Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΣήμερα στις 11.00 η παρουσίαση της κυβερνητικής στρατηγικής για την προστασία των...

Σήμερα στις 11.00 η παρουσίαση της κυβερνητικής στρατηγικής για την προστασία των ανηλίκων στον διαδίκτυο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει σήμερα στις 11:00 π.μ. σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών για την παρουσίαση της «Εθνικής Στρατηγικής Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο».

Η κυβερνητική στρατηγική για την προστασία των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στηρίζεται σε τρεις κύριους άξονες:

  • την «ενίσχυση του γονικού ελέγχου»,
  • την «αντικειμενική πιστοποίηση της ηλικίας»,
  • και τον «διάλογο με τις πλατφόρμες».

Σημαντικό μέρος της προσπάθειας αυτής είναι η ενεργή συμμετοχή των γονέων. Για τον σκοπό αυτό, θα λειτουργήσει σύντομα η ιστοσελίδα parco.gov.gr (Parental Control), όπου οι γονείς θα βρίσκουν οδηγίες και συμβουλές για τη χρήση εφαρμογών γονικού ελέγχου.

Ένα από τα βασικά εργαλεία της στρατηγικής είναι η εφαρμογή «Kids Wallet», ένα ψηφιακό πορτοφόλι που σχεδιάζεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η εφαρμογή, που αναμένεται να είναι έτοιμη έως την Άνοιξη, θα παρέχει γονικό έλεγχο και θα πιστοποιεί την ηλικία του χρήστη. Για παράδειγμα, ο γονέας θα μπορεί να καθορίζει τη διάρκεια ημερήσιας χρήσης των πλατφορμών από 1 έως 4 ώρες.

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης συχνά επικαλούνται τη δυσκολία πιστοποίησης της ηλικίας των χρηστών. Το «Kids Wallet» στοχεύει να επιλύσει αυτό το ζήτημα μέσω της σύνδεσής του με το Μητρώο Πολιτών. Οι γονείς θα δηλώνουν τον αριθμό τηλεφώνου του παιδιού τους στο Μητρώο και θα εγκαθιστούν την εφαρμογή στο κινητό του, επιτρέποντας έτσι τη διασταύρωση και την πιστοποίηση της ηλικίας του ανηλίκου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη διεξαγωγή διαλόγου με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Παιδιά και social media Σε μια εποχή όπου οι περιορισμοί στα κοινωνικά δίκτυα κλιμακώνονται παγκοσμίως, στη χώρα μας παρατηρούνται περιστατικά όπως ριψοκίνδυνες προκλήσεις στο TikTok, με εφήβους να συμμετέχουν σε επικίνδυνα «challenges», ή ακόμη και παιδιά προσχολικής ηλικίας να προβάλλονται σε διαφημίσεις μέσω των λογαριασμών των γονιών τους. Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να επιβάλουν όρια στην «εμβύθιση» των παιδιών τους στα social media.

Διεθνώς, η Αλβανία ανέστειλε τη λειτουργία του TikTok για έναν χρόνο μετά τη δολοφονία ενός εφήβου, η Αυστραλία απαγόρευσε την πρόσβαση ανηλίκων κάτω των 16 ετών σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το Instagram, ενώ στη Γαλλία απαιτείται γονική άδεια για χρήστες έως 15 ετών.

Ωστόσο, η απλή απαγόρευση δεν επαρκεί. Όπως επισημαίνει η Βάσω Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, «η τεχνολογία δεν πρέπει να δαιμονοποιείται», αλλά πρέπει να αξιοποιούνται τα θετικά της στοιχεία, ενώ παράλληλα ενήλικες και παιδιά πρέπει να εκπαιδεύονται στους κινδύνους του διαδικτύου.

Η λύση, σύμφωνα με την κα Αρτινοπούλου, είναι ο «αποτελεσματικός γονεϊκός έλεγχος», ενώ η εθνική στρατηγική για τον εθισμό στο διαδίκτυο είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.



Ροη Ειδήσεων