Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΓ. Στουρνάρας: «Η ελληνική οικονομία δεν πάει άσχημα»

Γ. Στουρνάρας: «Η ελληνική οικονομία δεν πάει άσχημα»

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υπογράμμισε την ανάγκη της Ευρώπης για μετανάστες λόγω της μείωσης του εργατικού δυναμικού εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού.

Αναλύοντας τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ανέφερε:

  • Η Ελλάδα καταγράφει «αξιοσημείωτες επιδόσεις», όπως είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, με ανάπτυξη 2,3% που υπερβαίνει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (0,7%-0,8%). Διατηρείται η δημοσιονομική πειθαρχία με πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ, ενώ οι επενδύσεις και η κατανάλωση αυξάνονται κατά περίπου 2% σε ετήσια βάση.
  • Παράλληλα, η χώρα ανέβηκε κατά μία βαθμίδα στην αξιολόγηση από τον οίκο Scope Rating.

Για την αγορά εργασίας:

  • Η κατά κεφαλήν αμοιβή στους μισθωτούς αυξήθηκε κατά 5,1%, καλύπτοντας τον πληθωρισμό (3%). «Ο ιδιωτικός τομέας δίνει υψηλότερες αμοιβές από τον δημόσιο», τόνισε.
  • Επισήμανε ότι η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην παραγωγή και η κινητοποίηση των νέων που δεν εργάζονται αποτελούν εσωτερικές λύσεις. Παράλληλα, η μετανάστευση από επιθυμητούς προορισμούς μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη του κενού των «200.000 χεριών» που λείπουν από την αγορά.

Για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ:

  • Ο Γ. Στουρνάρας σχολίασε ότι ενδεχόμενη υλοποίηση μέτρων, όπως η αύξηση δασμών στην Ευρώπη κατά 10%, θα μπορούσε να οδηγήσει σε 1% μείωση του ΑΕΠ, ενώ απείλησε ότι «αν υλοποιηθούν οι δασμοί Τραμπ, θα μπούμε σε δύσκολη κατάσταση».

Για το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών:

  • Το χαρακτήρισε ως «μελανό σημείο» της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας την ανάγκη βελτίωσης της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών. «Είναι παράλογο να εισάγουμε φρούτα και λαχανικά από την Ολλανδία», σχολίασε.

Για τις συνθήκες χρηματοδότησης:

  • Οι συνθήκες χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν βελτιωθεί μέσω εργαλείων όπως το Ταμείο Ανάπτυξης και η Αναπτυξιακή Τράπεζα. «Θέλουμε να κάνουμε το τραπεζικό σύστημα πιο ανταγωνιστικό», ανέφερε, τονίζοντας τις αλλαγές όπως η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας.

Για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα:

  • Επικαλούμενος μελέτη της ΤτΕ, δήλωσε ότι δεν θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, καθώς μια τέτοια μείωση θα κατευθυνόταν στην αύξηση του περιθωρίου κέρδους. «Είναι στατιστικά μη σημαντική η επίδραση στον πληθωρισμό», ενώ το δημόσιο θα χάσει έσοδα. Υποστήριξε πως «αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, καλύτερα να μειωθούν οι άμεσοι φόροι».

Για το Ταμείο Ανάκαμψης:

  • Τόνισε ότι το βασικό όφελος προέρχεται από τις διαρθρωτικές αλλαγές που συνδέονται με αυτό.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να αναλάβει τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας:

  • Εξήρε την Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, λέγοντας ότι «είναι μια πολύ καλή πρόεδρος» και απέκλεισε την πιθανότητα δικής του υποψηφιότητας.



Ροη Ειδήσεων