Στους κύριους υπόπτους για την υπόθεση του κυκλώματος σε Πολεοδομίες, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος εντόπισε 5-6 θυρίδες και πολυτελή ακίνητα, κυρίως στη Χαλκιδική, για τα οποία έχει ήδη δοθεί εντολή δέσμευσης. Μεταξύ των εμπλεκομένων, ένας φαίνεται να διαθέτει δύο θυρίδες.
Η Αρχή διερευνά την επισκεψιμότητα των τραπεζικών θυρίδων, καθώς και τα άτομα που υπέγραψαν τα σχετικά τραπεζικά έγγραφα που απαιτούνται για την πρόσβαση στις θυρίδες. Παράλληλα, εξετάζεται εάν σε αυτές είχαν δηλωθεί και άλλα πρόσωπα ως συνδικαιούχοι, όπως συγγενείς.
Υπενθυμίζεται ότι διάρρηξη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του διευθυντή της Πολεοδομίας του Δήμου Σιθωνίας, όπου έσπευσε η αστυνομία. Την καταγγελία έκανε ο αναπληρωτής διευθυντής, ο οποίος παρατήρησε ότι η κλειδαριά του γραφείου ήταν παραβιασμένη.
Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Μαλλίνης, αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου από 13/12/2024 έως 07/01/2025, για την εξυπηρέτηση πολιτών. Η απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου, στηρίζεται σε διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας και «τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί κατόπιν της πραγματοποίησης ελέγχου από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.».
Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος, τα «γρηγορόσημα» και τα ποσά
Την Πέμπτη (11/12), οι 21 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα πρωτοδικών Πολυγύρου. Κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα διαφθοράς, εισπράττοντας χρηματικά ποσά από 150 έως 20.000 ευρώ για να διευκολύνουν τη χορήγηση αδειών δόμησης ή να παραβλέψουν παραβάσεις πολεοδομικών κανονισμών.
Μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνεται ένας πρώην δήμαρχος, που φέρεται να εμπλέκεται με την ιδιότητά του ως μηχανικός, και τρία ανώτερα στελέχη πολεοδομιών. Επίκεντρο της υπόθεσης αποτελούν οι πολεοδομίες Νέων Μουδανιών, που καλύπτουν και την περιοχή της Κασσάνδρειας, καθώς και η πολεοδομία Νικήτης στη Σιθωνία. Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται επίσης δύο μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικού της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, καθώς και ιδιώτες – μηχανικοί, εργολάβοι και τοπογράφοι.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να έδιναν προτεραιότητα σε συγκεκριμένες πολεοδομικές διαδικασίες, εισπράττοντας «γρηγορόσημα» που κυμαίνονταν από 150 έως 1.000 ευρώ. Επίσης, προχωρούσαν στην έγκριση διοικητικών πράξεων χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, για τις οποίες λάμβαναν ποσά που έφταναν μέχρι και τις 20.000 ευρώ ανά περίπτωση. Ενδέχεται να υπάρχουν και υψηλότερα ποσά, τα οποία δεν καταγράφηκαν στις τηλεφωνικές συνομιλίες.