Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) συνεδριάζει σήμερα στις 10:00 το πρωί, με κύριο θέμα τις εξελίξεις στη Συρία, ενώ παράλληλα θα εξεταστεί το ζήτημα των αιτήσεων ασύλου.
Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να συζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την αντιμετώπιση των αιτήσεων ασύλου Σύρων πολιτών. Στο τραπέζι θα τεθούν μέτρα και αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση αυτών των αιτημάτων, καθώς η Ελλάδα παραμένει σημαντική πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αποφασίσει να «παγώσουν» την έγκριση αιτήσεων ασύλου, θεωρώντας ότι «με την πτώση του καθεστώτος Άσαντ δεν συντρέχει λόγος προς το παρόν τουλάχιστον να συνεχιστεί αυτή η πρακτική». Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, «το 99% περίπου των Σύρων που κατέθεταν αίτηση για χορήγηση ασύλου στη χώρα μας επικαλούνταν ως λόγο τη δίωξή τους από το καθεστώς Άσαντ», κάτι που πλέον δεν ισχύει.
Όσον αφορά τα εκκρεμή αιτήματα, ενδέχεται να αποφασιστεί καθυστέρηση στην εξέτασή τους μέχρι να διαμορφωθεί σαφέστερη εικόνα για την κατάσταση στη Συρία.
Παράλληλα, στο μεταναστευτικό δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για αυξημένες ροές, αλλά η κυβέρνηση παραμένει σε εγρήγορση, δεδομένου ότι «είναι ένα δυναμικό φαινόμενο».
Εξελίξεις στη Συρία και οι επιπτώσεις τους στην ΕΕ
Οι εξελίξεις στη Συρία βρίσκονται στο επίκεντρο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χθες, στις Βρυξέλλες, συνεδρίασαν οι υπουργοί Μετανάστευσης των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, συμφωνώντας στην ανάγκη για «εκπόνηση σχεδίου επιστροφών σύρων πολιτών, σε εθελοντική βάση».
Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, εκπροσώπησε την Ελλάδα, ενημερώνοντας το Συμβούλιο για τις ελληνικές θέσεις και για τις διαδικασίες εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Οι αποφάσεις αυτές θα συζητηθούν σήμερα αναλυτικά στο ΚΥΣΕΑ, όπου θα εξεταστούν και τα εθνικά σχέδια που αφορούν την υλοποίηση του Συμφώνου.
Προσοχή και στην Τουρκία
Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί στενά και τις κινήσεις της Άγκυρας, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στη Συρία. Ο Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται ήδη στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ συζητήσεις προκάλεσε και η ξαφνική επίσκεψη του αρχηγού της τουρκικής ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν, στη Δαμασκό.
Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, γεγονός που την καθιστά σημαντικό παίκτη στις διαπραγματεύσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού.