Ο Ευθύμιος Λέκκας εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με τον Κηφισό και τη στατικότητα της Εθνικής Οδού, τονίζοντας ότι, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει άμεσο πρόβλημα στατικής επάρκειας, είναι απαραίτητος ένας έλεγχος. Όπως ανέφερε, «Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα στατικής επάρκειας στην Εθνική οδό – Δεν έχουμε κουλτούρα συντήρησης των έργων».
Ο καθηγητής εξήγησε ότι η ύπαρξη λιμνών στην κοίτη του υπογειοποιημένου ποταμού είναι συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς το νερό διαβρώνει πρώτα τον πυθμένα. Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται σοβαρές φθορές ή διάβρωση στα τοιχώματα, υπογράμμισε πως «τα τοιχώματα φέρουν φορτία» και επομένως απαιτούνται τακτικοί έλεγχοι από ειδικούς πολιτικούς μηχανικούς.
Πρόσθεσε ότι τα ύδατα στις λίμνες πρέπει να αντληθούν και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης, όπως επανατοποθέτηση οπλισμών και σκυροδέτηση, ώστε να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα της δομής.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης της συντήρησης των τεχνικών έργων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «στη χώρα μας δεν υπάρχει η κουλτούρα της συντήρησης». Αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας να δημιουργήσει ένα σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής για τις γέφυρες και τα τεχνικά έργα.
Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε επίσης την ανάγκη αναθεώρησης του σχεδιασμού τεχνικών έργων σε παγκόσμιο επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση. «Το παράδειγμα της Βαλένθια είναι ένα παράδειγμα που ανατρέπει τη φιλοσοφία μας σχεδιασμού των έργων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι πρέπει να επαναξιολογηθούν οι προσεγγίσεις μας για τα φυσικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις τους.