Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σοκ-γελ, προκάλεσε σοκ στη χώρα το βράδυ της Τρίτης, όταν αιφνιδιαστικά κήρυξε στρατιωτικό νόμο, κάτι που δεν είχε συμβεί στην ασιατική δημοκρατία εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.
Η απόφαση αυτή βασίστηκε σε κατηγορίες για «αντικρατικές δυνάμεις» και σε απειλές από τη Βόρεια Κορέα.
Ωστόσο, σύντομα αποκαλύφθηκε ότι η κίνηση δεν οφειλόταν σε εξωτερικούς κινδύνους, αλλά στις εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες του ίδιου του προέδρου.
Αυτό οδήγησε χιλιάδες πολίτες να συγκεντρωθούν έξω από το κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν διαδικασία έκτακτης ψηφοφορίας για την κατάργηση του μέτρου.
Αντιμέτωπος με την πίεση, ο Γιουν υποχώρησε και, λίγες ώρες αργότερα, αποδέχθηκε την κοινοβουλευτική απόφαση, καταργώντας τον στρατιωτικό νόμο.
Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιθανότητα παραπομπής, ακόμη και αποπομπής από το ίδιο του το κόμμα.
Ο Γιουν είχε εκλεγεί τον Μάιο του 2022 ως σκληροπυρηνικός συντηρητικός, αλλά από τον Απρίλιο, όταν η αντιπολίτευση κέρδισε καθαρά τις γενικές εκλογές, η προεδρία του είναι εξασθενημένη.
Η κυβέρνησή του δεν κατάφερε να περάσει νομοσχέδια που είχε προτείνει, περιοριζόμενη στο να ασκεί βέτο σε νομοσχέδια της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης.
Ταυτόχρονα, η δημοτικότητά του έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς φέτος ενεπλάκη σε πολλά σκάνδαλα διαφθοράς.
Το τι θα συμβεί στη συνέχεια παραμένει αβέβαιο, όπως και οι συνέπειες για τον Γιουν.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι νομοθέτες κινούνται για να ξεκινήσουν τη διαδικασία παραπομπής του προέδρου.
Η παραπομπή απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων από τα 300 μέλη της Εθνοσυνέλευσης, δηλαδή τουλάχιστον 201 ψήφους.
Αν εγκριθεί, ακολουθεί δίκη στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ένα σώμα εννέα δικαστών που επιβλέπει τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία στη Νότια Κορέα.
Για να ολοκληρωθεί η αποπομπή, έξι από τους εννέα δικαστές πρέπει να αποφασίσουν υπέρ της παραπομπής.
Αν συμβεί, δεν θα είναι πρωτοφανές: Το 2016, η τότε πρόεδρος Παρκ Γεούν-χιε είχε απομακρυνθεί, κατηγορούμενη ότι βοήθησε έναν φίλο της να διαπράξει εκβιασμό.
Η αιφνίδια απόφαση του Γιουν έχει σοκάρει τη χώρα, η οποία υπερηφανεύεται ότι αποτελεί μια σύγχρονη δημοκρατία, έχοντας αφήσει πίσω της την εποχή των αυταρχικών καθεστώτων.
Η ενέργεια αυτή θεωρείται ήδη ως η μεγαλύτερη πρόκληση για τη δημοκρατική κουλτούρα της Νότιας Κορέας εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί να πλήξει τη φήμη της χώρας ως ευνομούμενης δημοκρατίας.
«Η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν φάνηκε να είναι τόσο νομική υπέρβαση όσο και λανθασμένος πολιτικός υπολογισμός, απειλώντας αδικαιολόγητα την οικονομία και την ασφάλεια της Νότιας Κορέας», δήλωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Σεούλ, Λιφ-Έρικ Ίσλεϊ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «έμοιαζε με πολιτικό που βρίσκεται υπό πολιορκία, κάνοντας μια απελπισμένη κίνηση απέναντι στα αυξανόμενα σκάνδαλα και τις εκκλήσεις για παραπομπή, οι οποίες τώρα είναι πιθανό να ενταθούν».