Μετά την ολοκλήρωση της 10ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη συνεργασία των τριών χωρών ως «ανθεκτικό και εξαιρετικά παραγωγικό σχήμα συνεργασίας», το οποίο, όπως είπε, αποτελεί το πιο προηγμένο στην περιοχή, ιδιαίτερα εν μέσω πολλαπλών κρίσεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο Κάιρο επιβεβαιώθηκε η δέσμευση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, με έμφαση στην ευημερία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα δράσεων, από επενδύσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές μέχρι συνεργασίες στον αμυντικό και λιμενικό τομέα.
Αναφερόμενος στο επιχειρηματικό φόρουμ που διεξήχθη παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε ικανοποίηση για τη μεγάλη συμμετοχή, σημειώνοντας τη δέσμευση των τριών χωρών για ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. Επεσήμανε ότι «κάτι που δίνει έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια, στην αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και στη μεγάλη σημασία στην οποία αποδίδουμε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις», τονίζοντας το εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συνεργασία των χωρών συμβάλλει στην απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και επισήμανε την ανάγκη για κοινές πρωτοβουλίες με την Αίγυπτο, οι οποίες θα είναι αμοιβαία επωφελείς.
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Αθήνα και Λευκωσία προσεγγίζουμε από κοινού όλες τις μεγάλες περιφερειακές προκλήσεις της περιοχής», αναφερόμενος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού, «στο πλαίσιο πάντα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», θα δημιουργούσε συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τις κοινές προοπτικές των τριών χωρών, σημειώνοντας ότι «οικοδομούμε από κοινού την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία». Στη συζήτηση για τη Συρία, οι ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ενώ αναφέρθηκαν και στην ανάγκη αποφυγής αναζωπύρωσης συγκρούσεων, οι οποίες θα επηρεάσουν και τις ροές προσφύγων.
Για το Παλαιστινιακό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαίο να ανακουφιστούν οι άμαχοι» και να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία με στόχο τη λύση των δύο κρατών. Σχετικά με τη Λιβύη, τόνισε τη σημασία της επανεκκίνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας, ζητώντας την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων.
Σχετικά με τη μετανάστευση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την κρίσιμη σημασία της συνεργασίας με την Αίγυπτο για τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης και την ενίσχυση νόμιμων οδών, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διακρατική συμφωνία για εποχικούς εργάτες που υπάρχει ήδη μεταξύ των δύο χωρών.
Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπεγράφησαν, μεταξύ των οποίων τα μνημόνια συνεργασίας για λιμενικές διοικήσεις, επενδύσεις, υγεία και τεχνολογία, και εξέφρασε αισιοδοξία για τη συνέχιση της συνεργασίας σε στέρεες βάσεις.