Και το όνομα αυτών… «Ντε Γκρες». Ακολουθώντας το παράδειγμα του θείου Μιχαήλ, ο οποίος ήταν ο μοναδικός από την τέως βασιλική οικογένεια με ελληνική ιθαγένεια και έζησε στην Ελλάδα μέχρι τον θάνατό του πριν από λίγους μήνες, το επίθετο αυτό είχε επιλέξει από το 2004 και έγινε γνωστός ως Μιχαήλ Ντε Γκρες.
Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος υπέγραψε τη διαπιστωτική πράξη που αναγνωρίζει τους λόγους για την ανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας. Η απόφαση αυτή έχει σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση.
Το πρωί της ίδιας ημέρας, δέκα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας κατέθεσαν αίτηση στο Ληξιαρχείο Αθηνών. Με τη δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ., θα μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο Πολιτών, κάτι που θα τους δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσουν ελληνική ταυτότητα και διαβατήριο, αντί των δανέζικων που χρησιμοποιούσαν μέχρι σήμερα.
Ποια μέλη αιτούνται ελληνική ιθαγένεια
Το επίθετο «Ντε Γκρες», που σημαίνει «της Ελλάδας», έχουν ζητήσει να λάβουν τα πέντε παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου (Παύλος, Νικόλαος, Φίλιππος, Θεοδώρα και Αλεξία), καθώς και τα παιδιά του Παύλου και της Αλεξίας.
Αντιδράσεις και διευκρινίσεις
Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» στο συντηρητικό ακροατήριο, το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε ότι η αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας δεν αποτελεί ειδική μεταχείριση. Η διαδικασία γίνεται σύμφωνα με συγκεκριμένες προβλέψεις και ολοκληρώνεται εφόσον οι ενδιαφερόμενοι τηρήσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης διευκρίνισε ότι η διαδικασία βασίζεται στον νόμο 2215 του 1994, ο οποίος προβλέπει:
- Αναγνώριση της πολιτειακής κατάστασης μετά το δημοψήφισμα του 1974, με δήλωση σεβασμού στο Σύνταγμα και την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
- Παραίτηση από αξιώσεις και τίτλους ευγενείας που σχετίζονται με το προηγούμενο καθεστώς.
- Εγγραφή στο Μητρώο Πολιτών με επιλογή επιθέτου και τακτοποίηση των δημοτολογικών στοιχείων.
Το όνομα και η διαδικασία
Νομικοί σημειώνουν ότι το επίθετο «Ντε Γκρες» δεν μπορεί να αμφισβητηθεί νομικά, καθώς υπάρχει προηγούμενο με τον Μιχαήλ Ντε Γκρες. Σύντομα, τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας θα φέρουν το νέο όνομα, όπως «Παύλος της Ελλάδας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τέως βασιλική οικογένεια δεν είχε επίθετο, σε αντίθεση με άλλους βασιλικούς οίκους. Το επίθετο «Γλίξμπουργκ» είχε αποκηρυχθεί ως τοπωνύμιο και όχι ως οικογενειακό όνομα.
Τα προνόμια που αποκτούν
Με την πολιτογράφησή τους ως Έλληνες πολίτες, τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας θα αποκτήσουν ελληνικά διαβατήρια και όλα τα δικαιώματα που προβλέπει η Δημοκρατία, όπως το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Εάν το επιθυμούν, θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν ακόμα και πολιτικό κόμμα.