Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήM. Χρυσοχοΐδης: «Ως Υπουργός, είμαι μάρτυρας 100 υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας κάθε μέρα»

M. Χρυσοχοΐδης: «Ως Υπουργός, είμαι μάρτυρας 100 υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας κάθε μέρα»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην εκπομπή ΚΕΝΤΡΟ του ΕΡΤNews με τον Γιώργο Κουβαρά, αναφέρθηκε σε θέματα όπως οι εξελίξεις στη Γαλλία, η υπόθεση του αστυνομικού της Βουλής και η ενδοοικογενειακή βία, καθώς και στο βιβλίο του και την πολιτική γενικότερα. Ακολουθούν οι βασικές τοποθετήσεις του:

  1. Για τη Γαλλία: Ο Υπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση στη χώρα «εξαιρετικά ανησυχητική», επισημαίνοντας ότι η Γαλλία εισέρχεται σε έναν κύκλο αστάθειας, έχοντας ήδη αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα, όπως το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα (7%). Τόνισε τη σημασία των ευρωπαϊκών λύσεων για την οικονομική σταθερότητα, λέγοντας: «Η ανάγκη θα τους οδηγήσει να πάνε μπροστά».
  2. Για την υπόθεση του αστυνομικού της Βουλής: Εξέφρασε σοκ για τα γεγονότα και τόνισε την ανάγκη για σεβασμό στις δικαστικές διαδικασίες και την ιδιωτικότητα των εμπλεκομένων, αναφέροντας: «Δεν το χωράει ο νους αυτό που ακούμε». Σημείωσε ότι η Αστυνομία εξετάζει καθημερινά περίπου 100 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, λέγοντας: «60 συλλήψεις καθημερινά εξετάζονται μία προς μία».
  3. Για τη διαφθορά στην Αστυνομία: Ο Υπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν υπηρεσίες, όπως η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, που λειτουργούν αποτελεσματικά, διεισδύουν στη διαφθορά και καταπολεμούν τέτοια φαινόμενα: «Κάθε μέρα συλλαμβάνονται επίορκοι και διεφθαρμένοι υπάλληλοι».
  4. Για την ενδοοικογενειακή βία: Αναφέρθηκε στις δομές που υποστηρίζουν θύματα, όπως τα ειδικά γραφεία ενδοοικογενειακής βίας και το Panic Button. Υπογράμμισε τη σημασία της σωστής εκπαίδευσης των αστυνομικών για την υποδοχή και διαχείριση αυτών των περιστατικών: «Οι αστυνομικοί είναι πλέον εκπαιδευμένοι και αποτελεσματικοί στη διαχείριση τέτοιων υποθέσεων».
  5. Για το βιβλίο του: Το έργο του, όπως είπε, περιέχει αυτοβιογραφικά στοιχεία, αλλά στοχεύει στη σκιαγράφηση της κοινωνικής εξέλιξης της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Θέλησε να αναδείξει πως «παιδιά από φτωχές οικογένειες μπορούσαν να εξελιχθούν» και πως η πολιτική πρέπει να είναι μια «αποστολή».
  6. Για την εμπιστοσύνη στους πολιτικούς: Υποστήριξε ότι οι πολιτικοί έχουν οδηγήσει τη χώρα μπροστά, παρά τις κρίσεις, ενώ αναγνώρισε ότι σε περιόδους δυσκολιών η κριτική προς τους πολιτικούς αυξάνεται. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η πολιτική είναι μια αποστολή και απαιτεί πλήρη αφοσίωση».
  7. Για τη βία στην κοινωνία: Μίλησε για την άνοδο της βίας τα τελευταία χρόνια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ενδοοικογενειακή, σχολική και φραστική βία. Υπογράμμισε τη σημασία της κοινωνικής ειρήνης και της εμπέδωσης ενός σταθερού κοινωνικού συμβολαίου: «Η βία είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για τις κοινωνίες».
  8. Για τη διακυβέρνηση: Εξέφρασε την άποψη ότι οι μεγάλες πολιτικές επιλογές δεν διχάζουν πλέον τον πολιτικό κόσμο, με την κρίση να επικεντρώνεται στα αποτελέσματα της διακυβέρνησης: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρίνεται από το έργο της».

Με τον λόγο του, ο Υπουργός έδωσε έμφαση τόσο σε ζητήματα επικαιρότητας όσο και σε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις.



Ροη Ειδήσεων