Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΑνδρέας Κονδύλης Δήμαρχος Αλίμου: «Μέσα στη χρονιά, αναμένουμε να ξεκινήσουν...

Ανδρέας Κονδύλης Δήμαρχος Αλίμου: «Μέσα στη χρονιά, αναμένουμε να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης, που θα “μεταμορφώσουν” τη Μαρίνα Αλίμου στην πιο “πράσινη” και όμορφη Μαρίνα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου»

Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης μιλάει στους Attica Times και την δημοσιογράφο Κορίνα Τριανταφύλλου για το πρόσφατο γεγονός στην Λ. Ποσειδώνος που πλημμύρισε με λύματα από την αποχέτευση καθώς και για τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να διενεργηθούν για την επίλυση του προβλήματος, για την ριζική ανάπλαση της Μαρίνας Αλίμου που θα ξεκινήσει μέσα στην χρονιά και θα «μεταμορφώσουν» τη Μαρίνα Αλίμου στην πιο «πράσινη» και όμορφη Μαρίνα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου στην περιοχή καθώς και για τις ενέργειες που γίνονται για τον νέο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμάτων.

 

Την επομένη των Χριστουγέννων κύριε Δήμαρχε ήσασταν το πρόσωπο
της ημέρας στα ειδησεογραφικά δελτία, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης που γέμισε λύματα την Λεωφόρο Ποσειδώνος. Το πρόβλημα όπως δηλώσατε προέρχεται από το αποχετευτικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, καθώς κάτω από την Λ. Ποσειδώνος περνά ο κεντρικός αγωγός που πηγαίνει τα λύματα της αποχέτευσης από την Βάρκιζα στην Ψυττάλεια. Τι ενέργειες έχουν γίνει μετά τις συνεχείς πιέσεις σας για εγκατάσταση νέου αγωγού; Έχετε πάρει κάποια άλλα προληπτικά αντιπλημμυρικά μέτρα;

Το βράδυ των Χριστουγέννων η λεωφόρος Ποσειδώνος πλημμύρισε με τα λύματα
από την αποχέτευση της ΕΥΔΑΠ, που ξεχείλισε. Ήταν η τέταρτη φορά μέσα στη
χρονιά που συνέβη τέτοια πλημμύρα.
Το φαινόμενο αυτό ταλαιπωρεί με απάνθρωπο, ανθυγιεινό και επικίνδυνο τρόπο την
πόλη μας εδώ και δεκαετίες. Οφείλεται σε κατασκευαστικό ελάττωμα του
κεντρικού αγωγού αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη
λεωφόρο Ποσειδώνος και οδηγεί τα λύματα από τη Βάρκιζα προς την Ψυττάλεια.
Παρά τη διαχρονικά αδιάφορη και εγκληματικά ανεύθυνη στάση της ΕΥΔΑΠ, η
σημερινή Διοίκηση, έπειτα από επίμονες διαμαρτυρίες και πιέσεις μας, έχει
ξεκινήσει την εκπόνηση Μελέτης για την κατασκευή νέου αγωγού, ο οποίος θα
λύσει το πρόβλημα. Δυστυχώς, βέβαια, η Μελέτη δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και ο
νέος αγωγός δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί. Περιμένουμε ο νέος αποχετευτικός αγωγός της ΕΥΔΑΠ να έχει κατασκευαστεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2026, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Επιπλέον, αναμένουμε η ΕΥΔΑΠ να επιλύσει ΑΜΕΣΑ δύο ακόμα πολύ σοβαρά, χρόνια, προβλήματα: Πρώτον, να σταματήσει να ρίχνει λύματα της αποχέτευσης μέσα στο ρέμα της Πικροδάφνης από το αντλιοστάσιο της οδού Έλλης, το οποίο βασανίζει κυριολεκτικά με τη δυσοσμία και τις υπερχειλίσεις χιλιάδες ανθρώπους που κατοικούν στην περιοχή «Γκρώμαν» του Δήμου Αλίμου. Δεύτερον, να σταματήσει να ρίχνει λύματα της αποχέτευσης μέσα στη Μαρίνα Αλίμου, από το αντλιοστάσιο που βρίσκεται όμορα με τη Μαρίνα, στη λεωφόρο Ποσειδώνος, και ομοίως ρυπαίνει παράνομα και επικίνδυνα τη θάλασσα.

Επειδή η υπομονή μας έχει «ξεχειλίσει» θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο, ώστε  οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τα προβλήματα αυτά να επιλυθούν «εχθές».

Τι έργα διεξάγονται αυτή τη στιγμή στην Μαρίνα Αλίμου, στο πλαίσιο της ριζικής ανάπλασης της περιοχής και μετά την εικόνα εγκατάλειψης που είχε το σημείο επί χρόνια και τι έχετε σκοπό να κάνετε με τα 40 στρέμματα που σας έχουν παραχωρηθεί στην περιοχή του Παλαιού Αεροδρομίου;

Όπως γνωρίζετε, η Μαρίνα Αλίμου έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη επενδυτή για 45  χρόνια, με δική του υποχρέωση να επενδύσει σχεδόν 100.000.000 € για την ανάπλαση και αναβάθμιση της Μαρίνας. Μέσα στη χρονιά, αναμένουμε να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης, που θα «μεταμορφώσουν» τη Μαρίνα Αλίμου στην πιο «πράσινη» και όμορφη Μαρίνα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ανάμεσα σε πολλά άλλα, θα δημιουργηθούν μέσα στη Μαρίνα νέες υποδομές (πεζόδρομοι κ.λπ.), δημοτικός χώρος πολιτισμού – Δημοτική Πινακοθήκη,
τουριστικό περίπτερο για να προσελκύσουμε τους επισκέπτες μέσα στην πόλη του Αλίμου, χώροι πρασίνου και ελεύθεροι χώροι περιπάτου και συνάθροισης των πολιτών. Αντίθετα με την αξιοποίηση αυτή, που προχωράει άμεσα, η αξιοποίηση των χώρων στο πρώην Αεροδρόμιο θα καθυστερήσει, καθώς οι χώροι αυτοί δεν έχουν παραδοθεί ακόμα στους Δήμους. Πρόκειται για οικόπεδα που αποτελούν, τρόπον τινά, την «εισφορά σε γη» προς τους τρεις Δήμους, από την ένταξη της περιοχής του πρώην Αεροδρομίου στο σχέδιο πόλης. Ο Άλιμος, ειδικότερα, έχει εξασφαλίσει 11 οικόπεδα, συνολικής έκτασης 40 στρεμμάτων, τα οποία θα αξιοποιηθούν για δημιουργία Μουσικού Σχολείου, χώρων αθλητισμού και πολιτισμού, παιδικού σταθμού, αστικών υποδομών κ.λπ. Ωστόσο, για να ξεκινήσει η αξιοποίηση των χώρων, πρέπει πρώτα ο επενδυτής να μας τους παραδώσει, κάτι για το οποίο δεν έχουμε προς το παρόν σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ένα σημαντικό έργο που υλοποιείται και που θα προσδώσει ποιότητα ζωής και πρόσθετη αξία στην καθημερινότητα των πολιτών είναι η Αναβάθμιση του Οδικού Δικτύου. Έχετε πει πως δεν πρόκειται για έργα κλασσικής οδοποιίας αλλά για ολοκληρωμένη ανάπλαση. Τι ακριβώς αφορά το σχέδιο αυτό και που έγκειται η διαφορά που αναφέρετε;

Το έργο αυτό, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνει την
ολοκληρωμένη ανακατασκευή δρόμων, με στόχο την κυκλοφοριακή ασφάλεια, τη
διευκόλυνση των πεζών, την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Κάθε δρόμος που εντάσσεται στον σχεδιασμό αυτό, αποκτά εξαρχής πεζοδρόμια με  ράμπες ΑμεΑ και όδευση τυφλών, ποδηλατόδρομο, νέο φωτισμό, προσθήκη πρασίνου, θέσεις στάθμευσης, ασφαλτόστρωση κ.λπ. Γίνεται, δηλαδή, μια πλήρης ανάπλαση, που «βάζει τάξη» στη λειτουργία μιας περιοχής και αναβαθμίζει την καθημερινότητα των κατοίκων. Ο πρώτος δρόμος που άλλαξε εντελώς όψη με τον σχεδιασμό αυτόν είναι η οδός Κουμουνδούρου, συνεχίζουμε με την οδό Μαυρομιχάλη, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι οδικοί άξονες του Αλίμου.

Ένα μεγάλο έργο που έχει ανάγκη η πόλη είναι ο νέος σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Τι ενέργειες γίνονται πάνω σε αυτό και τι κάνετε με το plan b, την δημιουργία δηλαδή ενός εναλλακτικού σχεδίου, όπως χαρακτηριστικά έχετε δηλώσει, ενός χώρου σε ακίνητο του Δήμου που έχετε ως επιλογή;

Εδώ και δεκαετίες, οι Δήμοι της περιοχής ζητούσαμε να χωροθετηθεί ένας σύγχρονος και οικολογικός σταθμός διαχείρισης απορριμμάτων μέσα στο πρώην Αεροδρόμιο, ώστε να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα με τον πλέον υπεύθυνο, οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Δυστυχώς, αυτό το αίτημα δεν έγινε δεκτό ούτε από τον Επενδυτή (Lamda Development), ούτε από το Κράτος. Για τον λόγο αυτόν, ο Δήμος Αλίμου προχώρησε σε χωροθέτηση Σταθμού Διαχείρισης Απορριμμάτων σε άλλο σημείο της πόλης μας, επί της λεωφόρου Αλίμου. Και αυτή η χωροθέτηση, όμως, έχει «κολλήσει», καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος αρνείται να δημοσιεύσει σε ΦΕΚ τον νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό του Δήμου Αλίμου.

Επειδή η άρνηση αυτή είναι παράνομη, παράλογη και αναιτιολόγητη, είναι σαφές ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος «τιμωρεί» τον Δήμο Αλίμου επειδή προσέφυγε στη δικαιοσύνη για την αντισυνταγματικότητα του ΝΟΚ. Πρόκειται για πραγματικά πρωτόγνωρη και ανεπίτρεπτη συμπεριφορά. Είναι πρωτόγνωρο, και αχαρακτήριστο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος να αρνείται, παρανόμως, να κάνει το καθήκον του και να προκαλεί περιβαλλοντικό πρόβλημα, σε ένα ζήτημα που κανονικά θα έπρεπε το ίδιο να είναι επισπεύδον για να δώσει λύση. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, τη χωροθέτηση του Σταθμού Διαχείρισης Απορριμμάτων και τη σύγχρονη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη διαχείριση των απορριμμάτων μας και ελπίζουμε και το Υπουργείο Περιβάλλοντος να αναθεωρήσει τη στάση του και να πράξει το σωστό, όπως εξάλλου του επιβάλλει ο Νόμος.



Ροη Ειδήσεων