Με τιμές που αποδίδονται σε εν ενεργεία πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη η κηδεία του Κώστα Σημίτη, ενώ κηρύχθηκε τετραήμερο εθνικό πένθος για την απώλειά του.
Σε ηλικία 88 ετών απεβίωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, γνωστός ως αρχιτέκτονας του εκσυγχρονισμού, της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, της κοινωνικής σύγκλισης με την Ευρώπη και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Υπήρξε πρωθυπουργός από το 1996 έως το 2004, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ευρωπαϊκή διεύρυνση, την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και την ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής. Η κηδεία του θα τελεστεί την Πέμπτη στις 12:00 στη Μητρόπολη Αθηνών.
«Οραματίστηκε μια Ελλάδα ισχυρή και ισότιμη στην Ευρώπη», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «συνόδευσε την Ελλάδα στα μεγάλα εθνικά της βήματα».
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, έγραψε στα ελληνικά: «Η Ευρώπη πενθεί μαζί με τον λαό της Ελλάδας για την απώλεια ενός βαθιά ευρωπαϊστή και οραματιστή πολιτικού». Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τον χαρακτήρισε «σπουδαίο Ευρωπαίο και φίλο της Γερμανίας», τιμώντας τη συμβολή του στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Ο ίδιος πίστευε ότι «δεν προχωράς χωρίς σχέδιο – χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο».
Το όραμά του αποτυπώνεται στη δήλωσή του: «Ο εκσυγχρονισμός έχει κοινωνική σημασία και πολιτική αξία». Η εικόνα του να κάνει την πρώτη ανάληψη σε ευρώ από ΑΤΜ, συνοδευόμενη από τη φράση ότι «το Ευρώ σημαίνει για τη χώρα μας μια βαθιά τομή στην οικονομία της», πέρασε στην ιστορία.
Γεννημένος στις 23 Ιουνίου 1936 στον Πειραιά, σπούδασε νομική και οικονομικά στη Γερμανία και την Αγγλία. Υπήρξε πανεπιστημιακός, αντιστασιακός κατά τη Χούντα και μέλος του ΠΑΚ στη Γερμανία. Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και συνέβαλε στη διατύπωση της ιδρυτικής του διακήρυξης. Υπηρέτησε σε σημαντικές κυβερνητικές θέσεις, όπως υπουργός Γεωργίας, Εθνικής Οικονομίας και Παιδείας.
Στις 18 Ιανουαρίου 1996 διαδέχθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, μετά από ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας: «Όλοι μαζί για την ισχυρή Ελλάδα που θα έχει ρόλο και φωνή στην Ευρώπη». Κατά την πρωθυπουργία του, η Ελλάδα εισήλθε στη ζώνη του Ευρώ και ανέλαβε μεγάλα έργα υποδομής όπως το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Αττική Οδός και η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.
Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., παρά την μη επίλυση του Κυπριακού, αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες στιγμές της πρωθυπουργίας του. Παράλληλα, χειρίστηκε σοβαρές κρίσεις, όπως αυτή στα Ίμια, κατά τις πρώτες ημέρες της θητείας του.
Το τελευταίο κεφάλαιο της ζωής του γράφτηκε στους Αγίους Θεοδώρους, όπου κατέρρευσε και διακομίστηκε χωρίς σφυγμό στο νοσοκομείο Κορίνθου. «Σήμερα και περί ώρα 7:30 περίπου διακομίστηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου μας, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ χωρίς τις αισθήσεις του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης που δυστυχώς απέβη άκαρπη και διαπιστώθηκε ο θάνατός του», ανέφερε η ανακοίνωση του νοσοκομείου.