Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΕπίσκεψη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη στη Θεσσαλονίκη- Μείωση σε 13...

Επίσκεψη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη στη Θεσσαλονίκη- Μείωση σε 13 από τους 18 δείκτες εγκληματικότητας

Το πλέγμα των αστυνομικών δράσεων που έχουν αναπτυχθεί τον τελευταίο χρόνο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και τα θετικά αποτελέσματά τους, παρουσίασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την επίσκεψή του σήμερα, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024.

«Τα αποτελέσματα των δράσεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης είναι πολύ σημαντικά. Το 2024 είχαμε μείωση σε 13 από τους 18 δείκτες εγκληματικότητας: δηλαδή σε απάτες, βιασμούς, κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες κ.λ.π., που σημαίνει ότι υπήρξε μία μεγάλη παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως, «παρατηρήθηκε αύξηση 43% στις υποθέσεις ναρκωτικών, αυτό είναι πάρα πολύ ευχάριστο, με την έννοια ότι εξιχνιάζονται πολύ περισσότερες τέτοιες υποθέσεις», ανέφερε.
Συμπλήρωσε, επίσης, δύο επιπλέον στοιχεία που δείχνουν όπως είπε, την αύξηση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας της αστυνομίας και καθιστούν τη Θεσσαλονίκη ασφαλέστερη, τόσο το κέντρο της πόλης, όσο και την περιφέρεια του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Αναλυτικότερα, σημείωσε πως «πέρυσι, οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας είχαν κάνει 1.500 συλλήψεις. Φέτος, μέχρι στιγμής, έχουν κάνει 2.439, σχεδόν διπλάσιες, και αυτό διότι η προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά τους, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, τους δημάρχους, την αυτοδιοίκηση, είναι εντυπωσιακή και αυτό δείχνει αυτό το αποτέλεσμα. Επίσης οι συνολικές συλλήψεις του 2024 είναι 10.532, με πολύ υψηλό βαθμό εξιχνιάσεων και πλήρη εξιχνίαση των σοβαρών υποθέσεων».
Συνεχάρη, μάλιστα, τις Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης σημειώνοντας πως γίνεται σημαντική δουλειά με τα σπουδαία αυτά αποτελέσματα.

Σημεία των δηλώσεων του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη
Σχετικά με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ο κ. Υπουργός σημείωσε πως έχει ενισχυθεί σημαντικά ο αριθμός των αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη με περίπου 600 άτομα οι οποίοι, σε καθημερινή βάση, συγκροτούν περιπολίες με τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας. Επίσης, πρόσθεσε πως η νέα υπηρεσία Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων, η οποία ιδρύθηκε πριν από λίγες μέρες με τη μετατροπή της Ασφάλειας στη νέα Διεύθυνση και τα Τμήματα Ασφαλείας έχουν μια πραγματικά πολύ σημαντική συνεισφορά στο κεφάλαιο που λέγεται «ασφάλεια των πολιτών» και «ασφαλής πόλη», στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Υπάρχει μια καινοτομία εδώ και δύο μήνες. Στη Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε και είναι αρμόδιο για όλη τη βόρεια Ελλάδα το παράρτημα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, το οποίο αποτελείται από περίπου 200 άτομα- επίλεκτους αξιωματικούς και αστυνομικούς, οι οποίοι συγκροτούν τη νέα υπηρεσία- και ασχολείται με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, δηλαδή ναρκωτικά, μεγάλες κλοπές και ληστείες, ανθρωποκτονίες που διαπράττουν οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, εκβιασμοί και μια σειρά άλλα αδικήματα, όπως επίσης και το οικονομικό έγκλημα.

Θεωρώ ότι είναι μία προστιθέμενη αξία στην ασφάλεια της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας και πιστεύω ότι αυτή η Υπηρεσία, με αυτό το πραγματικά επίλεκτο προσωπικό, θα προσφέρει περαιτέρω ασφάλεια στην πόλη, όπως βεβαίως και στη μεθόριο, η οποία, όπως ξέρετε, είναι πάρα πολύ ευαίσθητη, είτε από την ανατολική μας πλευρά, δηλαδή τα σύνορα με την Τουρκία, είτε στα σύνορα με τη Βουλγαρία, που αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό σημείο εισόδου -εξόδου για όλη την ανατολική Ευρώπη, μιας και προσφάτως η Βουλγαρία και η Ρουμανία έγιναν πλήρη μέλη της Συνθήκης Σένγκεν και έχουμε μια νέα πραγματικότητα. Κάτι που σημαίνει ότι οι έλεγχοι πρέπει να είναι πιο ευέλικτοι, αλλά ταυτόχρονα πιο ουσιαστικοί.

Ήδη η Υπηρεσία της Αντιμετώπισης του Οργανωμένου Εγκλήματος πραγματοποιεί επιχειρήσεις σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα με μεγάλες επιτυχίες, όπως επίσης και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, η οποία πραγματικά δίνει έναν μεγάλο καθημερινό αγώνα για να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της κοινωνικής αστυνόμευσης και συγκεκριμένα της ενδοοικογενειακής βίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως «αποφασίσαμε ως κοινωνία και ως Πολιτεία ότι πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο στο ζήτημα αυτό και αποφασίσαμε να νομοθετήσουμε και ταυτόχρονα να επιχειρήσουμε με συγκεκριμένες πολιτικές την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι τα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας στη Θεσσαλονίκη εργάζονται πραγματικά με τρόπο εντυπωσιακό και από την αρχή του έτους έχει σημειωθεί αύξηση στα καταγγελλόμενα περιστατικά σε ποσοστό 36% και σε ποσοστό 64% στις συλλήψεις, σε σχέση με πέρυσι.

Το 2024 οι συλλήψεις δραστών έγιναν στο 54% των υποθέσεων, ενώ το 2023 είχαν γίνει στο 45% και το 70% των υποθέσεων αυτών τα διαχειρίστηκαν τα τρία Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας που εδρεύουν στην πόλη και στο συγκρότημα.

Επίσης, το τελευταίο 5μηνο εγκαταστάθηκαν 547 panic buttons και ενεργοποιήθηκε 113 φορές.

Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια ακόμα πιο έντονα, διορθώνοντας κάθε μέρα τα πρωτόκολλα, βελτιώνοντας τους χρόνους ανταπόκρισης, παίρνοντας την εμπειρία των περιστατικών και βελτιώνοντας σημαντικά την πρακτική μας, έτσι ώστε να γίνουμε αποτελεσματικότεροι, για να μπορεί η Αστυνομία να σώζει ανθρώπινες ζωές κάθε μέρα, κάθε νύχτα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο.

Απέναντι στις 13.000 συλλήψεις κακοποιητών που έχουμε φέτος, πέρυσι ήταν 5.996. Υπερδιπλάσιες φέτος. Αυτή είναι η πρόοδος και αυτή αν θέλετε είναι η αξία μίας πολιτικής που αποδίδει αποτελέσματα και σώζει ζωές.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ανήλικης παραβατικότητας ο κ. Υπουργός ανέφερε πως στη Θεσσαλονίκη τα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 15% σε σχέση με πέρυσι και τα πιο πολλά αδικήματα αφορούσαν σωματικές βλάβες, δηλαδή επιθέσεις σε άλλα παιδιά, κλοπές, ναρκωτικά και διάφορα άλλα αδικήματα. Πρόσθεσε επίσης πως διαχειριζόμαστε με πολύ ευαισθησία ανήλικους, οι οποίοι πολλές φορές οπλοφορούν, κυκλοφορούν με επικίνδυνα αντικείμενα, μαχαίρια, σουγιάδες, στιλέτα κλπ , σιδερογροθιές και όλα αυτά αποτελούν ένα νέο φαινόμενο. Για αυτό έχουν κατατεθεί διατάξεις, οι οποίες αφενός μεν απαγορεύουν σε ανήλικους να φέρουν τέτοιου είδους αντικείμενα, σουγιάδες, όπλα, πτυσσόμενα στιλέτα κλπ, και από την άλλη πλευρά αυξάνονται οι ποινές στους ασκούντες την επιμέλεια όταν δεν την αρκούν επιμελώς και επαρκώς.

Σε ότι αφορά στα ζητήματα αντιμετώπισης οπαδικής βίας ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, έγινε διεξαγωγή αθλητικών αγώνων χωρίς επεισόδια, χωρίς προβλήματα, χωρίς εγκληματικότητα και αυτό οφείλεται, όπως είπε, σε τρία πράγματα:

Το πρώτο είναι ο νέος νόμος, ο οποίος έχει καθιερώσει την ταυτοποίηση των εισερχομένων στο γήπεδο μέσα από τα κινητά τηλέφωνα.

Ο δεύτερος λόγος είναι οι κάμερες, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί μέσα στα γήπεδα και δίνουν λεπτομερή εικόνα για το τι συμβαίνει.
Η Ελληνική Αστυνομία είναι πάρα πολύ αυστηρή και χωρίς να διαπραγματεύεται τη νόμιμη διεξαγωγή των αγώνων και βεβαίως υπάρχει και η ΔΕΑΒ, η επιτροπή, η οποία εξετάζει όλες τις καταγγελίες και επιλαμβάνεται με βάση το νόμο.

Θεωρώ ότι αυτό είναι μία κατάκτηση, ένα κεκτημένο. Πρέπει να το κρατήσουμε. Από την πλευρά μας, η Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια.
Όλες οι ομάδες συνεργάζονται, γιατί είναι προς το συμφέρον τους και νομίζω ότι ανοίγουμε μία νέα εποχή στη διεξαγωγή των αθλητικών αγώνων, μέσα από μία διαδικασία πραγματικά ασφάλειας και ταυτόχρονα της δυνατότητας που δίνεται στους γονείς, στα παιδιά, στις οικογένειες να παρακολουθούν αθλητικές εκδηλώσεις.

Μεγάλη έμφαση έδωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας και της βελτίωσης της κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη, καθώς όπως είπε λόγω των έντονων προβλημάτων που προκαλούνται από το FlyOver, οι αστυνομικοί βρίσκονται στις μεγάλες Λεωφόρους της πόλης, έτσι ώστε κατά το δυνατόν η κυκλοφορία να διεξάγεται χωρίς εμπόδια. Υπενθύμισε, μάλιστα, πως όταν ανέλαβε στο υπουργείο ενίσχυσε τις υπηρεσίες της Τροχαίας Θεσσαλονίκης με επιπλέον 100 αστυνομικούς.

«Όλες οι δυνάμεις της Αστυνομίας, όχι μόνο η Τροχαία, συμμετέχουν στην προσπάθεια να κινείται η πόλη κατά το δυνατόν ταχύτερα. Φυσικά όλα επανεξετάζονται διαρκώς, ούτως ώστε, όταν εμφανίζονται καινούργια προβλήματα, να αντιμετωπίζονται», κατέληξε.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμμετείχε σε συσκέψεις στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια των οποίων έγινε απολογισμός δράσεων και δόθηκαν κατευθύνσεις δράσεων με έμφαση στην εορταστική περίοδο.

 



Ροη Ειδήσεων