς ρεύμα, με τα συνεργεία να προσπαθούν να επιταχύνουν την αποκατάσταση για την ευκολότερη άντληση του στάσιμου νερού.

Οι περιοχές που συνεχίζουν να είναι αποκλεισμένες, γνωστές ως «ζώνη 0», είναι οι εξής: Aldaia, Alacuás, Picaña, Sedaví, Paiporta, Benetússer, Alfafar, Masanasa, Catarroja, Albal και Beniparrell.

Σήμερα Κυριακή, επιτρέπεται μόνο σε 2.000 εθελοντές να βοηθήσουν, καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από τα στάσιμα νερά. Μετά από πέντε ημέρες από τις πλημμύρες, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι αυξημένος, γι’ αυτό και οι εθελοντές και τα σωστικά συνεργεία εργάζονται με προστατευτικές μάσκες.

Πολλοί εθελοντές καταφθάνουν από διάφορες περιοχές της Ισπανίας, προσφέροντας βοήθεια στους πληγέντες, που έχουν ανάγκη από μπότες, κάλτσες, φάρμακα, τρόφιμα σε κονσέρβες και καθαριστικά για να απολυμάνουν τα σπίτια τους. Σε αρκετά σημεία, σχηματίζονται αλυσίδες αλληλεγγύης για την παροχή τροφίμων και τον καθαρισμό κατοικιών και καταστημάτων.

Στην πληγείσα περιοχή βρίσκονταν 54.000 επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βαλένθιας, και σχεδόν όλες υπέστησαν ζημιές. Αυτές οι επιχειρήσεις απασχολούσαν 350.000 ανθρώπους, και οι ζημιές υπολογίζονται σε πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Περίπου 7.000 στρατιωτικοί βρίσκονται στην περιοχή, με την κυβέρνηση να δηλώνει πως θα αποστείλει όλη την αναγκαία βοήθεια εάν το ζητήσει η Αυτόνομη Κοινότητα.

Σύμφωνα με το πολιτειακό σύστημα της Ισπανίας, ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, Κάρλος Μαθόν, συντονίζει τις ενέργειες στην περιοχή και αποφάσισε να παραμείνει στο πρωτόκολλο 2 αντί να ενεργοποιήσει το πρωτόκολλο 3, το οποίο θα παρέδιδε τον συντονισμό στην κεντρική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ. Έτσι, οι ενέργειες γίνονται υπό την εντολή του Μαθόν, με την τοπική κυβέρνηση να ενημερώνει την κεντρική για τις ανάγκες της. Το Σάββατο το βράδυ, ο Μαθόν ζήτησε από τους επικεφαλής 7 υπουργείων να τεθούν υπό τις οδηγίες του.

Αυτή η κατάσταση προκαλεί αντιδράσεις από τους πληγέντες κατοίκους, οι οποίοι θεωρούν πως πρόκειται για «πολιτικό παιχνίδι». Να σημειωθεί ότι η τοπική κυβέρνηση της Βαλένθιας ειδοποίησε τους κατοίκους για τον κίνδυνο πλημμύρας με SMS στις 8:15 το βράδυ της Τρίτης, ενώ οι πλημμύρες είχαν ήδη ξεκινήσει, παρά το ότι ο ίδιος ο Μαθόν είχε δημοσιεύσει νωρίτερα ένα βίντεο, το οποίο διαγράφηκε αργότερα, στο οποίο ανέφερε ότι το φαινόμενο θα υποχωρούσε.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι το νερό έφτασε με μεγάλη ταχύτητα από τα γύρω βουνά προς τη θάλασσα, διανύοντας 70 χιλιόμετρα και πλήττοντας πολλά χωριά. Πρόκειται για μια περιοχή που, λόγω των πλημμυρών ήδη από τον Μεσαίωνα, έχει πολύ εύφορο έδαφος. Πολλοί από τους ανθρώπους που χάθηκαν, όμως, παγιδεύτηκαν καθώς προσπαθούσαν να σώσουν τα οχήματά τους από τα γκαράζ ή όταν επιχειρούσαν να διασχίσουν τούνελ και εμπορικά κέντρα που πλημμύρισαν πρώτα.

Σύμφωνα με τις ασφαλιστικές εταιρείες, μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 35.800 αιτήσεις αποζημιώσεων από 65 δήμους.



Ροη Ειδήσεων