Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη θέση του για τη «woke ατζέντα», με αφορμή τις απόψεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Σε συζήτηση με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου «Jacques Delors» και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Enrico Letta, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερώτηση για την άνοδο κομμάτων της Άκρας Δεξιάς και τη «woke ατζέντα».
«Ναι, τυχαίνει να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα: το αρσενικό και το θηλυκό. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, αυτό υπαγορεύει η βιολογία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, ωστόσο, ότι κάθε χώρα αντιμετωπίζει διαφορετικές συνθήκες. «Έχουν δοθεί διάφορες εξηγήσεις σχετικά με την ηχηρή επιστροφή του Donald Trump στην προεδρία. Σίγουρα -το έχω σχολιάσει αυτό- οι ακραίες θέσεις του ρεύματος woke (wokism) στις ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα το εκκρεμές να ταλαντεύεται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτές οι ακραίες θέσεις, οι οποίες είναι, πιστεύω, ευρέως διαδεδομένες στις φιλελεύθερες πανεπιστημιουπόλεις των κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, δεν έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη. Δεν πιστεύω ότι έχουμε αυτό το πρόβλημα στην Ευρώπη για να δικαιολογήσουμε μια αντίδραση εναντίον αυτής της συγκεκριμένης ατζέντας. Αυτό ήταν πρωτίστως ένα φαινόμενο στις ΗΠΑ», ανέφερε.
Υπενθυμίζεται πως σε παλαιότερη συζήτησή του με τον διανοητή Πασκάλ Μπρυκνέρ, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι «αν αμφισβητήσεις την τυραννία της μειοψηφίας σε λένε φασίστα».
Αναφερόμενος στην άνοδο της Ακροδεξιάς, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα αποτελεί θετικό παράδειγμα. «Όσον αφορά την Ελλάδα, πιστεύω ότι αποδείξαμε ότι μπορεί να υπάρξει μια ισχυρή κεντροδεξιά συμμαχία που ωθεί τα περιθωριακά κόμματα σε αυτό που θα έπρεπε να είναι ο φυσικός τους χώρος, δηλαδή να είναι μικρά κόμματα χωρίς βαθύ αποτύπωμα στον δημόσιο διάλογο».
Σημείωσε, επίσης, ότι η πολιτική σταθερότητα είναι κρίσιμος παράγοντας για τη χώρα: «Η σταθερότητα είναι ένα πολύ πολύτιμο “νόμισμα” στον σημερινό κόσμο. Είναι αυτό που μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε γρήγορα το εκλογικό μας πρόγραμμα, να μη χάνουμε χρόνο σε συζητήσεις στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης συνεργασίας».
Ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε με τον Ενρίκο Λέτα ότι οι πολυκομματικές κυβερνήσεις, όπως στη Γερμανία, οδηγούν σε «αδράνεια» και επεσήμανε πως η ύπαρξη μονοκομματικής κυβέρνησης με κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα.
Καταλήγοντας, δήλωσε ότι παρά την τάση για ενίσχυση της «σκληρής» ή «εξτρεμιστικής» Δεξιάς σε Ευρώπη και ΗΠΑ, δεν σκοπεύει να συγκυβερνήσει με κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. «Πιστεύω ότι στην Ελλάδα καταφέραμε να την περιορίσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που ψηφίζουν κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά αυτά τα κόμματα, κατά τη γνώμη μου, εξακολουθούν να είναι κόμματα που βρίσκονται στο περιθώριο. Σίγουρα δεν αποτελούν μέρος και δεν θα αποτελέσουν μέρος οποιασδήποτε δυνητικής άσκησης οικοδόμησης συνασπισμού στο μέλλον», υπογράμμισε.