Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στην κατάθεση μεταβατικών διατάξεων για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), παρουσιάζοντας την τροπολογία στην Εθνική Αντιπροσωπεία.
Η τροπολογία αυτή προβλέπει την προσωρινή αναστολή έκδοσης νέων προεγκρίσεων οικοδομικών αδειών που αξιοποιούν τα κίνητρα προσαύξησης όρων δόμησης του ΝΟΚ, έως ότου δημοσιευθεί η τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι η τροπολογία ευθυγραμμίζεται με την απόφαση του ΣτΕ, παρότι αυτή δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, και βασίζεται στη σχετική ανακοίνωση του δικαστηρίου. Επισήμανε πως οι άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί δεν μπορούν να ανακληθούν. Αναφέρθηκε επίσης σε δυσκολίες εφαρμογής, καθώς η έννοια της «έναρξης εργασιών» δεν ορίζεται με σαφήνεια. Όπως σημείωσε, «ο δήμος Αλίμου ανακοίνωσε ότι θα ανακαλέσει τις άδειες που δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες σκυροδέτησης», προκαλώντας αντικρουόμενες ερμηνείες. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «σήμερα περισσότερες από 14.000 άδειες οικοδομημάτων είναι κατά τον ΝΟΚ και δεν έχουν καλέσει ακόμα ελεγκτή δόμησης», τονίζοντας πως οι πολίτες αυτοί πρέπει να προστατευθούν.
Αναφερόμενος στο ιστορικό του ΝΟΚ, υπενθύμισε ότι ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Παπαδήμου με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ αργότερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την εφαρμογή του με κάποιες εξαιρέσεις. Ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι η αντισυνταγματικότητα των διατάξεων εντοπίστηκε μετά από 12 χρόνια και ότι, για να αντιμετωπιστεί, καταργήθηκαν σχετικές υπερβολές πέρυσι τον Μάιο. Υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς «δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ήταν απολύτως νόμιμοι κινδυνεύουν να καταστούν παράνομοι εν μια νυκτί λόγω κρατικών αστοχιών».
Σχετικά με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), ο κ. Σκυλακάκης διαβεβαίωσε ότι δεν προγραμματίζεται ιδιωτικοποίησή τους, αλλά ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία λόγω προβλημάτων όπως οι μεγάλες απώλειες νερού και τα υψηλά χρέη. Η τροπολογία περιλαμβάνει μέτρα για τη διαχειριστική επάρκεια των ΔΕΥΑ, καθώς και κίνητρα για συνενώσεις. Παράλληλα, υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να προστατεύσουμε έναν τομέα που συσσωρεύει χρέη, ενώ οι υπόλοιποι δεν προστατεύονται».
Αντίθετα, η αντιπολίτευση εξέφρασε έντονη κριτική. Ο Δημήτρης Μάντζος (ΠΑΣΟΚ) έκανε λόγο για «αποτυχία της κυβέρνησης στο περιβαλλοντικό και οικιστικό σκέλος», ενώ ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) υποστήριξε πως οι παθογένειες των ΔΕΥΑ είναι αποτέλεσμα κυβερνητικών πολιτικών, βλέποντας ως επόμενο βήμα την «εμπορευματοποίηση του νερού». Ο Νάσος Ηλιόπουλος (Νέα Αριστερά) χαρακτήρισε την τροπολογία για τις ΔΕΥΑ «εκβιασμό» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει προτεραιότητα στην ανέγερση ξενοδοχείων που εμποδίζουν τη θέα της Ακρόπολης.