Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024


ΑρχικήΘέματαΠολιτισμόςΛ. Μενδώνη: «Πιστεύουμε ότι τα Γλυπτά θα επανέλθουν στο Αττικό φως»

Λ. Μενδώνη: «Πιστεύουμε ότι τα Γλυπτά θα επανέλθουν στο Αττικό φως»

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στην ΕΡΤNews και την εκπομπή “Συνδέσεις”, σχολίασε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι η επίλυσή του δεν μπορεί να γίνει άμεσα.

Όπως ανέφερε, παραπέμποντας και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, “γίνονται συζητήσεις, υπάρχουν διαβουλεύσεις με το βρετανικό μουσείο, κάνουμε έναν ανοιχτό διάλογο με όλη την επιστημονική κοινότητα. Υπάρχει ένα κλίμα το οποίο είναι θετικό για όλες τις περιπτώσεις επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης τους”.

Η κα Μενδώνη υπογράμμισε τη διεθνή τάση υπέρ της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών που “εκλάπησαν, εξήχθησαν βιαίως από το έδαφος μίας χώρας” στον τόπο προέλευσής τους, αναφέροντας πως πρόκειται για ένα ηθικό ζήτημα που διαμορφώνει τις πολιτικές μεγάλων μουσείων και γενικότερα τη διεθνή πολιτιστική πολιτική. Τόνισε πως η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί πάγιο αίτημα της χώρας, στο οποίο εργάζεται συστηματικά η κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού.

Αναφορικά με το «θραύσμα Fagan», υπενθύμισε τη συμφωνία με την αυτόνομη κυβέρνηση της Σικελίας και την ιταλική κυβέρνηση για την προσωρινή “κατάθεση” του στο Μουσείο της Ακρόπολης, τονίζοντας ότι η νομική λύση για την οριστική παραμονή του βρέθηκε σύντομα και υιοθετήθηκε από την UNESCO ως καλή πρακτική.

Η Υπουργός σημείωσε ότι η επίλυση του θέματος των Γλυπτών απαιτεί χρόνο, ενώ είναι απαραίτητο να εντοπιστούν κοινά σημεία συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς να παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές τους. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία της λέγοντας: “Ξεκινώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι όλους μας, όσοι εμπλεκόμεθα σε αυτό το θέμα, δεν θα εργαζόμαστε με αυτή την αφοσίωση, το σύστημα, τη μεθοδικότητα εάν πραγματικά δεν πιστεύαμε ότι τα Γλυπτά θα επανέλθουν στο αττικό φως”.

Για τα αρχαιολογικά ευρήματα στη Θεσσαλονίκη

Σχετικά με τα ευρήματα από τις ανασκαφές στο μετρό Θεσσαλονίκης, η Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι η ανασκαφή στον σταθμό Βενιζέλου, αλλά και δευτερευόντως στον σταθμό Αγίας Σοφίας, αποκάλυψε την ιδρυτική φάση της πόλης, που χρονολογείται από το 316 π.Χ., όταν ο Κάσσανδρος ίδρυσε την πόλη προς τιμήν της συζύγου του, Θεσσαλονίκης.

“Αυτό που απεκαλύφθη είναι η πυκνότητα του πολεοδομικού ιστού της πόλης στη διαχρονία, από το 316 π.Χ. έως τη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα. Μια τομή στο χρόνο αποκάλυψε τις διαδοχικές φάσεις της πόλης, από τους πρώτους βυζαντινούς αιώνες με τις μαρμαρόστρωτες πλατείες, μέχρι τις χαλικόστρωτες οδούς του 3ου αιώνα” δήλωσε. Εξήγησε επίσης πως ο σημερινός σταθμός Βενιζέλου συμπίπτει γεωγραφικά με τη διασταύρωση της Εγνατίας οδού από τον 3ο αιώνα π.Χ. μέχρι σήμερα.

Τόνισε πως το μετρό δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου και ανακοίνωσε την κατασκευή ενός νέου μουσείου που θα φιλοξενήσει μέρος των περισσότερων από 300.000 κινητών ευρημάτων από τις ανασκαφές του μετρό Θεσσαλονίκης.



Ροη Ειδήσεων