Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025


ΑρχικήΑττικήΕΔΣΝΑ: Πως έφτασε στα 200 εκατ. η οικονομική "μαύρη τρύπα"

ΕΔΣΝΑ: Πως έφτασε στα 200 εκατ. η οικονομική “μαύρη τρύπα”

Η πρόσφατη προσπάθεια των δημάρχων της Αττικής να αποφύγουν την καταβολή των υπέρογκων ποσών που αφορούν το τέλος ταφής – δηλαδή το κόστος που σχετίζεται με την ταφή των απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται – απέδωσε καρπούς. Τα αιτήματα του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για την καταβολή αυτών των ποσών τελικά δεν προχώρησαν. Ωστόσο, το ζήτημα της αποτελεσματικότερης διαχείρισης απορριμμάτων, με έμφαση στην αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης, παραμένει άλυτο και η κατάσταση επιδεινώνεται.

Το πρόσθετο κόστος για το τέλος ταφής σχεδιάζεται να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παρ’ όλα αυτά, το βασικό ερώτημα παραμένει: γιατί το τέλος ταφής παραμένει τόσο υψηλό ενώ τα ποσοστά ανακύκλωσης είναι τόσο χαμηλά;

Ο ΕΔΣΝΑ, ένας φορέας που έχει δημιουργηθεί από τους δήμους της Αττικής σύμφωνα με τη νομοθεσία για τη διαχείριση των απορριμμάτων, διοικείται από την Περιφέρεια Αττικής – κάτι που αποτελεί μοναδικότητα σε σχέση με τους αντίστοιχους φορείς άλλων περιφερειών. Στα τέλη του 2024, ο ΕΔΣΝΑ ενημερώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών για έλλειμμα 200 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του. Στις 27 Δεκεμβρίου 2024, η εκτελεστική επιτροπή του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε, μέσω διαδικασίας διά περιφοράς, να ζητήσει από τους δήμους της Αττικής την κάλυψη του τέλους ταφής για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και όλο το 2025. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμήθηκε ότι θα συγκεντρωθούν περίπου 177 εκατομμύρια ευρώ, μειώνοντας το έλλειμμα. Ωστόσο, οι δήμοι θα επιβαρύνονταν υπέρμετρα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος από 15 εκατομμύρια ευρώ θα έπρεπε να πληρώσει 35 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά από παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου, εξετάζεται εναλλακτική χρηματοδότηση για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΔΣΝΑ. Το ερώτημα όμως παραμένει: πώς δημιουργήθηκε αυτό το άνοιγμα; Η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής χρησιμοποίησε χρήματα του ΕΔΣΝΑ για επενδύσεις στην ανακύκλωση, όπως η προμήθεια 200 απορριμματοφόρων για βιοαπόβλητα και 40.000 καφέ κάδων, οι οποίες διανεμήθηκαν στους δήμους της Αττικής. Ωστόσο, αυτές οι επενδύσεις φέρουν το λογότυπο της Περιφέρειας και όχι του ΕΔΣΝΑ. Παράλληλα, απέτυχαν να αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς η ανακύκλωση βιοαποβλήτων δεν ξεπερνά το 3%.

Πηγή: Καθημερινή



Ροη Ειδήσεων