Τελικά ποιος έχει την ευθύνη; Ας δούμε τι ισχύει νομικά και γιατί πολλές φορές δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη και για τους ίδιους τους φορείς.
Ο καθαρισμός των ρεμάτων ανήκει στην ευθύνη του περιφερειάρχη, ενώ τα φρεάτια καθαρίζονται από τους δήμους. Ωστόσο, στα φρεάτια των μεγάλων κεντρικών οδών, όπως η Κηφισίας και η Συγγρού, την ευθύνη έχει ο περιφερειάρχης. Μέχρι πριν από δύο χρόνια, η συντήρηση των φρεατίων γινόταν μόνο επιφανειακά, ενώ ο καθαρισμός του αγωγού ανήκε στην ΕΥΔΑΠ. Ωστόσο, η ΕΥΔΑΠ διευκρινίζει: «Όχι. Αυτό έγινε μόνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τώρα είναι αρμοδιότητα των δήμων». Παράλληλα, τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα είναι αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Υποδομών.
Κυκεώνας αρμοδιοτήτων στα φρεάτια
«Είναι ένας κυκεώνας αρμοδιοτήτων, που προκαλεί σύγχυση ακόμα και στους πιο έμπειρους αυτοδιοικητικούς», δηλώνει στην «Α» ο Θεόδωρος Γρίβας, μέλος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης της ΚΕΔΕ. Προσπαθώντας να αποσαφηνίσουμε το ζήτημα, που συχνά οδηγεί την πολιτεία απροετοίμαστη στις πρώτες ισχυρές βροχοπτώσεις με καταστροφικά αποτελέσματα, προκύπτει πως το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι πολύπλοκο και απαιτεί συντονισμένες ενέργειες. «Οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για όλους τους δρόμους εντός των ορίων τους, εκτός από τους μεγάλους οδικούς άξονες, όπως η Συγγρού, η Βάρης-Κορωπίου, η Κηφισίας, κ.λπ., που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι σαφές αν τα μέσα και τα μηχανήματα που διαθέτει η Περιφέρεια επαρκούν για τους 50 κεντρικούς δρόμους που εποπτεύει στην Αττική», επισημαίνει ο Γρίβας. Ταυτόχρονα, ακόμα και η συντήρηση των φρεατίων περιπλέκεται: τα συνεργεία των δήμων καθαρίζουν φύλλα, χώματα και φερτά υλικά, αλλά ποιος αναλαμβάνει τον καθαρισμό των αγωγών;
Διαβάστε τη συνέχεια στο Dimarxos365.gr