Η Ρωσία πραγματοποίησε την εκτόξευση ενός μυστηριώδους νέου βαλλιστικού πυραύλου στην πόλη Ντνίπρο, στην ανατολική Ουκρανία, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια και πιθανούς τραυματισμούς δεκάδων ανθρώπων. Στην αρχή θεωρήθηκε λανθασμένα ότι επρόκειτο για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο με βεληνεκές 5.500 χιλιομέτρων, χωρίς τις πυρηνικές κεφαλές για τα έξι ανεξάρτητα οχήματα επανεισόδου του. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για έναν βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς ή IRBM.
Το όνομα του πυραύλου, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι «Oreshnik», που στα ρωσικά σημαίνει «φουντουκιά», όπως σημείωσε το Forbes.
Η Sabrina Singh, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, χαρακτήρισε τον Oreshnik ως παραλλαγή του ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου RS-26. Ο RS-26 είναι ένας πύραυλος 40 τόνων με στερεά καύσιμα, που μπορεί να ενταχθεί σε δύο διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με τη γωνία εκτόξευσής του.
Ανάλογα με την εκτόξευση, ο RS-26 μπορεί να φτάσει λίγο πάνω από 5.500 χιλιόμετρα, χαρακτηριστικό που θα τον κατέτασσε στους ICBM (διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους).
Προηγουμένως, οι δοκιμές και η ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς (500-5.500 χιλιόμετρα) απαγορεύονταν από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς του 1987, στην οποία συμμετείχαν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία έως το 2019. Οι IRBM θεωρούνται ιδιαίτερα αποσταθεροποιητικοί, επειδή μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά φορτία και να πλήξουν στόχους με ελάχιστη προειδοποίηση, όπως σημειώνει το Forbes. Παρ’ όλα αυτά, η Ρωσία συνέχισε κρυφά την ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων, γεγονός που οδήγησε τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συνθήκη το 2019, με τη Ρωσία να ακολουθεί σύντομα.
Για να αποφευχθεί η ανοιχτή παραβίαση της συνθήκης κατά τις δοκιμές πριν το 2019, οι Ρώσοι εκτόξευαν τον RS-26 σε γωνία που του επέτρεπε να ξεπερνά οριακά το βεληνεκές των 5.500 χιλιομέτρων, αν και ο σχεδιασμός του ευνοούσε το μεσαίο βεληνεκές.
Η σχέση του νέου Oreshnik με τον RS-26 επιβεβαιώνει ότι ο Oreshnik δεν είναι απαραίτητα ICBM, ενώ ο RS-26 σχεδόν σίγουρα δεν είναι. Ο ειδικός σε πυρηνικά όπλα Hans Kristensen χαρακτήρισε τον Oreshnik «κάπως αστείο» λόγω της περίπλοκης προέλευσής του.
Ωστόσο, η κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια για χιούμορ. Ο Πούτιν διέταξε την εκτόξευση του Oreshnik στο Ντνίπρο ως αντίποινα για ουκρανικές επιθέσεις σε αποθήκες όπλων και θέσεις διοίκησης στη δυτική Ρωσία. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία πρόσφατα εξουσιοδότησαν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα καλύτερα πυρομαχικά τους για τέτοιου είδους χτυπήματα.
Η χρήση ενός τόσο ισχυρού βαλλιστικού πυραύλου πολλαπλών κεφαλών εναντίον αμάχων αποτελεί «μια σαφή και σοβαρή κλιμάκωση της κλίμακας και της βιαιότητας αυτού του πολέμου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.