Η προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί ενδιαφέρον, ιδιαίτερα δεδομένου ότι δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένο πλαίσιο. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει επισκεφθεί το Μέγαρο από το 2021, και στο μεσοδιάστημα υπήρξαν εντάσεις στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας, ειδικά λόγω του νομοσχεδίου για τον γάμο ομοφύλων. Ωστόσο, οι σχέσεις έχουν αποκατασταθεί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αρχιεπίσκοπο να εμφανίζονται από κοινού σε εκδηλώσεις, ενώ ο χρόνος φαίνεται να έχει βελτιώσει την κατάσταση.
Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι (12:00), θα έχει ατζέντα, παρά την επίσημη θέση του Μεγάρου Μαξίμου ότι πρόκειται για θεσμική συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Ιερώνυμος σκοπεύει να προτείνει κάτι σημαντικό: την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών και φοιτητικών εστιών. Η πρόταση αφορά την εκμετάλλευση εκτάσεων της Εκκλησίας για την κατασκευή κατοικιών που θα απευθύνονται σε νέους και φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες. Η ιδέα περιλαμβάνει ακόμα και συμβολικά ή μηδενικά ενοίκια για τους δικαιούχους.
Ο Αρχιεπίσκοπος έχει συγκεκριμένη εικόνα για τα ακίνητα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, καθώς έχει ασχοληθεί εκτενώς με την εκκλησιαστική περιουσία, προσπαθώντας να καταλήξει σε επωφελείς συμφωνίες με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Παρόμοιες προσπάθειες έγιναν το 2013 και το 2018 με διαφορετικές κυβερνήσεις, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Σήμερα, ο κ. Ιερώνυμος, στο 87ο έτος της ζωής του, επανέρχεται στο θέμα με στόχο να αφήσει ένα διαχρονικό έργο για την Εκκλησία.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, τηρεί συγκρατημένη στάση, παρόλο που, σύμφωνα με πηγές, έχει ήδη γνώση της πρότασης του Αρχιεπισκόπου. Τα περιθώρια για μια ευρύτερη συμφωνία θα φανερωθούν στο μέλλον, αν και ο πρωθυπουργός φαίνεται να μην επιθυμεί να ανοίξει ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας στην επερχόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ενδεικτική της σημασίας που δίνει ο Αρχιεπίσκοπος στην εκκλησιαστική περιουσία είναι και η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία με τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, που αφορά «φιλέτα» γης στην παραλιακή ζώνη. Έχει προταθεί να παραχωρηθεί το 30% της γης στον Δήμο για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, ενώ το υπόλοιπο 70% θα αξιοποιηθεί πλήρως. Παρά τη συμφωνία, απομένει να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, ειδικά λόγω της αυξημένης αξίας των εκτάσεων αυτών τα τελευταία χρόνια.