Το Open Business φέρνει μια σειρά από αλλαγές που θα απλοποιήσουν ριζικά την καθημερινότητα των επιχειρήσεων, αλλά και της εποπτείας τους, επισημαίνει η Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τη βιομηχανία σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Attica Times» και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη.
Πρόσφατα παρουσιάσατε την ψηφιακή πλατφόρμα Open Business. Τι είναι και πώς θα ωφελήσει την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα;
Το Open Business είναι μια από τις πλέον καινοτόμες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία αντανακλά το όραμά μας για μια Ελλάδα πιο φιλική στις επιχειρήσεις, πιο εξωστρεφή και τεχνολογικά ανεπτυγμένη. Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα που συγκεντρώνει όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης, ελέγχου και λειτουργίας των επιχειρήσεων σε ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον.
Η πλατφόρμα είναι σχεδιασμένη για να εξελίξει τον τρόπο που οι επιχειρήσεις αδειοδοτούνται και αλληλεπιδρούν με το κράτος. Μέσα από ένα ενιαίο, ψηφιακό περιβάλλον, κάθε επιχείρηση θα μπορεί να διεκπεραιώνει τις διαδικασίες αδειοδότησης και μεταβολών γρήγορα και εύκολα. Το Open Business φέρνει όλες τις διαδικασίες σε ένα κεντρικό σύστημα, απελευθερώνοντας πολύτιμο χρόνο για τους επιχειρηματίες ώστε να επικεντρωθούν σε αυτό που έχει πραγματική σημασία: την παραγωγή, την εξωστρέφεια και την καινοτομία.
Και η καινοτομία είναι αυτή που χαρακτηρίζει τη νέα πλατφόρμα. Το νέο σύστημα, μεταξύ άλλων, θα υποστηρίζει τη διαλειτουργικότητα με άλλα ψηφιακά συστήματα φορέων του Δημοσίου, ενδεικτικά με το Taxisnet, το e-paravolo, το ΓΕΜΗ και άλλα. Περαιτέρω, θα υποστηρίζει ένα διευρυμένο σύστημα αναφορών, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι φορείς της διοίκησης, συλλέγοντας στατιστικά στοιχεία και πληροφορίες για την άσκηση πολιτικής και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.
Το Open Business, το οποίο αποτελεί την εξέλιξη του NotifyBusiness, είναι κάτι παραπάνω από μια πλατφόρμα· είναι ένα παράθυρο σε μια νέα εποχή.
Και θέλω να σημειώσω πως η ονομασία «Open Business» δεν είναι τυχαία. Είναι ένα λογότυπο που εκφράζει τη φιλοσοφία μας και την κατεύθυνση που θέλουμε να δώσουμε. Δεν ανοίγουμε μόνο μια ψηφιακή πόρτα σε μια διαδικασία· ανοίγουμε τον δρόμο για περισσότερες δουλειές, για μια οικονομία ανοιχτή σε ιδέες και δυνατότητες, μια Ελλάδα ανοιχτή στη δημιουργία και την πρόοδο.
Με το Open Business, ποιες αλλαγές θα δουν άμεσα οι επιχειρηματίες στην καθημερινότητά τους;
Το Open Business φέρνει μια σειρά από αλλαγές που θα απλοποιήσουν ριζικά την καθημερινότητα των επιχειρήσεων, αλλά και της εποπτείας τους. Οι διαδικασίες αδειοδότησης και μεταβολών θα γίνονται ψηφιακά, χωρίς την ανάγκη για φυσική παρουσία στις δημόσιες υπηρεσίες. Συνεπώς, περισσότερος χρόνος για τον επιχειρηματία, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να επικεντρώνεται στη παραγωγή, στη λειτουργία και στην ανάπτυξη της επιχείρησής του.
Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική λειτουργία του συστήματος, πέρα από την υποστήριξη των γνωστοποιήσεων και των εγκρίσεων, είναι και η δυνατότητα μεταφόρτωσης των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την αδειοδότηση μιας δραστηριότητας. Αφενός, μεγάλη διευκόλυνση για κάθε επιχειρηματία, αλλά και κομβική παράμετρος, που καθιστά ευχερή τη διενέργεια ελέγχων εκ μέρους της διοίκησης. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα μπορούν εύκολα και γρήγορα, σκανάροντας το QR Code της επιχείρησης να έχουν πρόσβαση στο σύνολο των απαραίτητων στοιχείων και εγγράφων της επιχείρησης.
Το Open Business είναι το εργαλείο που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα.
Η ενίσχυση της βιομηχανίας είναι κεντρικός στόχος του νέου παραγωγικού μοντέλου. Γιατί είναι τόσο σημαντική και ποια μέτρα έχετε ήδη υλοποιήσει;
Η βιομηχανία είναι ο θεμέλιος λίθος για μια ανθεκτική και βιώσιμη οικονομία. Είναι ο τομέας που προσφέρει υψηλή παραγωγικότητα, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και ενισχύει το εξαγωγικό προφίλ της χώρας. Για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο, η ενίσχυση της βιομηχανίας αποτελεί αναγκαιότητα, όχι επιλογή.
Στο Υπουργείο Ανάπτυξης, και μέσω χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε θέσει συγκεκριμένα μέτρα σε εφαρμογή. Ένα από τα πλέον εμβληματικά είναι το πρόγραμμα «Smart Manufacturing» (η «Έξυπνη Μεταποίηση»), το οποίο χρηματοδοτεί, με πάνω από 102 εκατομμύρια ευρώ, τεχνολογίες αιχμής και αυτοματισμούς στις βιομηχανικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, υλοποιούμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης 20 βιομηχανικών πάρκων σε όλη τη χώρα, με προϋπολογισμό 90 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για επενδύσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των υποδομών και τη δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ενισχύουμε την οικονομία, αναδεικνύοντας τη θέση της Ελλάδας στον διεθνή βιομηχανικό χάρτη.
Έχετε πολλές φορές αναφερθεί στην «Έξυπνη Μεταποίηση», για την οποία μάλιστα πρόσφατα υπογράψατε και τα οριστικά αποτελέσματα. Ποια είναι η σημασία αυτής της δράσης για την ελληνική οικονομία και ποιες είναι οι κύριες ωφέλειες για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν;
Η «Έξυπνη Μεταποίηση» είναι μια από τις πιο εμβληματικές δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Με την υπογραφή των οριστικών αποτελεσμάτων, 151 μικραομεσαίες επιχειρήσεις από όλη τη χώρα ενισχύονται με χρηματοδότηση άνω των 102 εκατομμυρίων ευρώ, αποκτώντας πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής, όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική και την αυτοματοποίηση.
Η δράση αυτή δεν είναι απλώς ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα· είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Οι επενδύσεις που υλοποιούνται επιτρέπουν την ψηφιοποίηση των γραμμών παραγωγής, την αναβάθμιση των υποδομών και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων που συμμετέχουν προέρχεται από την περιφέρεια, κάτι που επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε την ανάπτυξη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, χωρίς να αφήσουμε καμία περιοχή πίσω. Μέσα από την «Έξυπνη Μεταποίηση» οικοδομούμε μια ανθεκτική και δυναμική βιομηχανία, που θα πρωταγωνιστεί σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον.
Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που καλείστε να αντιμετωπίσετε στον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας;
Ο παραγωγικός μετασχηματισμός είναι ένα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό σχέδιο που απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, από την κυβέρνηση μέχρι τον ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ των βασικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε είναι η γραφειοκρατία και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.
Η μείωση του διοικητικού βάρους αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Στην κατεύθυνση που έχει δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κατάργηση 15 διαδικασιών, μειώνοντας τη γραφειοκρατία κατά 25% εντός διετίας, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Το Open Business αποτελεί το πιο πρόσφατο εργαλείο μας.
Παράλληλα, με τη συνεχή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, του νέου παραγωγικού μοντέλου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, υπάρχει μια θετική τάση επιστροφής Ελλήνων που είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, το λεγόμενο «Brain Gain». Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, 392.000 Έλληνες, από τους περίπου 600.000 που είχαν φύγει την περίοδο 2010-2021, έχουν ήδη επιστρέψει στην πατρίδα μας. Επιστροφή που αφενός προσφέρει στην οικονομία πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την καινοτομία, μα πάνω απ’ όλα δυναμώνει το ανθρώπινο δυναμικό της πατρίδας μας.
Ποιες πρωτοβουλίες σχεδιάζετε για να αντιμετωπίσετε τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, ιδίως σε τεχνικές ειδικότητες;
Η αντιμετώπιση των ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Κυβέρνησης. Και αυτό αφορά τόσο την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, όσο και την ενίσχυση των τεχνικών επαγγελμάτων, όσο και την ανάγκη για κατάρτιση και επανεκπαίδευση του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού.
Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, ενδεικτικά θα αναφέρω τη δράση «Ανάπτυξη δεξιοτήτων εργαζομένων για την προσαρμογή τους στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Οικονομίας», η οποία έχει αγκαλιαστεί θερμά από τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Παράλληλα, μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), προωθούνται στοχευμένα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που εστιάζουν στις ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Πριν από λίγες ημέρες, ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για ένα νέο πρόγραμμα, που αφορά 50.000 ανέργους και έχει συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στη σύνδεση της κατάρτισης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, αναπτύσσοντας δεξιότητες σε τρεις κρίσιμους τομείς: ψηφιακές, πράσινες και οικονομικές δεξιότητες.
Τέλος, μέσα από την πρωτοβουλία Rebrain Greece, «επενδύουμε» στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέψουν την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών από το εξωτερικό. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον για επαναπατρισμό, τόσο από άτομα με υψηλές εξειδικεύσεις όσο και από επαγγελματίες με πρακτικές δεξιότητες, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την εγχώρια αγορά εργασίας και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας.