Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΠρόεδρος της Βουλής Ο Νικήτας Κακλαμάνης με 247 ψήφους

Πρόεδρος της Βουλής Ο Νικήτας Κακλαμάνης με 247 ψήφους

Νέος πρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Νικήτας Κακλαμάνης, συγκεντρώνοντας 247 ψήφους σε ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια. Από τους συνολικά 297 βουλευτές που ψήφισαν, 50 επέλεξαν το «παρών».

Ο κ. Κακλαμάνης, 14ος πρόεδρος του Κοινοβουλίου, αναλαμβάνει καθήκοντα κατά την Κ’ Κοινοβουλευτική Περίοδο, διαδεχόμενος τον παραιτηθέντα Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος είχε προταθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε: «Η ψήφος σας ένωσε και πάλι το κοινοβούλιο απ’ άκρη σ’ άκρη. Η σταθερή, πεισματική πίστη στο πρόσωπό μου όλα αυτά τα χρόνια με συγκινούν βαθιά και αποδεικνύουν ότι η αλήθεια της πορείας και των προθέσεών μου δε διαψεύστηκε ποτέ».

Εκφράζοντας τη συγκίνησή του, πρόσθεσε: «Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω στο 1990, όταν εξελέγην για πρώτη φορά βουλευτής της Α’ Αθηνών, δε θα μπορούσα να φανταστώ αυτό που ζω και αισθάνομαι σήμερα. Ακόμα περισσότερο, δε θα μπορούσα ποτέ να διανοηθώ ως μικρό παιδί που κάποτε έπαιρνε το πλοίο από την Άνδρο για να σπουδάσει και να γίνει γιατρός, ότι θα ζούσε σήμερα μια τέτοια κορυφαία στιγμή. Μια στιγμή που σηματοδοτεί τον τερματισμό ενός πολιτικού μαραθώνιου δρόμου».

Ευχαρίστησε θερμά τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τους Αθηναίους πολίτες, σημειώνοντας: «Οφείλω ένα μεγάλο “ευχαριστώ”. Τόσο σε εσάς, όσο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως οφείλω και ένα ακόμα πιο μεγάλο “ευχαριστώ” στους Αθηναίους. Στους ανθρώπους που με έζησαν και τους έζησα επί δεκαετίες».

Αναφερόμενος στη διαδρομή του, επισήμανε: «Όλη μου η μακρά διαδρομή, από τη νεολαία της ΕΡΕ στα μαθητικά μου χρόνια μέχρι και την ημέρα αυτή, επισφραγίζεται σήμερα για να ολοκληρώσει έναν κύκλο όπου έζησα και έπραξα σύμφωνα με έναν ακλόνητο κώδικα αξιών. Χωρίς εκπτώσεις, χωρίς αναδιπλώσεις, χωρίς “ναι μεν, αλλά”».

Υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου της Βουλής, λέγοντας πως «το κοινοβουλευτικό σώμα δεν είναι μόνο ένα νομοθετικό όργανο, αλλά και ένας ζωντανός οργανισμός με κοινωνική αποστολή», και προέτρεψε τους βουλευτές να αποτελέσουν πρότυπα ήθους για τον λαό, καθώς η πολιτική, όπως είπε, «απαιτεί τις ηθικές και διανοητικές αρετές του Αριστοτέλη: θάρρος, εγκράτεια, προσφορά, μεγαλοψυχία, σύνεση, δικαιοσύνη, σεβασμό».

Κλείνοντας, απηύθυνε ένα μήνυμα ενότητας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συλλογική δράση και συνεργασία. Αναφέρθηκε στα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τους κινδύνους των διχασμών και κατέληξε λέγοντας: «Στην αίθουσα αυτή δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, μικροί ή μεγάλοι, γαλάζιοι, πράσινοι ή κόκκινοι. Υπάρχουν απλώς 300 πρόσωπα που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα για τον ελληνικό λαό. Αρκεί να το θέλουν».



Ροη Ειδήσεων