Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΜανώλης Κεφαλογιάννης Ευρωβουλευτής ΝΔ: Η Ε.Ε. χρειάζεται ενιαία εξωτερική πολιτική, κοινή πολιτική...

Μανώλης Κεφαλογιάννης Ευρωβουλευτής ΝΔ: Η Ε.Ε. χρειάζεται ενιαία εξωτερική πολιτική, κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, δημιουργία ευρωστρατού

Η Ευρώπη θα πρέπει να επικεντρωθεί ξανά στην ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας και όχι απλώς να αντιδρά, τονίζει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Attica Times» και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη.

Πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ;

Πολύ πριν αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τους Ευρωπαίους με την επιβολή υψηλών δασμών, το πάγωμα της στήριξης στην Ουκρανία, αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση της χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ. Λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ, το ιδανικό θα ήταν οι «27» να επιδείξουν ενότητα και να μιλούν με μια φωνή.

Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου με την ορκωμοσία Τραμπ ξεκινά και επίσημα η περίοδος διακυβέρνησης Τραμπ. Την ίδια ώρα οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γαλλία και η Γερμανία είναι σε μία περιδίνηση πολιτικής αποσταθεροποίησης. Η μεν Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο ενώ η Γαλλία, μετά την «έμπνευση» του Γάλλου προέδρου να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών περνά μία περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας και κλυδωνισμών.

Η Ευρώπη θα πρέπει να επικεντρωθεί ξανά στην ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας και όχι απλώς να αντιδρά, τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σε οτιδήποτε προκύπτει από τον Λευκό Οίκο. Εάν η Ευρώπη επικεντρώνονταν στην εγχώρια οικονομία – επενδύοντας και εφαρμόζοντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – τότε αυτή θα ήταν μια πολύ καλύτερη αντίδραση από το να περιμένουν κάποιου είδους αναρτήσεις μέσα από τον Λευκό Οίκο ή να αντιδρούν απλώς με αντίποινα στην επιβολή δασμών. Το κλειδί λοιπόν είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Από την 1η Ιανουαρίου έχει σταματήσει η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου. Πως εκτιμάτε την κατάσταση και ως Ελλάδα τι να περιμένουμε; Η Ιταλία ζήτησε μείωση του πλαφόν του φυσικού αερίου από τα 180 στα 60 ευρώ την μεγαβατώρα. Ποιά η θέση σας;

Η απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε μία απίστευτη κρίση ενέργειας που επηρέασε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όλες τις κοινωνίες της Ευρώπης.
Από την πρώτη ώρα που ξέσπασε αυτή η κρίση ενέργειας με την έκρηξη τιμών στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια η κυβέρνηση προχώρησε σε μία σειρά μέτρων για την ανακούφιση των καταναλωτών. Με επιδοτήσεις λογαριασμών προσπαθήσαμε να σταθούμε δίπλα στους πολίτες. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός απέστειλε νέα επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία ζητά την άμεση υιοθέτηση νέων στρατηγικών για τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Στην παρέμβασή του υπογραμμίζει την ανάγκη για ταχύτερη και πιο ευέλικτη δράση προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να ανταποκριθεί στις ενεργειακές προκλήσεις.

Οι τιμές μας λένε ότι πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα αλλά και διαφορετικά, να σκεφτούμε διαφορετικούς και νέους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν. Οι αλλαγές στο γεωπολιτικό τοπίο καθιστούν το έργο αυτό ακόμα πιο επείγον.

Ποια είναι η πιθανότητα να υλοποιηθεί η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου άμυνας;

Η Άμυνα και η Ασφάλεια βρίσκονται μπροστά και στο επίκεντρο των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές περιγράφουν το καθήκον «να ζωντανέψει» την Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση.

Στην πρώτη θητεία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος κυρίως με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (ΕΤΑ), το οποίο παρέχει 8 δισ. ευρώ σε επτά χρόνια από τον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ για την επιδότηση συνεργασιών μεταξύ των κρατών μελών στην αμυντική έρευνα και ανάπτυξη.

Τώρα για τη δεύτερη θητεία της, η Επιτροπή θα διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να πραγματοποιήσει αυτό που ονομάζεται “Αμυντική Τεχνολογική και Βιομηχανική Βάση” της ΕΕ (EDTIB).

Ενώ η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 3 Φεβρουαρίου θα αφορά αμιγώς στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα το αίτημα που διατύπωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χτίστηκε χάριν στον οραματισμό των ιδρυτών της πάνω στις στάχτες δύο Παγκοσμίων Πολέμων με εκατομμύρια αθώα θύματα και μας χάρισε 80 χρόνια ειρήνης και ευημερίας. Και θα είμαστε κατώτεροι των προσδοκιών αν δεν προσφέρουμε το ίδιο και στα παιδιά μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, παραμένει ακόμη ένας ημιτελής οργανισμός. Ένας οικονομικός γίγαντας και παράλληλα ένας πολιτικός νάνος. Θα είμαστε ελλιπείς της Ιστορίας αν δεν προχωρήσουμε με γοργά βήματα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Που σημαίνει ενιαία φωνή στην εξωτερική μας πολιτική, κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, δημιουργία ευρωστρατού. Που θα προστατεύει τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα.

Ανοίγω μία παρένθεση για να τονίσω ότι η κοινή πολιτική ευρωπαϊκής άμυνας θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που βρίσκεται σε μαρασμό τα πολλά τελευταία χρόνια.

Το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με διαχειριστικές λογικές ιδιαίτερα σήμερα που στη γειτονιά μας υπάρχουν δύο πολεμικές συρράξεις. Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η δεύτερη στον ευρωπαϊκό χώρο μετά την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο μας, και η σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Δεν είναι πλέον ζητούμενο, είναι απόλυτη ανάγκη. Δεν είναι η ώρα «των λογιστών», είναι η ώρα των ηγετών.

Τι αλλάζει με την πρόταση “RESTORE,” για την περιφερειακή στήριξη έκτακτης ανάγκης των κρατών μελών;

Ως απάντηση στις πρόσφατες πλημμύρες και πυρκαγιές στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη, η αλλαγή της πολιτικής συνοχής της ΕΕ και της νομοθεσίας για τα γεωργικά ταμεία θα επιτρέψει την ταχεία χρηματοδότηση των μέτρων ανάκαμψης μετά τις φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.

Η πρόταση «RESTORE» θα επιτρέψει στις χώρες της ΕΕ να διοχετεύσουν με μεγαλύτερη ευελιξία τα ευρωπαϊκά ταμεία περιφερειακής ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στην ανασυγκρότηση των καταστροφών. Ως εκ τούτου, το ΕΤΠΑ της ΕΕ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου έργα ανάκαμψης χωρίς την ανάγκη συνεισφορών των κρατών μελών. Για την παροχή ταχείας ρευστότητας σε όσους έχουν ανάγκη, θα διατεθεί επίσης πρόσθετη προχρηματοδότηση ύψους έως 30% του συνολικού ποσού. Η πρόταση θα επιτρέψει την πιο ευέλικτη χρήση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ για τη χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων εργασίας, τη στήριξη της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και την παροχή βασικών αναγκών. Το 2025, οι προτεινόμενες αλλαγές αναμένεται να κινητοποιήσουν χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. ευρώ με εμπροσθοβαρείς πληρωμές για την περίοδο 2025 – 2027.

Σύμφωνα με την πρόταση παροχής βοήθειας σε χώρες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να δαπανούν αχρησιμοποίητα χρήματα από προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για την αντιστάθμιση των απωλειών στον γεωργικό τομέα και τη δασοκομία και την αποκατάσταση της γεωργίας κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης φυσικών καταστροφών. Οι παρεμβάσεις αυτές θα καλύπτονται κατά 100% από κονδύλια της ΕΕ.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την έγκαιρη και αποτελεσματική στήριξη των κοινοτήτων και των παραγωγών που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών.

Με αυτές τις νέες ρυθμίσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδεικνύει ότι μπορεί να ανταποκρίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά σε κρίσεις. Η στήριξη των πολιτών, των Περιφερειών και των παραγωγικών τομέων που πλήττονται από φυσικές καταστροφές είναι προτεραιότητα για μια αλληλέγγυα και ανθεκτική Ευρώπη.

 



Ροη Ειδήσεων